07/01/2020

"Het VIDT-platform draait helemaal om blockchain powered document validatie en verificatie. Met VIDT's kunnen digitale documenten gecertificeerd en beveiligd worden tegen fraude, fouten en manipulatie.

Het bedrijf achter VIDT, V-ID, is een snelgroeiend bedrijf met meer dan 30 klanten met use cases die betrekking hebben op het beschermen van bestanden zoals certificaten, facturen, foto- en videomateriaal, diploma's en sensorgegevens. V-ID's missie is het beschermen van data integriteit binnen de steeds verder digitaliserende maatschappij."

Q) Kunnen jullie ons wat meer vertellen over de marketing strategie in 2020?

A) We gaan ons team versterken met een strategic partner, een zwaargewicht die zijn strepen verdient heeft bij een grote telecom corporate met het opzetten van meerdere business units in o.a de US. Hij gaat ons helpen om vol op het bedrijf op te schalen en naar een nog hoger niveau te tillen.

Q)Ik heb meegedaan aan opleiding blockchain van ou. Wanneer kunnen we het certificaat verwachten?

A) De Dutch Blockchain Coalition zou die automatisch moeten verstrekken na jouw deelname aan de cursus. Ik zal het navragen, als jij dat ook doet dan zit er wat druk op.

Q)Hallo toppers! Vertel hoe gaat het met de partnerships over de afgelopen maanden. Hebben jullie veel voor elkaar kunnen betekenen?

A) Onze laatst aangekondigde partner was FTM waarmee we meerdere projecten voor overheden gaan doen. Dit is een mooi voorbeeld van een soort nieuwere manier van partnerships aangaan voor ons. Het woord partnership is in mijn optiek een beetje verwaterd in de crypto wereld, en we zijn daarom zelf veel strenger geworden in de selectie van partners. Op de lange termijn staat of valt het met adoptie, en grofweg hanteren we nu de vuistregel eerst een concreet project rond een echte use case en dan pas kijken of een partnership zinnig is.

Q) Hoe is het met VIDS? Zou in 2020 live gaan? Dit is wel een grote voor 2020 denk ik of niet?

A) Dit is inderdaad een belangrijk punt in 2020, maar het gaat niet eenvoudig worden, we zijn al een tijd in gesprek met een grote legal partner en er komt een hoop bij kijken. We hopen in Q3/Q4 te kunnen leveren, hoe dan ook zullen we altijd zo hard mogelijk werken om maximaal rendement voor onze investeerders te realiseren.

Q) Welke stappen zullen jullie zetten om toekomstige investeerders aan te trekken zodat V-ID's missie, doel en product beter gekend is in de crypto community?

A) Onze focus is om de business te groeien en potentiële investeerders mee te nemen in onze missie/visie, we staan voor iets moois en zijn een gave business aan het schalen. We zullen natuurlijk partnerships aan blijven gaan die ons bedrijf verder helpen, marketing mogelijkheden bieden, en nieuwe use-cases oppakken

Q) Hebben jullie plannen om de liquiditeit verder te verbeteren?

A) Het heeft geen prioriteit, beschikbaarheid is al goed!

Q) Wanneer kunnen we de roadmap voor 2020 verwachten?

A) Goede vraag! Q1 zal binnenkort beschikbaar komen

Q) Kunnen jullie ons een update geven over de NY trip?

A) Het was een geweldige trip! Maar helaas kan ik er inhoudelijk niet veel over zeggen zolang de communicatie nog loopt, in de toekomst meer!

Q) Zijn er projecten/klanten geweest die je achteraf graag anders gezien had? 

A) Er zijn altijd projecten die voor ons gevoel sneller/beter kunnen en leads die mooier lijken dan ze zijn. Toch is het merendeel van 2019 fantastisch geweest en heeft het onze verwachtingen meer dan overtroffen.

Q) Is er meer informatie die gedeeld kan worden over de overheidscontracten?

A) Op dit moment nog niet, maar dat volgt snel.

Q) Hoe kijken jullie naar concurrenten zoals: Civic, Adobe, Docu-Sign & Factom? Deze spelers zijn al erg groot en hebben daarom misschien een grotere kans om het in jullie straatje waar te gaan maken.

A) Zolang de digitalisering van onze wereld doorzet zal data integriteit steeds belangrijker zijn. De potentiële markt is groot genoeg voor meerdere spelers, en de aanwezigheid van andere (grote) partijen valideert de noodzaak van ons product denk ik. Daarnaast is het zo dat V-ID praktische voordelen biedt ten opzichte van veel traditionele oplossingen zoals Adobe wat betreft veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en kosten.

Q) Komen er in de eerste maanden van het jaar nieuwe grote klanten?

A) Dat zou best kunnen *knipoog*

Q) We stellen vast dat heel wat nieuwe "wallets" voorzien worden van vidt. Zijn dit nieuwe klanten?

A) Deze wallets worden of binnenkort, of in de toekomst inderdaad gebruikt door onze gebruikers. Sommige onboarding/implementatie trajecten duren wat langer dan anderen.

Q) Kunnen we in de toekomst meer trips richting Amerika verwachten?

A) Dat zit er zeker in, naast de opvolging van de NY trip heeft onze nieuwste aanwinst een flink netwerk in de US.

Q), Hebben jullie een hitlist gemaakt van alle instellingen die certificaten uitgeven voor opleidingen? Dat is denk ik de meest praktische markt. Omdat jullie het ook al voor de blockchain coalitie gedaan hebben.

A) We hebben zeker een aantal instellingen op het oog! We zijn al met meer partijen dan het DBC bezig om certificaten/diploma's te valideren dus goed on track. Ik hoor graag van je welke instellingen je nog meer op het oog hebt!

Q) Als ik een document wil controleren, begrijp ik het dan goed dat ik dit handmatig moet controleren op echtheid?

Hoe zien jullie hierop volgend de opkomst van AI en zijn jullie hiermee bezig om dit te combineren met jullie toepassingen?

A) Een ontvanger kan een document checken op v-id.org, daar kies je idd. het document handmatig op je device. We hebben ook een API die inkomende bestanden in een systeem automatisch checkt en afvangt als er iets mis mee is. Verder hebben we ook een optie om m.b.v. een qr-code scan een papieren document te checken. Na het scannen van de qr-code op de print zie je op je mobieltje de ge-anchorde versie en kan je visueel de inhoud checken. Dit laatste is vooral bedoeld voor korte documenten van een paar pagina's zoals diploma's of certificaten.

Q) In hoeverre zijn jullie uitgegeven certificaten of in de toekomst uit te geven certificaten rechtsgeldig/erkend in de markt? Of is er ook altijd een papieren versie?

A)Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt verschilt dit heel erg per klant en usecase. Een PDF van een HBO- diploma of een certificaat van een olie-batch of het aantonen van de juiste versie van firmware.

Q) Is het mogelijk om een kleine demo te doen en na beëindiging van de AMA hier een geverifieerd doc te droppen met instructies hoe we dit kunnen checken?

A) Goed idee, gaan we mee aan de slag. Misschien een printscreen van een stuk van deze AMA?

Q) Hallo, heeft 2019 voor jullie voldoende afsluiting gegeven? Hiermee bedoel ik of je alles gedaan hebt wat je had willen bereiken in 2019. Gezien jullie laatste antwoord denk ik wel, maar er zijn vast dingen niet gelukt die wel op de planning stond om af te ronden :)

A) 2019 was heeft veel meer gegeven dan we hadden gehoopt, wat betreft prognose zoals in de wp beschreven lopen we enorm voor. Er zijn zeker dingen die we eerder hadden willen zien doorgaan, maar dat hoort er gewoon bij, geduld.

Q) Stel dat ik kyc uitvoer wordt dan ook bepaald waarvoor ik vidt kan gebruiken? Belachelijk voorbeeld maar ga het toch geven, stel ik heb kyc gedaan en heb de app op mijn gsm staan. Ik loop door mijn straat en mijn buurjongen blijkt de nieuwe Bono te zijn en neemt met zijn groepje een nieuwe nr1 hit op. Ik luister even maak een audio fragment en stuur dat in via de app. Kan toch niet zijn dat ik dan enige rechten op dat lied heb? Belachelijk voorbeeld maar je snapt het plaatje.

A) V-ID heeft geen oordeel over de inhoud van de validaties die gedaan worden door onze gebruikers. Alle validaties worden gedaan door gebruikers die door ons zijn ge-KYC'ed en dus hangt er aan elke validatie een natuurlijk persoon. Mocht er een dispuut optreden kan de validatie juist averechts werken in het geval dat je daar schetst voor de gebruikers die de validatie gedaan heeft.

Q) Zien jullie reden om in de toekomst van het Ethereum platform af te stappen?

A) Nee, op dit moment is het voor ons de meest geschikte VM en blockchain, wel zien we ook voordelen in het gebruik van aanvullende blockchains met hun eigen voordelen, maar geen vervanging van Ethereum.

Q) Ik kan kiezen uit verschillende blockchains om jullie toepassing te gebruiken. Hoe en wie bepaalt op welke chain jullie werken en hoe flexibel is dit?

A) We hebben nu inderdaad de keuze uit verschillende blockchains, maar ons eigen VIDT smart contract wordt standaard altijd gebruikt. Soms vereist de partnership met een bepaalde blockchain dat we deze ook gebruiken. Soms spelen, naast betrouwbaarheid en dus het gebruik van meerdere blockchains, kosten ook een rol en kiezen we voor een voordelige goedkope blockchain,

Q) Waar zijn jullie op dit moment allemaal mee bezig? Neem aan met verschillende projecten van elkaar? Of allemaal met het zelfde project.

A) Leuke vraag! We zijn bezig met het uitbreiden van de huidige use-cases door bijvoorbeeld deel te nemen aan roundtables om het netwerk te versterken, we zijn regionaal V-ID partnerships aan het versterken, KYC solutions uitbreiden, het bedrijf intern streamlinen, MKB-segment willen we in 2020 meer mee doen en zijn dus onze propositie aan het versterken om daar meer kansen te pakken... en nog veel meer! stay tuned!

Q) Wat gebeurt er met alle documenten indien jullie onverhoopt failliet gaan? Worse case scenario dus opeens offline gaan. Hoe kunnen bezitters dan aantonen dat ze een digitale certificaat hebben?

A) V-ID host of hanteert zelf geen documenten, we beveiligen ze alleen met de digitale vingerafdruk die client side en sever side wordt berekend (waardoor we ook GDPR compliant zijn). Zonder V-ID is het altijd nog mogelijk om de transacties in de blockchain(s) terug te vinden met explorer software

Q) Op welk gebied zijn jullie het meest gespannen om te falen? En welke stappen worden er genomen om dit inderdaad te voorkomen?

Ook vraag ik me af op welk gebied er de meeste winst te halen valt voor V-ID in jullie ogen?!

A) Onze focus is een sterke propositie leveren naar onze klanten toe, we zoeken naar nieuwe kansen en markt opportunities zodat we altijd blijven innoveren.

Persoonlijk houd ik van de use-cases waar automation een grote rol spelen. Daar zie ik zelf enorm veel succes in!

Q) Wat is de termijn die jullie vooropstellen om een kyc verzoek af te ronden? Want kyc is natuurlijk het belangrijkste punt voor VI-D (lijkt mij dan). Wat vragen jullie op om een grondige controle uit te voeren?

A) KYC is inderdaad 1 van de belangrijkste aspecten van ons proces. Hier nemen we desnoods uitgebreid de tijd voor. Medewerkers van een publicerende organisatie worden uitgebreid geïdentificeerd, soms met behulp van een notaris.

Q) Hoe financieren jullie het project?

A) Het bedrijf groeit momenteel organisch!

Q) Wat is jullie doel? Wanneer zijn jullie tevreden. Wanneer zijn jullie 'klaar'?

A) Ons doel:

"Our mission is to safely certify and secure all digital assets, so fraud and errors no longer hold back society's innovations in digitalization."

Over een paar jaar willen we bekend staan als de Adyen van document/data validatie.

Q) Staan er nog events op de planning waar jullie aan deel gaan nemen? Het lijkt me erg leuk om eens een presentatie bij te kunnen wonen.

A) Recentelijk hebben we op een event dat door LISK georganiseerd was een presentatie mogen geven en het lijkt me leuk om dat vaker te mogen doen. Ik zal je een uitnodiging sturen als je een presentatie bij kan wonen van ons!

Q) De overheid is en kan een goede klant zijn voor jullie usecase.

De overheid werkt veel met grote ERP systemen zoals SAP.

Kan ik jullie toepassing automatiseren met een ERP systeem als SAP en zo ja, hebben jullie daar een voorbeeld van?

A) Ja, we proberen automatisering te maximaliseren, zo is er geen aanpassing nodig aan bestaande processen en dient de V-ID validatie echt als meerwaarde. Hiertoe hebben we uitgebreide API mogelijkheden beschikbaar die met ieder systeem kan worden toegepast.

Q) Kan je aangeven welke uitgebreide API mogelijkheden jullie nu ter beschikking hebben.

En kan je in relatie tot mijn vorige vraag met betrekking tot de overheid aangeven waar jullie dit nu toepassen?

A) Zeker, inmiddels gebruiken een aantal klanten onze API, meestal als push API (waarbij ze zelf met een curl request data pushen), soms met een 'pull' API waarbij vanuit een server van ons updates (nieuwe bestanden of nieuwe versies) worden opgehaald.

Q) Is het ook mogelijk om een hele batch documenten in 1x te valideren?

Zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een bepaald certificaat van echtheid.

A) Zeker, op dit moment maximaal 100 per request (async) of 10 in real time.

Q) Merken jullie in de negatieve zin dat de markt een beetje op een laag pitje staat? Of heeft dit niet veel effect op jullie. 

A) Persoonlijk weerhoudt markt sentiment mij niet om de focus op de business te houden. We willen V-ID schalen en een koers is daar (gelukkig) niet een negatieve invloed op.

Q) Wat zien jullie als de grootste uitdaging?

A) Ik denk dat het vooral bij de implementatie zit, bedrijven zijn vaak hyped, maar als er veel betrokkenen bij komen intern zie je dat het steeds ingewikkelder wordt om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen. Om dit op te lossen proberen we het zo eenvoudig mogelijk te maken om te beginnen en het doel duidelijk te hebben; wat levert het op? waar doet de klant het voor?

Q) In voorgaande AMA werd gesteld dat de validerende partij bepaalt wie inzicht krijgt op bepaalde delen van een doc. Kan de validerende partij dit nog aanpassen een tijdje later? Ik denk bijvoorbeeld aan gevoelige info zichtbaar voor een ex-werknemer die bij de concurrent aan de slag is gegaan.

A) Zoals eerder gezegd gaan wij niet over de inhoud. Wat een publicerende partij met zijn klanten of werknemers deelt is dan ook niet onze verantwoordelijkheid. (b.v. PDF-jes die eenmaal zijn verspreid zijn achteraf niet meer door ons aan te passen)

Q) Is er een overzicht wat er allemaal aan capatalisatie uit gegaan is aan marketing etc.? 

A) Zeker, maar dat is niet iets dat V-ID publiekelijk wil delen.

Q) In de vorige ama gaf je aan dat als je een fingerprint wil terug vinden op de blockchain je wel wat technisch moet zijn. Daarna zeg je dat jullie het makkelijk maken en gratis. Klopt niet helemaal met elkaar. Hoe is dat nu? Hebben jullie vooruitgang geboekt op het gebied van dummy proof? En hebben jullie hierin goede/sterke feedback gekregen?

A) Het gaat er vooral om dat de blockchain transactie dient als bewijs (proof-of-existence) en timestamp, het is voor de meeste gebruikers niet nodig dit direct te snappen maar wel belangrijk om te hebben.

Juist omdat het zo technisch is maken wij het eenvoudig en gratis om verificaties te doen

Zoals onze demo zo zal aantonen!

Q) Hoi heren van V-ID, zijn er toevallig dingen die jullie zelf nog toe willen lichten of kwijt willen?

Misschien een kleine teaser van wat ons te wachten staat en wat er komen gaat

A) De teaser vraag! We zijn bezig met een gave nieuwe use-case / klant, heeft met firmware te maken, vertellen we binnenkort meer over!

Q) Hoe is het met de Quantum proofing of chains? Ik zag in jullie vorige ama dat dit discussie punten waren binnen de V-ID muren. Kan je hier iets over vertellen?

A) Dat is niet iets waar wij mee bezig moeten zijn, maar is meer iets voor onze blockchain partners!

Q) Heren wat is de hoeveelheid verwerkte docs momenteel op de teller (bij benadering)? Hoe verhoudt dit t.o.v jullie eigen schattingen uit het verleden?

A) We doen rond de 100k validaties per maand!

Q) Hoe staan jullie in de logistieke sector, zijn jullie al bezig met CMR's etc.? We willen graag tegenwoordig paperless verzenden. Zijn jullie hier al in terecht geraakt? Tegenwoordig kan iedereen CMR's vervalsen en is het dus makkelijk met valse papieren producten mee te krijgen. (been there seen that) 

A) De logistieke sector is zeker een interessante markt, we zijn hier op het moment nog niet veel mee bezig geweest aangezien onze partners vooral in andere sectoren zitten. Heb je een leuke ingang voor ons?

Q)'The question is wheter V-ID can diversify its customer base across Europe and ultimately be accepted as a standard for document verification and validation. It is possible that US or Asian teams develop their own solutions to target their own markets.''

Hoe kijken jullie hier tegen aan? En zijn jullie bezig met het krijgen van patent?

A) Dat is natuurlijk ons doel en we vinden dat we goed op weg zijn. We zijn bezig met partners in de EU, US en Azië. Zij mogen er ook hun eigen product en business case omheen ontwikkelen zolang wij de data/bestanden maar mogen anchoren.