30 mei 2019

Q) @RobertSebastian welkom ! Bedankt dat je deze ama met ons doet. Stel jezelf even voor en kun je ( voor de mensen die electra niet kennen ) vertellen wat het jullie doen en willen bereiken?

A) Goedenavond allemaal. Leuk dat ik mag "aanschuiven". Door de aankondigingen deze dagen maar ook ervoor heb ik nu klamme handjes. Heb er zin in.

Ik ben Robert Bakker, getrouwd, 2 kids en woon op de Veluwe. Sinds december 2017 was ik op Electra (ECA) gestuit en binnen een maand verkocht o.a. vanwege de community. Langzaam in het team gerold waar ik sinds Feb/Maart 2017 in zit en van alles voor doe. In het dagelijks leven ben ik business consultant voor banken, pensioenfondsen en verzekeraars dus het is zeker leuk om de 2 werelden die aan het botsen zijn van dichtbij mee te maken.

Met Electra willen we een wijd verspreid en geaccepteerd betaalmiddel zijn ondersteund door een "ecosysteem" (popi term) aan producten en diensten om het betalen en ontvangen van ECA gemakkelijk te maken. Denk aan uiteraard een coin op een razendsnelle en goedkope chain maar ook partners die ATM's POS, pinpasjes, wallets, etc. aanbieden.

Q) Vertel eens, waarom moet ik voor Electra kiezen, in plaats van andere P2P coins?

A) Ik heb een enorme focus op ECA dus ik kan je alleen vertellen waarom wij interessant zijn (in mijn optiek). Technologisch gezien hebben we flinke meters gemaakt. Ik wil het kort goed samenvatten gezien ik verre van een dev ben. POS coin op een NIST5 blockchain wat zorgt voor bijna instant transacties (kan zo een demo'tje laten zien) en confirmatie tijd van 64 sec. sinds kort 800 tps en zodra we segwit hebben geinstalleerd is dit dubbel het aantal. Daarbij hebben we onze chain gereedgemaakt voor lightning network en samen met Komodo hebben we atomic swaps geïntegreerd op zo'n manier dat we perfect aansluiten op hun Barterdex.

Vanuit een project standpunt zijn we interessant in mijn optiek omdat we werken op basis van passie. We bestaan ruim 2 jaar, hebben geen ICO gehad, geen C-level management en proberen zoveel mogelijk de community te betrekken bij besluitvorming. Immers, iedereen in het team is een community lid die op den duur verantwoordelijkheden heeft gekregen.

Q) Hoe zorgen jullie er voor dat er actief word gewerkt aan electra door developers? Wat kunnen jullie ze bieden ?

A) We hebben ons eigen team met een 2tal skilled devs en een aantal die het gaandeweg hebben geleerd. Een goed voorbeeld is onze dev JENOVA die van niets is geworden tot een talented dev. Hij speelde een enorm grote rol in onze meest recente hardfork. In geval we expertise missen proberen we dit extern bij het project te betrekken waar we betalen voor een milestone.

Q) Veilige transacties is iets waar jullie je voor inzetten. Hoe helpt het NIST5 algoritme hierbij tegenover andere algoritmes?

A) NIST5 is een combi van 5 verschillende algo's. De exacte namen moet ik jullie nu even schuldig blijven maar SHA256 is bijvoorbeeld een onderdeel ervan. NIST5 is (hoewel relatief) snel, schaalbaar en het schijnt een goed algo te zijn om te comprimeren waardoor de transaction fees enorm laag blijven. ECA transactie is 0.000001 ECA als ik het wel heb.

Q) Jullie gaan bank passen verkopen waarmee je met ECA kunt betalen. Veel projecten lukt dit niet ivm regels en wetgeving etc. Hoe gaan jullie dit voor elkaar krijgen?

A) We doen het niet zelf. (nog niet). Er zijn een paar partners die het wel gaan aanbieden en zij hebben de expertise hierin ook omtrent wet- en regelgeving. Dit zijn Univesta, Unifox en Coin Vendit. Vanwege de bearmarket hebben ze echter ook allemaal moeten temporiseren. We hadden gehoopt in Q1 al trots de eerst werkende debitcard te kunnen presenteren.

Q) Er werd gesproken over het testen en toevoegen van BiP 130 en BiP 68 . Wat doen deze BiP updates precies?

A) Deze had ik even gemist. Uitleg van Bip stuur ik je door. Was mij ook wat technisch de eerste keer :) Bip130 : Related to block header synch Bip68 : Related to Lightning network and LN Daemon operations

Uitleg

Q) Hoe vind je het zelf om werkzaam te zijn binnen zo'n groot, internationaal team vol met vrijwilligers?

A) Supervet natuurlijk. Ik spreek wekelijks met mensen van grote exchanges wereldwijd, bedrijven die willen investeren, projecten die willen samenwerken, een shitload aan scammers die je steeds beter leert herkennen. Daarnaast is ons team zeer divers. Russen, Zuid Afrikaan, Turk, Amerikanen, Fransozen, you name it. Het core team is sinds juli in die zin stabiel dat niemand weg is gegaan en er een paar toevoegingen zijn geweest. Hoe gaaf is het om samen iets te bouwen terwijl je elkaar nooit hebt gezien? Leuk detail.. onze gemiddelde leeftijd is 36. op een team van 12 man

Q) Hoe zit het precies tussen Komodo, BitcoinBenny en ECA?

A) Ben Fairbank (GM van Komodo en CEO van Redfox) vind ons gaaf omdat we dezelfde roots hebben als Komodo. Tech driven, community driven, geen ICO, etc. etc. Hij gaat ons helpen om slim te groeien maar ook om te kijken hoe we onze nobele ideeen ook profitable kunnen maken. We zijn in verdere onderhandeling met hem en zijn organisaties en we denken binnen 2 weken iets heel cools aan te kunnen kondigen.

Q) Ik zie in jullie roadmap Ledger nano staan. Hoe ver zijn jullie hiermee?

A) Volgens mij is het coding stuk bijna klaar of klaar. Zou dan iig. in onze github moeten staan. Zodra deze gereed is zullen we worden geimplementeerd. Dit hebben we kunnen bewerkstelligen via ons netwerk. We zijn echter al verkrijgbaar bij Ellipal, aanradertje.

Q) Ik merk dat jullie ook al 1 merchant hebben (Mesh), betreft dit online of kan je in hun shop met ECA betalen?

A) Er zijn meerdere shops waar je met ECA kunt betalen. Echter we hebben nog niet veel aandacht besteedt hieraan. Teveel te doen maar bovendien omdat ons betaalplatform (ElectraPay) komende maand naar verwachting gereleased wordt. Dit is een programma wat compatible is met WooCommerce, Shopify, etc. zodat webshops bijvoorbeeld heel gemakkelijk kunnen integreren om Crypto mee te kunnen ontvangen. MVP is alleen ECA maar op termijn komen meer crypto's hierbij, de atomic swap feature zodat merchants zelf kunnen bepalen welke currency ze willen ontvangen ongeacht waar mee wordt betaald en uiteindelijk ook direct omzetting naar fiat of vice versa.

Q) Wat is precies het uiteindelijke doel waar jullie naar toe werken? Waar streven jullie naar?

A) World domination

Dat ECA door zoveel mogelijk mensen en bedrijven gebruikt gaat worden. Is natuurlijk een helse taak en door velen onmogelijk geacht. Maar als je geen doel hebt als dit kun je beter stoppen met spitten. Mooie is dat we vrijwilligers zijn en ons hebben bewezen te bouwen in barre tijden. Dit team blijft doorgaan en groeien met goede mensen.

Q) Bij een gewone betaling met bankkaart en er staat niet voldoende geld op de rekening krijg je direct afbreking van de transactie. Hoe zal dit bij een betaling in winkel (niet webwinkel) met ECA zijn?

A) Dit is de techniek van onze partners, niet van ons. Ik kan je hun groepen doorsturen om dit met hen te bespreken. Zoals ik het heb begrepen zit er een soort backend exchange achter en is dit probleem ondervangen. Goede vraag wel.. immers.. een betaling van ECA is direct onherroepelijk

Q) Over Electrapay. Hoe is dit ontstaan? Door wie is dit gemaakt? Kun je hier wat meer over vertellen?

A) ElectraPay was bedacht tijdens een brainstormsessie in dec 2017. We hebben geloof ik al het een en ander van onze private github repositories naar de publieke gezet. Het is nu een dik uitgebouwde plugin. Ik zal zo kijken of ik een screenshot kan delen.

Q) Ik las dat het verstandig is om je wallet up to date te houden door hem regelmatig up te graden. Zitten er gevaren achter als je dit niet op tijd doet? Is het in de toekomst mogelijk dat de wallet automatisch up to date blijft?

A) Uiteraard is het handig altijd up to date te blijven. Echter je coins lopen geen gevaar wanneer de update niet gerelateerd is aan een hardfork. We hebben 2 hardforks gehad sinds okt 2018 en voorlopig zitten we qua tech goed. Wanneer er een handige update is, announcen we dit overal. Zelfs via blockfolio signals en delta direct. We hopen in de toekomst weer een Desktopwallet te hebben die auto update. Komende week lanceren we onze mobiele android wallet en die is via pushes natuurlijk gemakkelijker te updaten.

Q) NIST5 zou ook energie zuiniger zijn. Maar is dit ook bewezen?

A) POS is sowieso energiezuiniger dan POW. Maar het is geloof ik gemakkelijk te testen wanneer je kijkt naar hoeveel ram geheugen de wallet gebruikt dat is laag. je PC loopt niet te blazen maar dit is denk ik een mager antwoord. Voor technische verhaal moet ik even de was ophalen bij een van onze devs.

Q) Over Electrapay. Hoe is dit ontstaan? Door wie is dit gemaakt? Kun je hier wat meer over vertellen?

A) zie twitter 

Q) Ik heb de trello (roadmap) is een keertje open gedaan en dan blijkt dat de Android app reeds in testfase zit. Is het dan ook mogelijk voor ons om deze te testen?

A) zie twitter 

Dit is de mobiele wallet in actie deze week. Tevens een demonstratie van hoe snel de transacties zijn. Dit is niet op een apart testnet maar gewoon op ons mainnet wat live is sinds genesis in maart 2017

Q) Hebben de vele tegenslagen die ECA te verduren heeft gekregen (coinsmarkets, alanosti, coinhouse, icqbase, cryptopia, coinbene, etc.) het core team sterker gemaakt? Ik vind het ongelooflijk knap dat ECA er uberhaupt nog is en zó ambiteus alsof alles zo komt aanwaaien terwijl het tegendeel waar is. Daarbij natuurlijk de teleurstellende prijsontwikkeling die het misschien ook lastig maken voor velen om fulltime te kunnen blijven werken aan ECA. Maar het team blijkt zo sterk, overleeft alles en komt er steeds weer sterker uit. Hoe is de vibe in het team? Hoe krijgen jullie dit voor elkaar? Mijn grote respect hiervoor!

A) 2018 was een drama jaar. Ik was al grijs maar nu vele malen grijzer. We hebben weinig centen dus de paar exchanges die we destijds hadden waren we zuinig op. een 3tal exchanges hebben geexitscammed waarbij vele ECA's verloren gingen voor de community en later werden gedumpt. Cryptopia hadden we gelukkig nog wel.. tot januari. Wij geloven dat wanneer je oprecht met de juiste intenties aan het bouwen en groeien bent, niemand je iets kan verwijten en wanneer je geloof in de visie groot genoeg is... niets je kunt stoppen. En dat hebben we denk ik glansrijk bewezen.

Q) Zou het op zich niet logischer zijn dat een betaalmiddel een vaste waarde zou hebben?

A) Waardevastheid heeft ook te maken met volume. Bitcoin is vergeleken met de meeste FIAT currencies enorm volatiel en dus nog geen goed betaalmiddel volgens de "specialisten". Echter wanneer deze markt nog x100 gaat wordt het veel minder volatiel en daardoor gelijkaardiger aan grotere fiat currencies. Wanneer we in staat zijn om ECA transacties na ontvangst eventueel direct om te zetten naar BTC, USD of EUr dan heb je alle voordelen van snelheid, bijna geen kosten, het feit dat het blockchain is maar op het einde wel de waardevastheid die de merchant bijvoorbeeld wilt hebben.

Q) Wat maakt dat mensen in jullie zouden investeren ? Je hebt flexacoin, pundix en reeds massaal veel crypto kredietkaarten op de markt waarmee je met btc kan betalen. Wat maakt dat mensen jullie kaart doen moeten hebben ?

A) Ons product is geen kaart, de debetkaarten worden door onze partners gemaakt en wij zijn geïntegreerd. Ons hoofdproduct is de munt op een worldclass blockchain en wat producten ernaast zoals bijvoorbeeld ons vlaggenschip ElectraPay

Q) Hoe zit het precies met jullie fundings ?

A) We hebben een initiële premine van 3.34% waarvan een groot deel al besteedt is. Restant wordt grotendeels beheerd door de stiching (stichting electra project met handelsnaam Electra Foundation) we zijn enorme zuinige knieperts dus proberen zo min mogelijk te besteden. De samenwerking met Ben Fairbank en Redfox/KMD gaat ons echter meer slagkracht in de toekomst opleveren zodat we het vele werk wat we nu al doen kunnen opschalen.

Q) Het processchema van het betaalsysteem (terug te vinden op wp) geeft na onlineaankoop (waarbij consument kiest voor ECA betaling) exchange API convert Fiat amount to ECA amount. Deze snap ik niet goed, heeft dan de klant cash betaald maar wel voor ECA betaling gekozen?

A) Ik ga hier toch even een hulplijntje voor moeten inschakelen. :D mag dat?

Q) Om staking rewards te krijgen moet jullie wallet unlocked (online) blijven, correct? Is het voor de community niet hechter om aan een dpos systeem mee te doen? Of een POI consensus? POS is nu een beetje rich getting richer.

A) Valt mee. We zitten nu op POS3 die we zelf ook nog eens hebben gepatched naar een veiligere versie. We noemen dit liefkozend POSv.3e waarbij de e natuurlijk verwijst naar Electra. De stakingrewards worden zeer frequent uitbetaald ongeacht holding en er zitten een aantal slimmigheidjes in. Ik kan je later de specs toezenden (hebben we geloof ik ook een mediumartikel aan gewijd)

Q) Er is best wel een race gaande wat betreft de snelste blockchain. Is er een tech die jullie in de gaten houden wat de tps van blockchains drastisch zou kunnen veranderen?

A) Uiteraard. Kijk Wat heb je nu aan een rete snelle blockchain wanneer je bij lange na nog niet zoveel transacties op je chain hebt. Alsof je een 8baans snelweg naar lutjebroek aanlegt. We willen dat onze tech goed is, snel is (voor de betalingen) en schaalbaar. We menen dat met Segwit en later Lightning we goed zitten voor komende jaren. Onze devs en devs waarmee we regelmatig sparren kennen deze wereld heel goed en zijn er al jaren in actief. Heb daar alle vertrouwen in.

Q) Gaan jullie ook sharding toepassen?

A) Ken ik niet. Het spijt me.

Q) Ikzelf ben een grote fan van Utrust. Ze hebben al geruime tijd partnerships met allerlei online merchants (ook met diegene die je daarnet even opnoemde). Toch hebben zij heel lang moeten wachten om hun product te lanceren en live te brengen omwille van allerlei legal stuff. Voornamelijk dan een licentie om e-money aan de man te brengen. Hoe gaan jullie dit doen ? Via partners ? Zijn jullie hier niet mee bezig ? Of hebben jullie ook ergens een licentie ingediend ?

A) Terechte vraag. We houden alle wet- en regelgeving in de gaten voor zover nu van toepassing op Crypto en proberen tijdig voor te sorteren. We zijn sinds december een partnership aangegaan met een advocatenkantoor die dit ook voor ons monitort. Wat we doen qua registraties etc kan ik nu nog niet veel over zeggen. Wel is het zo dat we ook niet alle wijsheid in pacht hebben, daarom willen we profiteren van ons netwerk. Sinds kort zijn we aangesloten bij de European Blockchain Foundation die regelmatige overleggen heeft met Europese en Nederlandse toezichthouders. Ook zijn we lid van ETA (als eerste blockchain bedrijf) wat een organisatie is met pure focus op betaaloplossingen. Alle grote bedrijven ter wereld zitten hier ook bij. Samen met hen willen we groeien maar ook ontdekken hoe we kunnen voldoen aan wet- en regelgeving die er is en aankomt .Denk bijvoorbeeld ook aan AML5D

Q) Hoe reëel is de mogelijkheid om op grotere exchanges te komen louter door de kracht van jullie community?

A) Heel moeilijk. Ik heb met bijna alle grote exchanges calls gehad. Conclusie? Ze geven geen drol om het type project. Enige wat ze willen is een hyped coin, veel volume of een dikke listing fee. Beetje kip en ei verhaal. listing fees variëren van 5, 10 tot 40 a 80 btc. We menen wel dat veel exchanges dit vragen omdat het helemaal niet goed gaat met de meesten. Onze voorspelling is dat er nog veel meer om gaan vallen dit jaar. Zeker wanneer onze crypto wereld zelf meer en meer de rotte appels eruit gaat filteren. Denk aan CMC die al het fake volume gaat flaggen. We denken wel dat het juiste netwerk ons ver gaat brengen en ons ook op de juiste exchanges gaat brengen. We hebben op de achtergrond al gave contacten hieromtrent. 

Q) Vraagje over segwit. Je gaf eerder aan dat de tps zou verdubbelen? Hoe maakt segwit dit mogelijk?

A) Ik weet dat het dat doet. Hoe? Je ne sais pas.

"Segwit seperates the header info and reduces the block filling" kreeg ik net door van 1 van mijn teamleden.

Q) Hoe pakken jullie nieuwelingen aan in de crypto space? Hechten jullie veel waarde aan de layout van de wallets en atomic swaps? Neem aan dat als mijn buurman dit gaat proberen die giga in de knoop komt. Of is hier een soort acedemy voor aanwezig.

A) Mijn vader interesseert het niet wat atomic swap is. Hij wil gemak en een makkelijke layout. Dat is onze focus. Het is denk ik het vroege stadium waarin de crypto markt zich begeeft en de jonge leeftijd van de adopters en techies wat het vaak een technische discussie maakt en dat ook hierop projecten op fundamentals worden beoordeelt. Terechte opmerking en we besteden hier veel aandacht aan in GUI en UX design.

Q) Heb je wel eens een belletje met Changpeng Zhao ( CZ) gedaan?:smirk:

A) Nee en wat mij betreft hoeft dat ook niet :)

Q) Hoe is de OTC markt? Hier zie of hoor je nooit wat over. Hoe is de animo hiervoor?

A) Doel je hier op Atomic Swaps? Dat is een vorm van OTC handel natuurlijk.

Q) Waarom zou ik voor jullie DEX moeten kiezen in plaats van al die andere ''fully secure'' decentralised exchanges?

A) Wij hebben geen dex. We gaan Atomic Swaps uitvoeren via de BarterDex van Komodo.

Q) Ik vermoed dat je volgende vraag wat mierenneukerij gaat vinden, maar toch: Ik vond het team overzicht op de site wel redelijk merkwaardig. Normaliter vind ik dit belangrijk dat het een sterk team betreft met goede refs op hun LinkedIn. Nu zie ik enkel een foto en soms zelfs nog niet van de persoon in kwestie. Akkoord dat het project gedragen wordt door vrijwilligers maar kan dit niet beter aangepakt worden?

A) Ik snap je vraag. Sommige teamleden zitten er vanaf het begin bij. Een aantal van hen willen gewoon niet bekend zijn. We staan er redelijk ontspannen in, voor ons hebben ze zich in 1,5 / 2 jaar bewezen door wat ze hebben bijgedragen aan het project. Alle nieuwe leden echter dienen transparant te zijn voor wat betreft hun identiteit en palmares op linkedin bijvoorbeeld.

Wat je gaandeweg ook zult zien is dat de Electra Foundation meer en meer belangrijk gaat worden als aansturend orgaan. En bij de Stichting kom je niet met anonimiteit weg. Ik zie dit punt ook als een stukje legacy uit de vervlogen tijden van wat crypto was

Q) Jullie (ECA vrijwilligers) zitten over de hele wereld. In welk land zijn ze echt boven aan in de nieuwe blockchain tech?

A) Kan ik moeilijk beantwoorden. Ik zie wel dat Europeanen het vaak erg goed doen maar dat in India ook onnoemelijk veel talent (maar ook scammers) zitten. Met Chinezen heb ik, voor zover ik dat veel heb meegemaakt, de slechtste ervaringen en dan doel ik vooral op de tech teams van de exchanges.

Q) Wanneer ECA op Binance?

A) CZ zei volgende week

Q) In welke richting van de markt zie jij ECA het liefst opgaan? Ik kan me voorstellen dat op een gegeven moment de P2P kant wel hebt gezien...

A) We hebben spannende ideetjes over smart contracts. Ben gaat hier ook een rol in spelen.

Q) Opzich kun je altijd nog een ICO/STO doen? Is dit een optie die evt ooit mogelijk is?

A) Wat ons betreft niet. We willen onszelf kunnen bedruipen en dit is een speerpunt van dit jaar voor ons en met name voor de Foundation. Hierom hebben we ook onze laatste 2 adviseurs betrokken. Op de achtergrond zijn we met een aantal partijen in gesprek die ons gaan helpen met het opzetten hiervan zonder dat het open-source community Electra Project hoeft te veranderen in de manier hoe deze nu bestaat.

Q) Hoe zijn jullie boardmembers geworden. Moet ik dat als een soort van verkozenen bezien?

A) We wilden zsm een stichting opzetten. Een premine die door "iemand" wordt beheert is hoe je het wendt of keert een red flag. Vanwege het liberale klimaat in ons land tov de rest van de wereld en het feit dat 2 van de 3 board members al in het core team zaten hebben we voor het gemak ervoor gekozen om de stichting in Nederland op te zetten. Belastingvrije donaties speelden ook een rol. Op den duur, wanneer het betaalbaar is voor aspirant board members om zich fysiek te identificeren bij de notaris, zal het aantal leden uitgebreid worden en zullen ook wij op den duur vervangen worden.

Q) Belangrijkste vraag. Heb je nog een nieuwtje/teaser die je wil delen ?

A) poe...

We hebben een aversie tegen announcement van een announcement, hypen, deadlines. Om die reden zijn we altijd wat terughoudend. Ik denk dat het interessant is voor iedereen om in de gaten te houden waar het twitter account van onze Foundation mee gaat komen komende tijd. https://twitter.com/ECA_Foundation

Q) Waar ben jij zelf heel trots op binnen de muren van het project of de community? En waar in alle eerlijkheid zien jullie dat er nog meer te halen valt?

A) Trots op de enorm sterke community wereldwijd. Groot main account met 8k leden maar ook 17 verschillende TG accounts per land waar we groot zijn evenals een actieve Discord. Ik ben trots op het feit dat we als team al zolang samenwerken, ruzies en meningsverschillen te intern beslechten, weinig trotste haantjes hebben en met dit alles gewoon toffe dingen kunnen opleveren. Daarbovenop vind ik het het allergaafst dat we meer en meer worden herkend en serieus worden genomen. De advisory role van Bitcoin Benny / Ben Fairbank is daar een ultiem voorbeeld van.

Q) Misschien een wat gewaagde persoonlijke vraag. Maar is jou doel om ECA groter te maken? Of sta je open voor grotere projecten.

A) Mijn bloed is paars. Ik zat er eerst in vanwege de centen, nu omdat ik het als een persoonlijk doel zie het project ECA te laten slagen. Ik ben wel betrokken bij andere projecten als adviseur of welke rol dan ook. Dit is in goed overleg binnen het team gedaan en zal ook niet ten koste gaan van mijn verplichtingen naar ECA. Sowieso zolang ik board member ben van de stichting en het project gaat zoals ze nu gaat, zie ik geen reden om koers te veranderen.

Q) Bij ECA zitten allemaal vrijwilligers, correct? Hoe betalen jullie dan het ECA kantoor pand? Eigen centen? of donaties?

A) Discord is ons kantoor, niemand in het team heeft ooit een cent betaald gekregen

We hebben geen verbranding

Dit is ons pand!