Q) Vertel eens wie je bent Olivier voor de nieuwen onder ons! Hoe gaat het sinds de ama in onze chat. Wat proberen jullie te bereiken?
A) Bedankt! Leuk om dit weer te doen.
Ik ben Olivier, ik doe onder andere community management en marketing voor GET Protocol (en ook een beetje voor GUTS Tickets)
GET Protocol is een systeem dat door ticketingbedrijven gebruikt kan worden om op een eerlijke en makkelijke manier tickets uit te geven.
Er is veel te vertellen, met name dat we hard aan het groeien zijn. We hebben inmiddels een nieuwe ticketing partij aangesloten op het protocol en zijn nu bezig met internationale uitbreiding, beginnende in Zuid-Korea.
Q) Ik heb 2 vragen.
De eerste heeft te maken met het controlesysteem tegen fraude bij het verkopen van een sim kaart of telefoon bij het kaartje. (Ik heb een kaartje via Guts en een nieuwe telefoon. Tot mijn verbazing hield ik dat kaartje nadat ik mijn nieuwe telefoon had geïnstalleerd gewoon in de nieuwe app op de nieuwe telefoon).
De 2e vraag heeft te maken met de KNVB en zijn test met blockchain en jullie eventuele inspanningen daar ook bij in te kunnen stappen?
A) Geen probleem!
1) Bij GUTS zijn er meerdere manieren van beveiliging, maar je ticket is in principe gekoppeld aan je 06-nummer / je telefoon. In jouw specifieke geval weet ik de details niet, maar ik neem aan dat je hetzelfde nummer hebt behouden? Kan het graag voor je navragen als je dat wilt.
2) Wij zagen het gisteren ook voorbij komen! We waren al op de hoogte van deze 'innovatie challenge' begin dit jaar. We zouden hier zeker bij kunnen helpen en innovatieve oplossingen bieden die interessant zijn in de context van voetbal. We hebben ook al een aantal keer gesproken met de KNVB overigens, dus we zijn bekend bij ze. Deze specifieke challenge ging heel nadrukkelijk niet over ticket sales, waardoor er is besloten om geen waardevolle uren van (business) developers in te stoppen, die waren nodig voor huidige en nieuwe klanten die wel tickets willen verkopen. ;)
Q) Hoe staat het met de exchanges? Ik heb al een hele poos niks zien veranderen onderaan de site. Er staat nog steeds ''more coming'' wanneer komt het?
A)s. We hebben in het verleden voorzichtig gedaan wat betreft het uitgeven van funds aan zeer dure exchange listings of het creëren van 'hype'.
Achteraf gezien is dat vrij verstandig geweest, we horen nu van veel projecten dat ze vast zitten aan hele strengen voorwaarden van grote exchanges die dure maandelijkse marketmaking kosten eisen, of anders met delisting dreigen.
Dat gezegd hebbende, we hebben nu een aantal jaren gewerkt aan een product dat werkt en honderden keren getest is in allerlei situaties. We beginnen nu tractie te krijgen in het buitenland en vinden het ook belangrijk dat de 'crypto' kant van het project meegroeit. Lange manier om weer 'coming soon' te zeggen, maar: 'coming sooner'.
Q) Stel, ik ben ticketprovider en ik wil gebruik maken van jullie diensten. Als bedrijf maak ik nu gebruik van een ERP systeem om alle processen te monitoren. Kan ik jullie oplossing integreren in mijn ERP systeem?
A) Leuke vraag. Ik ben zelf geen techneut dus durf niet met zekerheid toe te zeggen dat dit zo is, maar weet wel van wat ik heb opgevangen op het kantoor dat (bijna) elk systeem / organisatie makkelijk met ons kan werken. Het is meer een kwestie van (transparantie) willen.
Q) Kan get ook de ticketing doen van een event waar je geen tickets van aankoopt maar die door de organisator van dat event verspreid worden? Ergo kan een organisator een database aanleveren waarmee get aan de slag kan en dat bij controle toch op naam kan gecontroleerd worden!
A) GET Protocol is echt het onderliggende systeem dat gebruikt wordt door ticketingbedrijven, zoals dus GUTS Tickets bijvoorbeeld. GET doet dus zelf geen deals voor ticketing, maar sluit eerder ticketingpartijen bij zich aan.
Er moet natuurlijk wel iets getoond kunnen worden bij binnenkomst, dus het uitgeven van tickets is wel handig. ;) Die kunnen overigens natuurlijk ook gratis zijn en simpelweg geclaimd worden door de ontvanger, zoals we ook deden bij onze meetup van een paar maanden terug.
Q) Wanneer F1?
A) Tja... Heel goed voorbeeld van het probleem. Ik zag een marktplaats advertentie van iemand die zes tickets verkocht voor 35.000 euro, en die wilde dat graag contant hebben. Slaat natuurlijk helemaal nergens op en is, los van het feit dat iemand geld verdient over de rug van hard werkende organisaties, ook gevaarlijk.
Helaas zijn er soms ook politieke of zakelijke aspecten die spelen en draait het niet altijd om het vinden van de beste / veiligste / eerlijkste route.
Q) Kun je wat meer vertellen over de tokens van het team? Hoeveel is er omgezet naar fiat ?
A) GET is hier heel transparant over, ze hebben alles "open gezegd" en je kan het hier zien:
Ze hebben zo goed als niets tot nu toe verkocht
Q) Is het voor een organisator al makkelijk om Get te implementeren in hun ticket systeem? Is het haalbaar voor een kleinere organisatie of met een eenmalig feestje om te gaan werken met Get?
A) Zoals ik al ietsje eerder aangaf is GET Protocol echt het onderliggende systeem voor ticketingbedrijven en zijn we dus niet direct 'business' aan het aantrekken op GET, maar wel via GUTS Tickets.
Het is zeker mogelijk om eenmalige events of kleinere events via GUTS te laten verlopen. Dat gaat heel makkelijk en kan een organisatie helemaal zelf regelen. We hebben ook een app die je op elke smartphone kunt downloaden, waarmee je zelf bezoekers kun inchecken als je dat wilt.
Q) En wat gebeurt er eigenlijk als alle tokens geburned zijn en alles is in omloop. Wordt het dan gewoon duurder voor event organisaties? Of kan deze situatie nier voorkomen. Ik zag rond 2020 de helft geburned.
A) De kosten voor het gebruik van het protocol worden niet automatisch duurder. Dan zou het wel erg lastig worden om te concurreren. :)
Aan het begin van elke event cycle wordt er opnieuw bepaald hoeveel GET er nodig is om de benodigde FIAT waarde te bereiken.
Die 2020 waar je het over hebt, klinkt trouwens mooi, maar de officiële projectie is dat 50% van de total supply voor het einde van 2022 geburned zal worden dankzij ticket transacties. Ietsje later dus. ;)
Q) Gets heeft in het begin binnen Nderland 3 grote namen aan zich gebonden. Hoeveel artiesten/events bedienen jullie nu en hoeveel tickets verkopen jullie nu op jaar basis?
A) Ik heb helaas geen exact cijfer voor je, maar ik durf wel te zeggen dat we met meer dan 100 organisaties / artiesten / managements hebben gewerkt. (Dit is dus vanuit GUTS Tickets voor de goede orde, maar uiteraard uitgevoerd op het protocol.)
Afgelopen maand hebben we bijvoorbeeld de releaseparty van Kensington in Tivoli geticket en de eerste try-outs van Ronald Goedemondt gedaan. Ook is het allereerste event in Zuid-Korea geticket via het protocol.
Q) Heeft Get de oplossing gepatenteerd? Kan me voorstellen dat internationaal ook projecten bezig zijn met een dergelijke oplossing.
A) Zeker, er zijn veel concurrenten in de ticketingwereld, dus ook in de blockchain ticketing. We hebben geen patent (voor zover ik weet), maar wel een aardige voorsprong. We zijn al 3,5 jaar bezig en hebben verreweg de meeste tractie (als ik kijk naar crypto ticketing). Die tractie heeft ook onze groei kunnen faciliteren, daardoor zitten we nu met zo'n 25 man op kantoor en kunnen we hard vooruit blijven gaan.
Q) Het is natuurlijk ook lastig (en dubbel) om met patenten te werken in de blockchainwereld. Mijn insziens (en ook wel een voorbij horen komen van Kasper, developer voor GET) is het ook het doel om het protocol open source te maken. patenten passen daar natuurlijk niet bij...
A) Klopt! Het uiteindelijke doel is open sourcen van het protocol, maar dat duurt nog wel even.
Q) We zijn weer een tijdje voort ten opzichte van vorige AMA. Wat is jullie ervaring over de reactie als je dit vermeld aan een geïnteresseerde partner? Is er meer kennis al van blockchain of blijven mensen wat uit de lucht vallen.
A) Dit verschilt echt enorm. Bij sommige klanten of partijen vinden ze het fantastisch en zijn ze helemaal aan boord (vaak zijn dit de wat jongere partijen), maar bij anderen komt er direct een waas voor de ogen. Begrijpelijk overigens.
Als GUTS Tickets zetten we ons ook lang niet in elk gesprek neer als 'de blockchain ticketingpartij', dat landt gewoon lang niet altijd goed. We laten liever zien wat voor voordelen onze digitale tickets bieden op het gebied van insights, marketing mogelijkheden en veiligheid. Dan snappen ze het ook.
Q) Ik lees dit op jullie website.
"Je weet altijd exact wie er aanwezig is (en wie niet)"
Wat is er allemaal bekend, wie weten dit allemaal en hoeverre wordt de privacywetgeving gevolgd?
A) De wetgeving wordt uiteraard volledig gevolgd. Onze CEO is advocaat, dus die zit overal bovenop.
Waar deze specifieke zin vooral op doelt is het feit dat, omdat de tickets gekoppeld zijn aan de mobiele telefoons van bezoekers, je als organisator van bijvoorbeeld een festival in real-time kunt zien hoeveel mensen er al binnen zijn.
Als dat tegenvalt, kun je bijvoorbeeld een smsje sturen naar de mensen die er nog niet zijn om hun te wijzen op een surprise act of gratis drankje of whatever.
Jochem Myjer vertelde trouwens over het gebruiken van deze feature op EenVandaag een tijdje terug!
Q) Ik heb vragen rond 2 thema's:
1) waarom kun je met die nieuwe scarcity tool niet minder dan 500k tickets selecteren als voorspelling voor volgend jaar?
2) Hoe ver staat het met de implementatie van GET bij ITIX? Wanneer kunnen we verwachten dat ze de eerste kaartjes via GET zullen verkopen en wanneer zal het volledig geïmplementeerd zijn?
A)
1) We verwachten volgens jaar minstens 500K tickets te verkopen via het protocol. We denken meer, maar daar hou ik het bij. :)
2) Ik ben zelf niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dat front, maar weet wel dat het (voorzichtig) in beweging is. Durf je geen datum te geven, maar Itix richt zich vooral op de theaterwereld, en die staat bekend om haar koppigheid als het aankomt op innovatie. Het moet dus met een beetje beleid gebeuren, maar it's happening!
Q) Er gaat best veel aandacht naar de tokenholders. Kunnen jullie niet beter meer klanten binnenhalen en daar 100% op focussen .
A) Ik ben blij dat het zo overkomt! Ik ben daar zelf uiteraard veel mee bezig en we zijn trots op onze 'volwassen' community, waar we veel mee delen.
Uiteraard is lang niet iedereen op kantoor daarmee bezig. We zijn op kantoor met 25 man, waaronder een sales team dat de hele dag bezig is met meetings en (nieuwe) klanten.
Goeie vraag overigens; ik vind het zelf altijd nogal een red flag als de CEO van een bedrijf de hele dag op Telegram zit, wat je nog wel eens ziet.
Q) Hoeveel bedrijven staan in de rij voor het GET protocol? Naast GUTS en ITIX? Ben heel erg benieuwd er is namelijk een grote markt hierin.
A) Er is zeker een grote markt hierin. De ticketing wereld is vrij wrang en corrupt, maar we krijgen van over de hele wereld vragen van partijen die willen doen 'What GUTS does'. Daarmee gaan we dan in gesprek.
Zo zijn we nu ook bezig met onze opmars in Korea, waar we de komende tijd aardig wat aandacht aan zullen geven. Daar liggen enorm veel kansen qua business development en groei, ook voor GET als crypto project.
Q) Is het een mogelijkheid om get token niet enkel als fuel te gebruiken maar ook als betaalmiddel voor concerten? Misschien is met Jochem Myjer bespreken. Een zaal vol get holders, al is het maar is eenmalig, geestig zou het zeker zijn.
Bijkomend mag je al iets zeggen over de match van Nederland gisteren?
A) Die is niet via GUTS verlopen. We zijn wel al een aantal keer met de KNVB in gesprek geweest en zouden zeker grote verbeteringen kunnen bieden. Dat is nog even wat langer geduld hebben vrees ik, maar zeker niet uitgesloten.
GUTS doet volgend jaar de shows van Guus Meeuwis in het PSV stadion, dat is al een aardig begin. :)
Q) Zijn jullie van plan om te veranderen van ERC-20 naar een eigen blockchain of op een bestaande blockchain?
A) We zijn Initial Service Partners van Klaytn, in Korea. Dat zijn we nu aan het testen en biedt veel interessante mogelijkheden, ook qua business development in Azie. Het is tot nu toe in ieder geval een goede partner om te hebben!
Q) Zijn jullie tevreden met het resultaat wat jullie dit jaar behaald hebben? Ik heb jullie zien passeren bij eenvandaag en nog op social media. Merkte je ook dat er vervolgens meer interesse kwam vanuit externe partijen?
A) Ja! We hebben inderdaad al hele mooie media aandacht gehad (ik was zelfs met m'n kop op CBS New York aan het vertellen over GUTS), wat natuurlijk te gek is en steeds verder valideert wat we doen. We hadden over het algemeen denk ik wel iets meer tickets willen verkopen, maar we zijn blij met de groei naar het buitenland toe, dat is een belangrijke stap waar we hard naartoe hebben gewerkt. Ook was het te gek om 12 events te ticketen tijdens ADE voor Audio Obscura.
zie hier.
Q) Vraag uit de get groep: Wat is het percentage dat geburned wordt van de circulating supply. Uit de 'scarcity calculator' blijkt namelijk dat de geburnde tokens meer kunnen zijn dan 13m (ergo circulating supply) wat duidelijk maakt dat de burning niet enkel op de circulating supply gebeurt.
A) Klopt! Onze projectie is dat voor het eind van 2022 minstens 50% van de total supply zal worden geburned. Dat is dus niet alleen circulating supply. Het percentage van geburnde GET per ticket staat (nog) niet hard vast en heeft ook te maken met mogelijke discounts voor nieuwe gebruikers.
Q) Met hoeveel buitenlandse ticket bedrijven wordt er momenteel gesproken? Vanuit welke landen is er interesse? Wat doen jullie om internationaal aandacht te trekken?
A) Dat zou ik zelf niet weten maar onze business developer Sander had het niet lang geleden over interesse uit meer dan 40 landen. Dat gaat dus echt van Afrika tot Azië tot Amerika.
Persoonlijk vind ik ons pas succesvol als we op Antarctica actief zijn, maar soit.
Q) Waarom hebben jullie gekozen voor Korea/Japan? Hoe hebben jullie deze partijen gevonden?
A) Geloof het of niet zijn wij benaderd door Klaytn. Zij zijn met hun blockchain vooral hard bezig met het aansluiten van 'real-world' initiatieven die ook echt gebruikt worden. Zij vinden het te gek dat wij al (relatief) veel tickets hebben verkocht. We zijn inmiddels twee keer in Korea geweest voor due dilligence en overige gesprekken en het is op veel vlakken een hele interessante markt.
We hebben steeds warmere contacten met grootse plannen, dus krijgt het voor ons ook steeds meer prioriteit.
Q) Je zegt dat jullie verwachten minstens 500k tickets te verkopen volgend jaar (dat is zeer veel!), moet het niet een beetje zuur zijn als je ziet dat GET momenteel op plaats 492 op cmc staat terwijl er weinig (of geen?) andere projecten zijn met zo'n adoptie?
A) Dat begint langzaamaan wel een beetje te schuren ja! We zijn nu voor ons gevoel wel op het punt dat we hier verandering in willen zien, en daar ook wel echt mee bezig zijn. We hebben in het verleden relatief weinig marketing gedaan omdat we vooral wilde bouwen, maar dat begint nu te veranderen.
Q) Kan je ons een kleine teaser geven waar jullie op dit moment jullie handen aan vol hebben?
A) Ja - wat ik zelf het spannendst vindt is de ontwikkelingen in Korea en beyond. Heb het nu al een aantal keer verteld dus zal het niet herhalen, maar daar liggen natuurlijk heel veel mooie kansen.
Daarnaast gaan we dus ook wat meer geluid maken binnen de crypto wereld, en inzetten op verdere groei van het protocol. Is dat genoeg tease? :)
Q) Wordt er nog aan ontwikkeling gedaan of is GET volledig afgewerkt 'product'?
A) Er wordt zeker nog ontwikkeld en gefinetuned. Ik denk eigenlijk dat het nooit echt 'af' zal zijn. Omdat crypto en blockchain zulke nieuwe technologieën zijn is het natuurlijk belangrijk om flexibel en dynamisch te blijven. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook niet 'blockchain-agnostisch', waardoor we nu dus relatief makkelijk een overstap naar Klaytn zouden kunnen doen, mits die keuze wordt gemaakt.
We leren ook iedere week weer nieuwe dingen, mede omdat we simpelweg veel gebruikers en klanten hebben. Innovatie is natuurlijk top, maar we moeten ook zorgen dat het werkt.
Maar goed, ontwikkeling alom dus!
Q) Kwam de tweet van Jochem Myjer helemaal uit zichzelf of hebben jullie hem gevraagd om een tweet te plaatsen? In beide gevallen zeer gaaf hoor!
A) Faire vraag, je hebt het over deze tweet denk ik?
Ik kan met een schoon geweten zeggen dat Jochem die helemaal op eigen initiatief plaatst. Alleen bij grote sales stemmen we met hem af dat er bijvoorbeeld een linkje naar de juiste shop moet worden gedeeld, maar verder is het helemaal aan hem.
Het is geen geheim dat 'ie redelijk tevreden is, en zijn fans ook te zien aan de reacties. Dat is natuurlijk heel erg mooi en zijn wij erg blij om!
Q) Jan wilt twee kaartjes hebben voor de show van Jochem Meyer. Heeft Jan (op dit moment) door dat zijn ticket via het blockchain netwerk vast wordt gelegd?
A) In principe niet! Dat willen we ook in principe graag zo houden. Lang niet iedereen snapt blockchain of gelooft in de meerwaarde ervan. Als je dat dus heel erg hard gaat highlighten bij bijvoorbeeld een ouder theaterpubliek, dan gaat dat compleet over de hoofden heen en kan het zelfs leiden tot verwarring.
Jan weet dus in principe niet dat zijn ticket via de blockchain wordt geregistreerd.
Q) Jullie hebben nu alles in het Koreaans omgezet neem ik aan, hoe makkelijk kan het systeem adapteren aan andere talen ? Kan er makkelijk omgeschakeld worden of moet er iedere keer een heel development team op gezet worden?
A) Goeie vraag. We hebben inderdaad een groot deel van het systeem vertaald in het Koreaans, wat aardig wat werk was. (Zeker omdat Koreaanse developers er ook mee aan de slag moeten kunnen en de gemiddelde vertaler niet ook developer is.)
We hebben nu gelukkig een nieuw systeem gevonden/gebouwd (ik weet eigenlijk niet welke van de twee) waardoor we het systeem heel makkelijk naar elke taal kunnen doorvertalen - en ook updaten mocht dat nodig zijn. Lang verhaal kort: Het kan inmiddels heel makkelijk worden omgezet naar iedere taal.
Volgens mij was dat hem he? Thanks iedereen! Als er nog follow-up vragen zijn kunnen die altijd gesteld worden in de GET Protocol Telegram, of aan mij via PM. Als laatste shill zou ik mensen met interesse nog even willen wijzen op onze shiny nieuwe tokensite van vorige week, waar veel relevante informatie te vinden is.