1 augustus 2019

Q) Dilan, stel jezelf eens voor! Neem ons is mee in de wereld van de GWP token en wat proberen jullie hiermee te bereiken?

A) Goedenavond! Ik ben Dilan, Director van Green World Project. Ik zorg er bij GWP dat alles op gang komt en er een opbouw van het project gerealiseerd wordt. Green World Project's doel is het funden van groene projecten, het bieden van een groene marktplaats en het produceren van groene energie. Dit alles wordt samengebracht op het digitale platform van GWP welke momenteel volop in ontwikkeling is. We zetten blockchain met onze GWP munteenheid in als een universeel betaalmiddel op de marktplaats. Momenteel zijn we nog een ERC20 munt, maar op lange termijn willen we onze eigen blockchain hebben. Het idee is hierbij dat de projecten die gefund worden hun opleveringen en voortgangen vastleggen op onze blockchain. Voorbeeld een project welke bomen wil planten, je zou dan in theorie die bomen vast kunnen laten leggen op de blockchain en eventueel zelfs koppelen aan de funders. Zo wordt dus transparant gemaakt dat een gefund project daadwerkelijk iets doet met de funding die ze ontvangen hebben.

Let er heel goed op dat we het nooit over donateurs hebben, we willen namelijk duidelijk maken dat je nooit doneert. Je krijgt er altijd wat voor terug. Bij het funden van een project is er een pool aan GWP tokens toegewezen. Als jij meedoet aan de funding van een project wordt jij ook onderdeel van deze pool en krijg jij dus uiteindelijk GWP tokens ervoor terug. De groene energie die geproduceerd wordt, wordt geleverd aan projecten en partners die baat hebben bij groenere en voordelige stroom. De opbrengsten hiervan gaan ten alle tijden direct terug in het project (voor de bovengenoemde pools), en in de token.

Q) Mijn eerste vraag gaat in op het platform waar je vanmiddag al over vertelde. Kun je de link hiervan delen zoals je aangaf? En kun je vertellen of je hiervoor met een template gewerkt hebt, zo ja, welke?

A) Dit is niet uit een template opgezet. Ik maak gebruik van Bulma, een open CSS framework. https://bulma.io/

Q) Hoe kan je een boom op de blockchain vastleggen vols GWP? Krijgt deze dan een qr code?

A) Dat is een voorbeeld. Een unieke code per boom waarin terug te halen is wanneer die is geplant, waar, door wie, wie dit mogelijk heeft gemaakt etc.

Q) Hoe kan ik aan die boom zien dat het een unieke code heeft? Hoe match ik de boom met het platform?

A) Dat ligt heel erg aan de partner. Zij zullen een unieke tag/code toewijzen aan de specifieke boom. Wij zorgen ervoor dat ze de bomen kunnen planten en dat ze dit kunnen bewijzen en vastleggen.

Q) wat bedoel je gebouwd met groene componenten? De blockchain?

A) De groene componenten heb ik hierboven ook even genoemd, ze zijn het digitale platform, energieproductie platform (groene energie), en de blockchain.

Q) Wat houd BUIDL in?

A) Ik zie Buidl als algemene term waarbij projecten meer de focus moeten leggen op het ontwikkelen van hun systemen, om daarmee aan te tonen dat ze daadwerkelijk dingen uitvoeren en voortgang maken. In het verleden zijn er denk ik te veel projecten geweest die veel beloftes maakten, maar weinig waarmaakten.

Q) Jullie combineren 's werelds beste software en hardware. Geef hier eens een paar voorbeelden van hoe ik dit moet zien. Iedereen kan zulke dingen wel typen natuurlijk.

A) Hiermee bedoelen we relatief nieuwe technieken als blockchain, met de nieuwste technieken op het gebied van groene energie. Denk hierbij vooral aan locaties waar nog nauwelijks groene energie opgewerkt wordt, voor deze locaties is dit in onze ogen een innoverend iets.

Q) Is de token dan bedoeld om op de interne marketplace dan te gebruiken? Waarom dan blockchain gebruiken. Het lijkt mij toch veel gemakkelijker om gewoon een fiat gateway te gebruiken?

A) Fiat is vaak gelimiteerd aan landen en overheden, waarbij we blockchain gedecentraliseerd willen gebruiken en hiermee een universeel betaalmiddel neer willen zetten. Het is de bedoeling dat iedereen gebruik kan maken van de marktplaats.

Q) Ik zie hier alleen een pagina waar ik kan inloggen? Dit laat verder nog niks zien van het platform.

A) Klopt, je zou nu een account aan kunnen maken en in kunnen loggen, wellicht is het inderdaad slim om ook ergens een pagina neer te zetten met screenshots bijvoorbeeld van het platform en de marktplaats. Deze neem ik gelijk mee.

Q) Wat is het uiteindelijke doel voor jullie als Non-profit organisatie? En waarom hebben jullie gekozen om dan toch te kiezen voor de Blockchain techniek, waarin de meeste investeerders hopen om zo rijk mogelijk te worden?

A) Ons directe doel is niet om rijk te worden, vandaar ook de mogelijkheid tot non-profit status. Uiteindelijk willen we proberen het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen, het transparant maken van funding in tegenstelling tot traditionele goede doelen, en een universeel platform bieden waarop iedereen met elkaar kan handelen en communiceren.

Q) Hoe is jullie team onstaan? Ik zie allemaal onbekende namen en ook overal weg.. Wel goed vind ik dat iedereen Linked heeft. Vanuit waar is jullie idee ontstaan?

A) We hadden een grote groep aan cryptoliefhebbers van over de hele wereld. We begonnen voornamelijk te praten over huidige crypto, de markt, etc. Uiteindelijk kwamen we aan op het idee om gezamenlijk een project op te starten. Hierbij ben ik eigenlijk aangewezen door de groep als vertegenwoordiger. De andere teamleden hebben een rol gekregen op basis waarvan ze goed in zijn en op willen focussen.

Q) Lees het nu al meerdere malen maar kan je me in jip en janneke taal wat meer vertellen over de 'marketplace' wat is het, hoe werkt het, wat kan je ermee etc etc

A) De marktplaats bevat producten die aangeboden worden vanuit onze partners, die betaald worden in onze GWP munt. Men dient zich eerst te registreren, en komt vervolgens op een overzichtspagina uit met alle beschikbare producten. Producten kunnen gefilterd, gesorteerd worden etc. Elk product kan vervolgens bekeken worden op een eigen productpagina.

Dit is allemaal al in pre-alpha. De volgende stap wordt de implementatie van de munt om de producten te kunnen kopen. Het is dan aan de partners om de bestellingen op te pakken en af te handelen.

In de toekomst kunnen geverifieerde leden ook zelf producten aanbieden op de marktplaats.

Q) Hoe zorgt jullie platform ervoor dat de projecten waar mensen geld naar over kunnen maken geen geld aftroggerij projecten zijn. En dat ze legit zijn?

A) Ik ga ervanuit dat je het funding platform bedoeld. Projecten die funding kunnen krijgen op het platform worden voorafgaand zorgvuldig gescreend en geverifieerd. Er zullen strenge eisen zijn aan de projecten die uiteindelijk voor het publiek beschikbaar gesteld worden op het platform.

Q) Een Afrikaans land heeft onlangs een wereld record neergezet tbv het planten van bomen, uit mn hoofd waren dit miljarden bomen in een dag tijd. Hoe willen jullie dit gaan registreren in de blockchain?

A) Wij zijn niet zelf de partij die de bomen plant, maar stel dat deze partij dus gefund wordt dmv ons platform, dan zal er een manier zijn om de bomen bij het planten of voorafgaand een unieke code/nummer te geven. Denk aan code die door elke planter gescand kan worden. Uiteraard is dit afhankelijk van het project die de bomen plant, zij zullen hun wensen hierbij duidelijk moeten maken.

Q) Volgens de whitepaper heb ik afgeleid dat het ook de bedoeling is om meerdere green world projects met elkaar te verbinden. Kun je daar over meer vertellen? Zijn er nog partijen die bezig zijn met dezelfde visie als jullie, waarmee jullie in een latere fase fuseren?

A) We proberen zoveel mogelijk partners te werven en projecten te betrekken bij onze doelen. Het is dan ook de bedoeling dat ons platform volledig schaalbaar is en niet gelimiteerd is aan aantallen projecten bijvoorbeeld.

Q) ken je het project TREE?

TREE is a digital token that represents a mangrove tree planted on 1 sqm in Thor Heyerdahl Climate Park in Myanmar managed by Worldview International Foundation (WIF)

Is dit vergelijkbaar?

A) Ben ik zelf niet mee bekend, maar wat je zegt klinkt erg interessant. Ik ga dit even doorsturen naar ons team.

Q) Ik merk dat je spreekt in enorm algemene begrippen als marketplace, nieuwe techniek op gebied van groene energie. Ik zie er weinig verband in. Kun je me eens een concreet voorbeeld geven, incl. daarbij waarom jullie token daarvoor nodig is?

A) Het groene energie platform is niet afhankelijk van de blockchain (waarbij andere onderdelen zoals de marktplaats dit wel zijn), maar zie ik meer als een middel welke het project, de token etc aandrijft. Het opwekken van groene energie, ik heb dit hierboven nog even toegelicht bij de eerste vraag.

Q) Hoe is jullie partnership ontstaan met earth hemp? En wat moet dit voorstellen?

A) Green Earth Hemp is onze eerste partner die de token omarmt als betaalmiddel voor hun producten. Zij bieden hun producten aan op de marktplaats en accepteren betaling in GWP. Ze zijn binnengehaald door onze netwerkpersonen, Chase en Stefan.

Q) Heeft iemand ervaring in jullie team met een startup project op been te zetten en zoja welk project of bedrijf is daar het bewijs van?

A) Zelf heb ik ervaring met het beheren en managen van cryptoprojecten (ik werk onder andere met Certified Diamond Coin). Verder kan ik vertellen (zonder al te veel details) dat we bezig zijn met een teamuitbreiding waarbij we zeer ervaren personen in ons team krijgen die ervaring hebben met een zeker project welke in de top 20 van CMC heeft gestaan. (momenteel top 100).

Q) Gaan jullie op den duur over op jullie eigen blockchain? Of blijven jullie op de eth chain?

A) Ja, op de lange termijn zullen we af stappen van de ETH blockchain en overgaan op onze eigen blockchain. We bespreken momenteel de opties met diverse blockchain-ontwikkel partijen.

Q) Zou je wat meer kunnen vertellen over de partnerships die jullie op dit moment hebben? Wat doen jullie bijvoorbeeld samen met Green Earth Hemp?

A) Ik heb het al even genoemd, Green Earth Hemp bied producten aan op de marktplaats. Bitcoin- Meister is een project van één van de teamleden, en zal bepaalde diensten aanbieden namens GWP (zoals cold storage wallets). Aleso is een vrij nieuwe partner waarmee we nog volop in bespreking zijn, zij zullen gebruiken maken van en/of de funding en /of de marktplaats.

Q) Ik heb even een kijkje genomen op het 'platform' , tot nu is het een webshop met zeer beperkte mogelijkheden. Mag ik vragen hoelang je hier al mee bezig bent?

A) GWP is slechts een paar maanden geleden opgericht, sindsdien is de focus stapsgewijs geweest op de whitepaper, hoofdwebsite etc. Pas recentelijk is de ontwikkeling van de marktplaats begonnen. Wat je nu ziet is enkel basisfunctionaliteit van de marktplaats.

Q) Is het te vergelijken met solarcoin? Je hebt een heel ecosysteem nodig om succesvol te worden. Niet persee in geld maar in deelname. Wat is jullie scoop?

A) Of ik het daar direct mee zou vergelijken, daarvoor zou ik mij eerst even in moeten lezen in solarcoin. Het komt er inderdaad wel op neer dat het volledige ecosysteem de basis vormt, en het als een drijfveer voor het project is.

Q) Ik vraag me af hoe groen je eigenlijk zelf bent. Ben je bekend met ISO-500001 ?

A) Ik ben hierzelf op dit moment niet mee bezig, maar gelukkig heb ik nu al een tweetal adviseurs in het project die hier wel veel kennis over hebben. Specifiek één van deze adviseurs is momenteel bezig met een onderzoek naar onze eerste groene energie platform, wat hier zeer relevant voor is.

Q) Als ik eerlijk mag zijn en mijn mening mag geven komt het over alsof je de taak die je toegeschoven is maar 'moet doen' daarom mijn vraag; wat vindt jij nou echt geweldig aan gwp? Iets om ons te overtuigen

A) Het klopt dat ik aangewezen ben om dit te vertegenwoordigen en tot een succes te leiden, maar ik zie dit zeker als een eer want de community had hiervoor iedereen aan kunnen wijzen, maar vertouwd op mij. Ik vind het geweldige aan dit project dat dit een onwijs enthousiaste community heeft, die de handen in elkaar heeft gestoken om dit te realiseren. Als ik je ooit in onze groep zie dan weet je waarom ik dat zeg.

Q) Wanneer begint jullie IEO? En waar? Hoe gaat dit in zijn werk?

A) Er is nog geen specifieke datum voor de IEO. We hebben besloten om eerst te focussen op het realiseren van het platform alvorens live te gaan met de IEO. (of zonder, als we dit zouden besluiten)

Wel ben ik trots dat ervaring en connectie heeft geleid tot een gegarandeerde IEO/listing op Graviex. Ik zie dit als een basis om op verder te borduren wanneer we hier klaar voor zijn.

Q) Hoe kan het project interessant zijn voor investeerders, ik zie niet direct aspecten die tot een winst kunnen leiden. Sterker nog het lijkt me eigenlijk een perfect project voor een stable coin te gebruiken. Zie je dit anders?

A) Investeerders zijn niet de primaire focus, maar ik denk wel dat het interessant kan zijn. Ik denk hierbij vooral aan het ecosystem welke de waarde van de token omhoog houdt, denk aan de opgeleverde groene energie, die waarde wordt weer in het project en de token gestopt.

Mogelijks maar heeft dit ook betrekking op de tokenwaarde?

Q) Op de website kwam ik op de pagina Platform in pre-alpha now. Het enige wat ik voor nu zie is een foto. Wanneer kunnen we hier meer van verwachten?

A) Er zit daar ook een linkje bij, evenals in het menu bovenin. Uit een eerdere tip zal ik ook iets bedenken voor het tonen van het platform, zonder in te hoeven loggen.

Q) Kijkend naar de one pager vraag ik me af waarom jullie blockchain en coins nodig hebben? De coins lijken niets te doen behalve funding

Uit bovenstaande antwoorden is het me niet duidelijk geworden. Dankjewel

A) De token wordt gebruikt op de marktplaats als primaire en enige betaalmiddel. De blockchain wordt ingezet voor de funding partners die op transparante wijze hun opleveringen vast kunnen leggen. Lees ook terug naar de eerste vraag.

Q) Logisch, maar een pak melk groeit niet. Een boom doet dat wel, de zaden van bomen worden in de grond gestopt, hoe valt dit dan alsnog te realiseren?

A) De partners zullen de bomen een eigen unieke tag/code aan moeten wijzen. Hoe ze dit aanpakken, is aan hun maar kan uiteraard volledig besproken en uitgewerkt worden.

Q) Hoe is het met de legal kant? Ik zag dat jullie in q3 een legal opinion kregen? Wat gaat dit inhouden?

A) Legal opinion is zelfs al binnen! De volgende stap op dit gebied is de non-profit status, we zijn hier nu mee bezig.

Q) Hoe is het risico management geregeld. Welke risico's zijn er welke worden er weloverwogen genomen en welke worden er bewust afgedekt? Ik denk aan brand, droogte, bestemmingsplan aanpassing etc

A) Ik neem aan dat je het hierbij om het bomen-idee hebt, we moeten duidelijk maken dat wij enkel het platform en de funding regelen, evenals een methode voor het vastleggen. De partner is verantwoordelijk voor de uitvoer.

Q) Misschien een domme vraag, maar zie ik het goed als GWP wel ooit op een exchange zou moeten verschijnen? Weet niet precies hoe dit gaat bij non-profit projecten

A) Non-profit heeft meer te maken met het doel van het bedrijf, niet wat er met de token gebeurt. Wij zijn niet uit op winst, en daarom vallen we onder de non-profit.

Q) Heb je al reeds gesproken met VC's inzake funding om de startup in goeie financiële banen te leiden?

A) Nog niet, maar wel een goede tip! Neem ik mee!

Q) Als het een serieus project is zou ik het pitchen in Zwitserland. Daar staan ze open voor projecten, alleen moet het verhaal wel super goed zijn.

A) Ook interessant, bedankt!

Q) Uit de talloze blockchain gerelateerde producten met een scala aan mogelijkheden, waarom heb jij persoonlijk voor dit product gekozen om het te vertegenwoordigen. Kan jij mij overtuigen om ook zo enthousiast te worden?

A) Ik zie het niet zo zeer als product, maar meer als een ecosysteem die volledig op zichzelf moet kunnen functioneren. En dat is het gave ervan, zodra je de basis klaar en functioneel hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos en kan het geheel ongelimiteerd groeien.

Q) Hier wil ik even op in haken; Het is me nog steeds niet duidelijk waarom jullie nou gekozen hebben voor een green project. Wat is jouw huidige mening over dit onderwerp? En zie je zelf de noodzaak om er mee aan de slag te gaan? Ik heb het gevoel dat je zelf nog niet erg gemotiveerd bent om juist voor het groene te gaan

A) Ik denk dat de noodzaak voor groene projecten evenals groene stroom dagelijks toeneemt. Klimaatverandering is een feit. We moeten hier nu op handelen. Er is een groene movement op gang aan het komen, wij haken hier nu direct op in.