22 oktober 2019
)Hallo en welkom @TommoNL en @Cryptorob87 ! ALs aller eerste voor deze 2e ama, vertel eens iets over jezelf! En waarom jij voor MITX Morpheus labs bent gaan werken. En wat Morpheus Labs doet natuurlijk. Hier willen we graag alles over weten.

A) Mijn naam is Robbie en ik ben samen met Tommo Community Partner voor Morpheus Labs. Ik heb gekozen om voor Morpheus Labs te gaan werken omdat zij in mijn ogen een grote added value kunnen betekenen voor Blockchain adoptie. Dit door hun full agnostic platform die de heavy lifting voor jou doet, en je de keuze hebt tussen verschillende Blockchains om een Dapp van te maken. Ook bespaar je er nog eens 70% mee in kosten, en 60% in tijd. 


Mijn naam is Tommo, 32 jarige Nijmegenaar! Werk bij Morpheus Labs sinds begin 2019 - inmiddels veel daar mogen doen dit jaar en veel interne groei meegemaakt.Over Morpheus Labs, we zijn een BPaaS (Blockchain Platform as a Service). Dat wil zeggen; wij bieden een platform aan voor alles qua blockchain development, dus we integreren zoveel mogelijk blockchains (die ook dapp georienteerd zijn, of iets kunnen toevoegen aan het algehele ecosysteem) om de klant (dev, student of bedrijf) een zo compleet mogelijke package aan te bieden. Met maandelijkse subscriptie kunnen ze onbeperkt gebruik maken van het platform en bieden we een App library en turn key solutions om te helpen. Momenteel werken we met NEO, EOS, Vechain, Chainlink, V-ID, NEM, ProximaX, NULS, Quarkchain, Hyperledger, Tomochain, Wanchain, Steem, en ik vergeet er vast een hoop! Dat is de crypto-side :) De rest komt vast in de AMA

Q) Zijn er in die tijd veel concurenten bij gekomen? Of zien jullie dit niet als concurenten maar als mogelijke partners.

A) De markt evolueert snel en we zien dat er soortgelijke projecten ook op de markt komen, of al zijn. Wij zien deze niet als concurrentie, eerder als potentiële partners.

Q) Sinds onze laatste ama met jullie, hebben jullie veel groei in klanten gezien

A) Voornamelijk ja, maar ook nee. We zijn druk bezig geweest met uitbreiding van het ecosysteem,dus om te kijken; wie gaat ons gebruiken, wie gebruikt ons al, hoe gebruiken ze ons en waar hebben ze behoefte aan. We hebben nieuwe mensen ingehuurd, zijn bezig met een platform 2.0 (Q4 2019) met alle fixes, nieuwe mogelijkheden etc.

We zijn uit gaan breiden op de enterprise side, waar we zeker nieuwe klanten uithalen maar we zijn ook onze curriculums meer gaan streamlinen om wereldwijd te kunnen gebruiken, waardoor we nu wel in gesprek zijn met een hoop nieuwe aanbieders (denk aan 'online cursussen, nieuwe universiteiten, kleinere bedrijven) om te kijken waar behoefte aan is. De 'nee' dus is dat we proberen van zoveel mogelijk POC's informatie te pakken, zodat alles straks soepeler aan te passen is en naar buiten kan; dat gaat best prima maar kost tijd.

Q) Zijn er ook veel nodes bij gekomen? Ik merk de laatste tijd dat de markt wat... Ik weet niet, duikt zeg maar. Dit moet ook invloed hebben op de aantal nodes er overblijven.. Mensen stappen uit projecten en gaan steeds meer naar de grotere projecten.

A) Morpheus heeft geen nodes - je kan holden voor wat kortingen in onze tokenomics, of een 'community node' maar die zijn eigenlijk nog niet live. De token wat dat betreft geen staking nodig voor de normale investor; we hebben hier wel naar gekeken, en blijven hier naar zoeken maar het moet ook volgens de Singapore wetten mogen, dat is nu wat lastig.

Q) Zijn jullie nog altijd actief opzoek naar nieuwe exchanges? In de vorige AMA gaven jullie aan dat hier zeker verandering in zou gaan komen. Nu zijn in de tussentijd volgensmij BitMax en Binance DEX erbij gekomen. Zijn jullie nu tevreden over deze exchanges? Binance Dex is nog niet echt een volume trekker. Zijn jullie misschien ook al bezig met het kijken naar traditionele markt opties?

A) We beseffen en merken dat er velen zijn die enorm veel belang hechten aan exchanges. Wat VOOR ons vooral belangrijk is is het product, en het aan de man brengen ervan. Wat de laatste maanden toch zeer goed gelukt is als je kijkt naar Medini City in Maleisië waar we nu ook deel van uitmaken. Dit haalt natuurlijk niet weg dat we niet luisteren naar onze community, dus we bekijken alleszins hoe we hierin een mooi evenwicht kunnen vinden.

Q) Wat ik vnl wil zien over Mitx zijn data hoeveel gebruik van Mitx wordt gemaakt.
 Wanneer komt hier info over naar buiten?

A) Ja, iedereen. En dat is een logische vraag; we benoemde halverweg dit jaar dat de revenue in de six digits was; ik wil graag transparantie hierover maar dan loop je in Singapore dus weer tegen de wetgeving aan op een hoop manieren. Wat we nu intern hebben afgesproken is dat we actief werken aan een manier om gebruik (users, aantal subscripties, bedrijven) te kunnen laten zien, en dan kijken of we via een omweg ook de USD revenue open kunnen showen :) Het team snapt dat dat zeker in deze wereld (waar adoptie zeer belangrijk is) dat hier meer openheid over komt. Ik hoop dit Q1 2020 af te hebben

Q) Om hier even op door te gaan. Wat maakt Singapore zo lastig? Kun je hier uitleg over geven?

A) Niet specifiek; de overheid daar is zowel heel vooruitstrevend, maar soms ook streng voor bedrijven. Sorry

Q) ik merk weinig animo in de vragen kopjes bij jullie documenten pagina.. Hoe kijken jullie naar de interesse in jullie website, pagina of project? Kan zijn dat schijn bedriegt natuurlijk en dat jullie dagelijks benaderd worden door 100 klanten.

A) Door het feit dat we niet over een groot team beschikken, moeten we prioriteiten stellen. Ik kan je wel zeggen dat we veel benadert worden door andere projecten omdat zij ook horen van anderen hoe goed ons platform effectief is. De website en het maintainen ervan is een continue process dat we uiteraard ook zeker niet links laten liggen.

Q) De integratiepijplijn is die nog steeds zo lekker gevuld? Er is namelijk al wel wat uitgerold. 

A) Minder, bewust; dat komt omdat we vinden dat de crypto-side nu redelijk 'vol' is. We zijn nog steeds bezig met nieuwe integraties, we hoopte dat er vandaag 1 te showen was, maar dat zal deze week worden (een mooie!) maar met hoeveel partners we al hebben binnengeharkt in het laatste jaar hebben we het gevoel dat dit wel goed genoeg is voor nu. Wat we 'openlijk' missen, en hard aanwerken zijn de grotere enterprises. Maar als je kijkt hoe we nu bijv in Medini geplaatst zijn, zie je dat we echt hard aan de weg aan het timmeren zijn. 

Q) Waar zijn jullie op dit moment vooral druk mee bij Morpheus Labs?

A) Voornamelijk connecties bouwen, partnerships onderhouden, dingen als AMA's, educatie, filmpjes, infographics, etc. Helaas is er de laatste weken ook een enorm aantal tijd gegaan in de smartdrop die we hebben gegeven, maar het mooie nieuws is. Die is klaar. 

Q) Gaan die community nodes ooit live gaan?

A) Begrijpelijke vraag. However, daar er zoveel werk gaande is en er veel aanvragen binnenkomen, moet het team prioriteiten stellen. Dit haalt niet weg dat deze community nodes er niet komen, maar ik kan jammer genoeg geen timeframe meegeven.

Q) Hallo Robbie wat hoop je te bereiken op de Malta AI/Blockchain summit? Zin in? Of ga je niet.

A)  Ik zelf ga niet jammer genoeg. Wel gaan onze Marketing lead Iris, en once CIO Dorel aanwezig zijn. De bedoeling hiervan is vooral te netwerken en contacten te leggen.

Q) jammer man. Waar ben jij zelf mee bezig binnen MITX nu? Zijn er grote opdrachten die je aan het uitwerken bent? Of is het een beetje rustig op kantoor.

A) Hoh, waar te beginnen. Ik ben de laatste tijd ook druk bezig geweest met de smartdrop en alles errond, maar aan de andere kant ook in gesprek met bepaalde educatie instanties om te kijken hoe ons platform hun studenten kan helpen omtrent Blockchain development.

Q) Smartdrop?

A ) Dit was een marketing campagne waar mensen werden beloond naargelang hun engagement. Is nu al een tijdje gedaan en de beloningen zijn nu ook allemaal uitgestuurd sinds vandaag.

Q) Daar heb ik alles van gemerkt in de groep inderdaad. Gaan jullie vaker mensen belonen die wat goeds doen voor Morpheus Labs?

A ) Alleen als het goed doordacht is, niet voor enorme sell pressure zorgt en niet op zo'n grote schaal is. Eerlijk gezegd is die hele smartdrop een fiasco geweest (en dat mag ook eerlijk worden gezegd). Ja, het heeft ons achteraf echt wel wat gebracht, maar het heeft ook een hoop werk gekost en angst in de markt gegeven. We kregen flink wat kritiek op twitter en ik denk volledig gelijk. Voor nu niet dus, maar als iemand individueel veel kan toevoegen, is daar altijd ruimte voor.

Q) Een mention van Brad zie ik! Tussen een  aantal grote namen als IBM Microsoft etc. Maken dit soort dingen je nog steeds trots? Of zijn ze inmiddels gewoon... 

A) Ja! Prachtig toch. Medini is zeker de moeite waard om even te onderzoeken - en dit is slechts het begin. We zitten goed gepositioneerd hier tussen en we hebben enorm veel animo van grotere bedrijven waar nu POC's mee lopen, en samenwerkingsverbanden zoals wat ik al in het binance dex interview noemde; met de Ghana universiteit om kans-armere developers te helpen aan goede scholing en internationaal bruikbare certificaten. 

Q) dat is zeker een mooi moment. Wanneer kunnen we van deze concepten promo's verwachten? Of demo's? In de huidige markt sentiment kunnen we wel wat opbeurende berichten gebruiken...

A ) Medini komt nog groots in het nieuws in Maleisie, daar zullen wat mentions bijzitten; en ik hoop dat we wat andere POC's op tijd afronden voor einde van dit jaar, en hopelijk zelfs volgende maand. Dat zijn wat grotere enterprise(s) met samen erkingen van blockchains. Deze week nog iets moois, dan hopelijk blijft het momentum weer een beetje komen.

Die rust in de markt is eigenlijk ook ergens heerlijk (voor ons) waardoor we dingen goed kunnen afronden en niet op enorme 'elke week nieuws!' deadlines zitten. We kunnen nu ook werken aan de goede integraties (zoals decentralised oracles van Chainlink) en kijken hoe we met andere partners dingen kunnen toevoegen.

Q) samenwerkingen uitwerken is altijd positief.. Is het nog te doen met de vele partners? Ik neem aan dat de partners ook de vruchten willen blijven plukken van de samenwerking. Of zie ik dit verkeerd... 

A ) Zeker! Wij hebben nu 'verdelingen' dus iedereen heeft zijn eigen vijver met partners als aanspreekpunt; dus ik heb alle aziatische connecties doorgegeven aan de mensen in Singapore, en probeer de meeste Europese connecties te houden. Sommige partnerships zijn puur gericht op integraties, anderen op verdere werkzaamheden. Er is zoveel werk dat soms die gesprekken wat lang duren, of de afspraken minder tijdig worden nagekomen, maar met anderen gaat dit weer heel goed.

Al met al best positief hoor :).

Q) Wat doet deze daling van MITx met jullie als bedrijf? Moet er ingeleverd worden in bepaald personeel of merken jullie zelf weinig van de chart?

Ap) Niet veel, behalve een flinke 'klap' voor moraal. Je gaat van 0,5c naar 3c, en dan weer terug naar 0,8c in een maand. Externe dingen hebben hieraan meegewerkt, maar je denkt eindelijk 'kijk we doen het goed!' en dan ga je omlaag. Buiten dat het voor jezelf vervelend is, zijn er logischerwijs, enorm veel vragen en opmerkingen van community. Mensen zijn door allerlei fases, van ongeloof tot boosheid tot acceptatie. Dat met nieuwe batches smartdrop die eraan kwamen gaf veel stress. Toen hebben we ook gezegd; oké; koppen bij elkaar, het gaat uiteindelijk om het bedrijf. Er is voldoende funds voor runway, kalmeer de community en blijf hard werken.. meer kunnen we toch niet doen.

Q) Leg is uit die tweet 'the ocolus of morpheus' wat staat Mitx daar tussen al die grootheden te doen? Wat gaan jullie voor elkaar betekenen?

A ) Wil niet meteen zeggen dat we iets voor elkaar gaan betekenen. Maar is wel een erkenning van de regering van Singapore dat we een legit bedrijf zijn als het komt op Enterprise solutions & Consulting.

Zeker mooi om te zien als je kijkt naar de anderen in deze lijst. Aan de andere kant, bedrijven die zulke services zoeken, kunnen ons alleszins terugvinden op de officiële website van de regering van Singapore.

Q) @TommoNL specifiek gericht naar jouw: tijdens de vorige AMA merkte je op dat het Crypto wereldje eigenlijk vrij beperkt was, ervaar je dit nog steeds zo... 

A ) Dit was mijn antwoord geloof ik. "A) Het is via-via, in crypto is het wereldje eigenlijk vrij klein.
Vraag wat rond over een partnerships die je wilt en je zit in no-time met een teammember in een chat. Dan is het een kwestie van je verhaal goed klaarhebben."

Klein is niet helemaal hetzelfde als beperkt. Het fijne van klein is dat je snel in contact komt met anderen, en mensen oké zijn om met je te praten. Ik merk wel dat er bij partners ook steeds meer echte klanten komen, en de 'echte' klanten ook steeds meer open staan voor gesprekken. Waar je een jaar geleden een mailtje stuurde en niks terug kreeg (of een belletje), krijg je nu steeds meer uitnodigingen om langs te komen. De prijs laat het over de algehele linie niet zien, maar de animo wel.

Q) Hoeveel is er nu in totaal al geburned?

A) Als ik het goed voorheb zijn er in totaal al 300m verbrand sinds ICO. Dit is om en bij 30% van de initiële total supply.

Q) Is het makkelijk om bedrijven te vinden die open staan voor een verandering of zelfs mogelijke overstap naar het gebruiken van de service die jullie bieden?

A ) Rob heeft toevallig vandaag nog een prachtige binnen gehaald (de early talks), die 100% zeker een jaar eerder geen interesse zouden hebben gehad. Het fijne is als we nu die online cursussen bedrijven afgaan, dat veel juist moeite hebben met het platform. De kennis en de leraren zijn er wel, maar niemand heeft een kant-en-klaar educatie platform voor blockchain. Als je nu googled op 'onlineblockchain cursus' krijg je bijna het vierdubbele aan hits in vergelijking met een half jaar geleden; ze schieten werkelijk uit de grond.

Daarbij is het steeds makkelijk om aan te sluiten bij de grotere consultancy bureaus omdat die ook de toekomst in Blockchain zien, en dan zijn wij het perfecte middleware platform. Blockchain agnostisch met veel aanbod, waardoor ze breed kunnen kiezen.

Q) Goed om te horen, ik hoop dat dit zich in te toekomst voor holders en investeerders allemaal uit gaat betalen :) Merk je vooral dat ze het liefste een kant en klare dap willen gebruiken ofwillen de meeste er ook nog aan sleutelen?

A ) Voor nu zijn we eigenlijk nog niet in die fase dat we dit goed kunnen benoemen; de groote gebruikers zijn studenten en die leren/schrijven zelf. Devs maken ook zelf graag Dapps, terwijl bedrijven vaak een oplossing willen die op hun bedrijf is geschreven (en dus maximaal efficient is).

Q) Waar zie je Mitx binnen dit en een jaar. En ik bedoel hier absoluut niet de waarde op exchanges mee. Zijn er intern goals gesteld waar naar gestreefd wordt en mag je die openbaren?

A) Er worden intern wel goals opgesteld, en daar streven we ook naar. Maar zoals bij alles in het leven zijn er altijd verrassingen, of prioriteiten die veranderen. We proberen ons altijd zo goed mogelijk te schikken met the best interest voor het bedrijf.

Q) Hoe zat het nu weer met de educatieve functie van Mitx? Bieden jullie het gebruik van het platform aan universiteiten aan tegen lager tarief dan aan bedrijven?

A ) Niet echt; over de subscripties kan worden gepraat afhankelijk van hoe lang iemand kan afnemen, hoeveel repositories er nodig zijn, etc etc etc. Grote universiteiten hebben meer nodig dan kleine bedrijven, maar wellicht willen ze een paar jaar afspraken maken met veel meer studenten die laterweer zelf aanhaken met individuele subscripties.. Daar zit meer toekomst in, dus dat zullen we ook meenemen.

We schrijven samen met universiteiten nu curriculums, maar ook samen met blockchains (en hun teams van developers).

Q) Zijner al grote nederlandse bedrijven die jullie service gebruiken? En dit ook zichtbaar heeft verbeterd? Ik merk rond om mij in de bijvoorbeeld vliegtuig industrie dat hier nog niet echt mee gewerkt wordt.

A ) Niet dat ik weet eigenlijk. Dus als je mensen kent, laat ons zeker iets weten ;)

Q) Ik weet dat jullie allebei een breed netwerk hebben waardoor jullie af en toe vliegende keep zijn om andere start-up crypto's te helpen. Belemmerd dit je taken die bij Morpheus Labs van je verwacht worden? Of heeft het misschien zelfs zijn voordelen?

A Rob) Het belemmerd alleszins niet mijn taken. Het helpt me er zelfs bij omdat je weer nieuwe mensen leert kennen :)

A Tommo) Het is een keuze. Ik werk momenteel bij Eterbase ook omdat ik geloof in wat ze doen; ik hoef ze niet te helpen, maar ik haal er energie uit. Voor ik daar ben begonnen heb ik duidelijk gemaakt dat Morpheus Labs niet mag lijden onder mijn taken bij Eterbase (en probeer het andersom ook te voorkomen). Dus voor mij is het gewoon goed zijn in tijdsmanagement, mijn taken op papier hebben en ze één voor één afgaan. Als community 'manager/ambassador' is het vaak ook goed te doen om tegelijkertijd meerdere telegrams in de gaten te houden, alleen de kennis om altijd up to date te zijn is flink wat huiswerk.

Q) Kan ik me iets bij voorstellen, maar heb je niet heel veel te maken met geheimhoudingsplichten en andere regels waar je alert op moet blijven?

A) Zeker wel, maar als je wat gezond verstand hebt kan je hier wel mee omgaan en weet je welke dingen gevoelig liggen en welke niet :) Ervaring helpt hier ook zeker bij.

Q) Vind je jullie roadmap nog ambitieus genoeg?

A ) Jawel; een roadmap is slechte een ruwe indicatie van de kant waar je op wilt gaan. Complete interopability is de gamechanger en daar gaat veel tijd in zitten. Dat je een Dapp op Ethereum maakt en kan omzetten naar NEO; dat is het idee. Daarbij zijn we bezig met veel POC's die uiteraard niet op de roadmap kunnen (of onder de noemer 'enterprise adoption / smart city adoption' maar dat is weeral weinig zeggend. Dit jaar hebben we echt wel laten zien waar we over beschikken qua connecties en qua platform, en nu is het hard werken aan zoveel mogelijk gebruikers hiervoor te krijgen.

Q) Kunnen jullie ons een kleine teaser geven van wat we komende tijd van Morpheus Labs kunnen gaan zien/horen?

A) 

1. Nieuwe integraties

2. Platform gebruik van grotere blockchains (op grotere schaal)

3. Enterprise nieuws

4. Medini nieuws

5. Platform 2.0

6. Complete interopability

7. Revenue buying op de open markt

8. Hopelijk een hele sleur aan 'blockchain course aanbieders'

9. Mooie projecten in Afrika

Q) De AWS tech partnership wat houd die juist in, wat zijn de toekomst mogelijkheden hier?

A ) AWS is onze cloud provider en we zijn met hun in gesprek voor verschillende zaken. Ik denk dat we hier binnenkort wat meer nieuws over kunnen verwachten.

Q) Jullie hebben een hoop crypto partners ge announced de laatste maanden. wordt dit nog 1 grote connectie? Net zoals dat INATBA is ontstaan met wat cryptogroepen.

A) Dat is het idee - wij als gecentraliseerd platform waar companies op willen integreren, waar curriculums ook gewoon allemaal opstaan en developers allemaal gebruik van maken en met elkaar spreken.. maar voordat we daar zijn moet er nog wel wat werk worden gedaan.