Q) Welkom Dries. Bedankt dat je deze ama met ons doet. Zou je ( voor de mensen die morpheus network niet kennen) kunnen uitleggen wat morpheus network is en wil bereiken?

A) Kort gezegd is Morpheus.Network een supply chain automatiserings platform en supply chain middleware. We maken gebruik van verschillende technologieën en verbinden die met elkaar met ons platform/ op maat gemaakte oplossingen.

Doel hiervan is om bedrijfsprocessen te automatiseren waardoor onze klanten tijd en geld kunnen besparen of zelfs nieuwe mogelijkheden worden geboden om bijv. hun business uit te breiden.

Q) Wat doen jullie aan marketing?

A) Wat versta je onder goede marketing? Gezien het feit dat MN een business wil opbouwen door te werken aan oplossingen voor problemen en uitdagingen voor het bedrijfsleven ligt de focus hier dan ook op. Met name Dan, Noam en Karl bezoeken supply chain events en inspireren daar de supply chain managers die aanwezig zijn

Q) Hebben jullie een ico gehad? En waar zijn jullie funds allemaal heen gegaan, is er een overzicht?

A) Ja tijdens de ICO is er 9.88 miljoen usd opgehaald, op ons medium channel zijn overzichten te vinden waar dit geld aan besteed wordt of gaat worden (met name business dev en platform dev)

Q) Waarom is er niet gekozen voor een eigen blockchain?

A) Morpheus is geen stand alone applicatie en zal eigenlijk altijd een middenpositie innemen tussen een blockchain, IOT device en of een legacy systeem van de klant. Een eigen blockchain is (vooralsnog) niet nodig of relevant

Q) Hoe gaat een bedrijf jullie intregeren? 

A) Goede vraag! Dat verschilt heel erg per klant.. Toen ik Morpheus onderzocht ten tijde van de pre sale en de ICO ging ik er vanuit dat bedrijven het Morpheus platform zouden gaan gebruiken als een kant en klaar pakket.

In de praktijk blijkt dat geen bedrijf of bedrijfstak hetzelfde is en de uitdagingen verschillen. In principe moet je er vanuit gaan dat MN aansluit bij de uitdaging waar de klant nu voor staat en zal er van daaruit gekeken worden waarmee de klant geholpen is. Dit kan door de verschillende modules die beschikbaar zijn die op een unieke manier kunnen worden samengesteld en geconfigureerd zullen worden.

Q) Garantie van immutable data is er middels de blockchain waarmee jullie werken, maar hoe garanderen jullie dat de data input ook legitiem is?

A) Welke data input bedoel je precies? Gebruikers staan natuurlijk nog steeds zelf aan het roer wat betreft de keuzes in de bedrijfsvoering

Q) Dat gebruikers aan het roer staan snap ik, maar stel dat ik als farmaceut zijnde mijn medicatie wil tracken tijdens het verschepen, wil ik als eindconsument zeker zijn dat mijn medicatie onder de juiste temperatuur is verscheept. Hoe weten jullie zeker dat de data input van sensoren legitiem is? bijv iemand kan een aansteker bij de sensor houden.

A) Het is niet zo dat MN bestaande procedures gaat veranderen en eigen data/IOT devices gaat aanleveren. Het ligt voor de hand dat deze farmaceut gebruikt maakt van transporteurs die eigen veiligheidsmaatregelen hebben.

Daarmee lijkt het mij juist relevant dat de sensor data op de blockchain opgeslagen wordt om daarmee menselijke beïnvloeding te monitoren en evt opzettelijke manipulatie uit te bannen.

Q) Je zegt "bedrijfsprocessen automatiseren", maar wat bedoel je daar precies mee? Administratie? Loopbanden? Machinering? En waarom heb je daar een token/blockchain voor nodig

A) Iedereen hier kent wel het track en trace systeem waarmee bestelde pakketjes gevolgd kunnen worden waardoor je er rekening mee kunt houden wanneer de postbode je pakketje langs komt bezorgen (jij blij, postbode blij).

Op die manier zijn er in de wereldhandel talloze voorbeelden van inefficiënties waardoor er tijd en/of geld verloren gaat.. Denk bijv aan een lading bloemen die geëxporteerd moeten worden maar waarvan de papieren kwijt zijn waardoor de bloemen verwelkt aankomen op de plaats van bestemming (simpel voorbeeldje)

Q:) Oke dat deel begrijp ik, maar dat soort data (papieren e.d.) zou toch ook centraal ergens op een database gezet kunnen worden. Waarom nou juist blockchain/jullie token?

A) Dat kan ook zeker. De kracht van blockchain is juist dat doormiddel van het opstellen van een workflow waarvan elke afzonderlijke stap in een smart contract wordt vastgelegd alles herleidbaar is voor de mensen die hier toegang tot moeten kunnen hebben (en andere mensen bijv juist niet)

Ook is het zo dat een volgende stap in een workflow getriggerd wordt door de module die daarvoor is afgerond, met blockchain is dit goed te automatiseren en vast te leggen (digital footprint)

Q) Een klein uitstapje naar de concullega's van VeChain - veelgehoorde kritiek is dat er makkelijk valt te sjoemelen met bijvoorbeeld de chips die gebruikt worden om de supply chain te tracken. Zolang de veiligheid van een dergelijk systeem afhangt van menselijk handelen (net als in het huidige systeem) zie ik niet direct meerwaarde in het gebruik van blockchain technologie in de supply chain. Op welke manier gaat Morpheus ervoor zorgen dat de supply chain daadwerkelijk juist en controleerbaar getraceerd kan worden

A) Ik weet niet zeker of ik je vraag helemaal goed begrijp. In mijn optiek doet een chip zelf niets anders dan data verzamelen en doorgeven. MN zal samen met de klant zorg moeten dragen voor een goede samenstelling van de workflow en de configuratie de gebruikte tech devices.

Q) Ik bedoel dat zolang er mensen handen aan te pas komen er gefraudeerd kan worden met labels en chips, of met het scannen daarvan. Ik vroeg me af of Morpheus daar een oplossing voor heeft, of dat dat risico zal blijven bestaan?

A) Gefraudeerd worden kan er altijd..

Maar... de labels worden gegenereerd obv de informatie die iemand (en diegene is bekend) invoert doormiddel van het opzetten van een workflow. Deze workflow wordt opgeslagen in een smart contract --> evt fout is daarmee te herleiden ->gevolg: minder fraude of iig is de verantwoordelijke persoon snel te vinden.

Chips: er zal over het algemeen gebruik gemaakt worden van de chips die de bedrijven zelf al gebruiken, door de mensen die deze al tijden gebruiken. Blockhchain tech en met name het feit dat de workflow te configureren is geeft de mogelijkheid om afwijkingen ook sneller in kaart te brengen (wat op zichzelf kan leiden tot minder menselijk falen)

Wanneer het smart contract is opgeslagen op de blockchain kan er doormiddel van het scannen verder niet gesjoemeld worden.. De te volgen procedure en de events zijn namelijk opgeslagen in dit smart contract!

Blockchain zorgt er daarnaast juist voor dat doormiddel van het MRPH token er een digitale footprint achtergelaten wordt op de blockchain. De hash tag van elke specifieke transactie of stap in de workflow zorgen ervoor dat de juiste mensen toegang hebben tot de informatie waarover zij dienen/mogen beschikken.

Q) Op jullie website word aan de hand van drie kopjes ("Blockchain Technology", "Smart Contracts" & "Security focussed") een verklaring gegeven voor hoe Morpheus Network inefficiëntie in mondiale handel kan terug dringen. Mijn indruk is dat de teksten onder de kopjes niet specifiek gelden voor Morpheus, maar dat ze op veel projecten van toepassingen zouden zijn. Bijvoorbeeld: "Once data has been written to a blockchain, no one - not even a system administrator - can change it without consent of the rest of the network."

In die zin wordt een eigenschap benoemd die inherent is aan blockchain technologie, en niet specifiek aan Morpheus. Zou je kunnen toelichten wat in jouw ogen Morpheus beter geschikt maakt dan andere/vergelijkbare projecten, aan wie je dezelfde eigenschappen zou kunnen toekennen?

A) Ik denk dat je het iets anders moet lezen. De eigenschappen die je beschrijft zijn niet alleen voor Morpheus van toepassing, dat klopt.

Wat Morpheus onderscheidend maakt is dat het gebruik maakt van innovatieve technologieën die gecombineerd een synergetisch effect hebben.

Q) Waarom is MRPH (token) vandaag meer dan 6% in waarde gedaald?

A) Waarschijnlijk heeft er iemand een aantal tokens verkocht ;)

Q) Is het systeem helemaal secuur? Zijn er mogelijkheden tot securitybreaches en kunnen jullie dan snel handelen daar je toch in samenwerking bent met vele andere partijen?

A) Het systeem is in continue ontwikkeling en implementatie van ons platform bij gebruikers gaat altijd in samenwerking met deze gebruiker. Ik kan nu niet voorzien wat daarin potentieel gezien mis kan gaan (ik ben daarnaast ook geen dev dus dit is niet mijn expertise)

Q) Is het moeilijk voor een bedrijf om jullie te gaan integreren? Hebben zij hier hulp bij nodig? 

A) Afhankelijk van de grote vh bedrijf. Om het voorbeeld van de exporteur van bloemen nog maar eens aan te halen:

Stel je voor dat deze exporteur al jaren zaken doet met een klant buiten Europa en het grootste knelpunt is dat de exportdocumenten geregeld kwijt raken -> dit kan relatief gemakkelijk op poten gezet worden.

Daar tegenover zijn er ook zeer complexe problemen of juist nieuwe uitdagingen waarvoor er veel aanpassingen gedaan moeten worden, er getest moet worden, er door verschillende partijen akkoord op gegeven moet worden enz enz. Bepaalde transformatieprocessen zullen zeker één of meerdere jaren kunnen duren.

Q) Volgens roadmap is mrph al wereldwijd gelanceerd. Zijn er al bedrijven die gebruik maken van het full service import en export systeem van mrph?

A) Er zijn zeker bedrijven die gebruik maken van Morpheus waaronder bedrijven in Zuid Amerika en Latijns Amerika die gebruik maken van ons platform

Q) Op jullie Medium las ik een artikel over de manier waarop Afriwork bij wijze van pilot gebruikt maakt van Morpheus. Afriwork is voor mij geen bekende naam, maar het artikel suggereert dat het een grote partij is. Als ik Google op 'Afriwork' kom ik als 3e resultaat jullie Medium artikel tegen. Zou je kunnen toelichten hoe groot Afriwork daadwerkelijk is, en hoe het bedrijf op dit moment gebruik maakt van Morpheus? Om het iets concreter te maken: wordt Morpheus gebruikt in de volledige bedrijfsvoering, of alleen door bepaalde takken binnen het bedrijf die de mogelijkheden onderzoeken?

A) Ik ben zelf niet betrokken bij het pilot project met Afriwork. Maar ga er voor dit moment maar vanuit dat er in samenspraak met Afriwork eerst heel goed gekeken wordt waar MN precies een meerwaarde kan bieden. Elke gebruiker heeft andere uitdagingen en daarmee is het per definitie maatwerk (in dit stadium)

Q) Hoe krijgt jullie token waarde? 

A) Goede vraag! Ik zou de vraag liever anders stellen: hoe krijgt ons bedrijf waarde? Dat is door het bouwen van een business rondom een probleem waarin wereldwijd voor miljarden dollars/euro's worden verloren door betrokkenen die last hebben van de bekende knelpunten.

Door het toenemen van het aantal transacties op ons platform zal er op termijn gebruik gemaakt moeten gaan worden van masternodes die gaan helpen bij het opschalen, sneller maken en beveiligen van ons netwerk.. Node operators zullen als vergoeding voor het gedane werk een percentage van het APR (annual platform revenue) gaan krijgen.

Q) Moeten de klanten van Morpheus betalen met de token of is het betalen met fiat ook mogelijk, aangezien veel mensen nog steeds sceptisch kunnen zijn over cryptocurrency.

A) Klanten hoeven niet te betalen met het MRPH token.. Het is ook geen doelstelling om klanten te overtuigen van " crypto".. Morpheus wil aansluiten bij de uitdagingen van de klant en dat zo gemakkelijk mogelijk maken. Door het partnership met Accespay is er aansluiting met 1600 banken wereldwijd.

Kortom: klanten kunnen zaken blijven doen op de manier waarop ze dat nu ook al doen.. Op de achtergrond worden er altijd MRPH tokens aangekocht (als onderdeel van de transactie) om zodoende een digitale footprint achter te kunnen laten

Q) Wat onderscheid jullie van de andere supplychain blockchains? 

A) Wat ons onderscheidt is dat we op elke mogelijke manier een samenwerking zoeken met partners. Denk hierbij bijv aan de partnership met Geotab: wij kunnen gebruik maken van hun telematics diensten en dat aanbieden aan onze klanten. Daar tegenover staat dat Geotab de Morpheus module kan aanbieden om daarmee hun bedrijf gebruik te laten maken van onze supply chain toepassingen.

Q) Als ICO investor heb ik een grote belang in Axis voor de langere termijn. Ik zie deze munt als een concurrent van Motpheus Network. Alleen is dit een partij die al langer bestaat en actief is en een van de grootste container bedrijven mask als coin houder heeft. Hoe gaan jullie je verder ontwikkelen dan zo'n partij en met welke transport partijen webwinkels werken jullie?

A) Hebben we het over LaneAxis? volgens mij heeft dit project als doelstelling om de logistieke processen van trucks te optimaliseren. Ik zie dit daarmee als een project wat eenzelfde doelstelling heeft (optimaliseren van logistieke processen / oplossen van bestaande problemen) zonder dat ik het direct als concurrent zie. Volgens mij hebben ze een niche of specialisatie die mogelijk geïntegreerd zou kunnen worden in het MN platform.. Keertje over doorpraten?

Q) Wat heeft morpheus meer te bieden dan alleen lage transactie fee? Er rijden, vliegen en varen al enorm veel goederen de grenzen over. Hoe gaat morpheus ervoor zorgen dat een bedrijf geld gaat besparen door gebruik te maken van morpheus?

A) Er rijden, vliegen en varen al enorm veel goederen de grenzen over .. dat klopt. En toch zijn de inefficiënties mbt de wereldhandel door de UN aangewezen als één van de grootste aandachtspunten om economische groei te kunnen (blijven) bewerkstelligen. Voor alleen de lage transactie fees moet je MN niet gaan gebruiken...

Er zijn talloze usecases die verbeterd of problemen die opgelost kunnen worden. Door middel van het scannen van een QR code er een workflow worden uitgelezen waarmee de herkomst en de echtheid van een product kan worden vastgesteld, de afgelegde route kan worden uitgelezen, de exportdocumenten kunnen digitaal worden opgeslagen en uitgelezen (kans op fraude met deze documenten wordt daarmee geëlimineerd)

Maar denk bijv ook aan de voordelen die het verzamelen van data met zich meebrengt om daarmee processen in de toekomst nog beter te laten verlopen.

Kortom: het is de combinatie van alle modules die MN maken tot wat het is.

Q) Wat gebeurt er met de tokens waarmee fee betaald wordt. Deze komen terug in omloop via platform of exchanges of zit er een burn process op, of...

A) De tokens worden niet geburnd, deze worden gebruikt om node operators te betalen en het restant komt terug in omloop via het platform

Q) Ik zie dat er veel 'partnerships' zijn omtrent jullie en andere projecten, maken de partners / samenwerkende projecten, ook gebruik van jullie platform en helpen ze eventueel met verbeteren of zijn dit samenwerkingen waarvan 1 partij alles doet ?

A) Er zijn zeker partners die gebruik maken of kunnen gaan maken van hetgeen MN te bieden heeft. Denk hierbij bijv aan het aanbieden van onze diensten aan andere SAP gebruikers of het voorbeeld wat ik even hierboven gaf mbt het partnership met Geotab

Q) Zijn er, naast Afriwork, op dit moment andere (grote) partijen die gebruik maken van Morpheus?

A) Zeker! Karl (head of global business dev) werkt in Mexico bijv met Joffroy.

Daarnaast is Morpheus.Network samen met een 20 tal andere projecten deel te nemen aan een Plug and Play programma waarmee ze oplossingen mogen pitchen voor aangesloten bedrijven. Dat zijn de grote bedrijven die wereldwijd opereren. Je kunt je voorstellen dat hier veel nieuwe leads uit voortkomen!

Q) Ik las op het internet wat over een bug in jullie smartcontract. Wat was de bug precies?

A) Ik weet niet precies wat de bug was. De technische kennis ontbreekt me daarvoor.

Door deze bug was een hacker in de gelegenheid om nieuwe Morph tokens te genereren en deze te verplaatsen naar enkele exchanges. Hierdoor moest er een tokenswap komen waarbij er onderscheid gemaakt moest worden tussen de "echte" Morph tokens en de tokens die later gemint waren. Dit was uiteraard een klap die door een gigantische teaminspanning tot een goed einde is gebracht.

Holders van de originele tokens hebben 1:1 MRPH tokens gekregen en anderen hebben een refund gekregen in de vorm usd, eth of btc.

Voor mij persoonlijk was dit project het bewijs dat Dan en Noam het belang van hun bedrijf en hun investeerders voorop hebben gesteld, en ik ben trots dat deze tokenswap zo goed is afgerond!

Q) Waarom duurt het zo lang voordat MRPH op andere Exchanges verschijnt? vanuit het perspectief van een (Crypto)investeerder is naamsbekendheid en een zo groot mogelijk aantal Exchanges een groot voordeel, kijkende naar de toch wel 'limited supply' van MRPH. Daarnaast is het ook relatief goedkope marketing, waarbij het product juist verkoopt als het goed is. Oftewel de oude win-win situatie.

A) Vanuit een investeerders perspectief begrijp ik uiteraard wat je zegt. Toch denk ik dat je het ook juist als een goed teken moet zien dat Morpheus zichzelf duidelijk als doel stelt om een business op te bouwen en daarmee wijst op het feit dat MRPH een utility token is. De waarde kan gecreëerd worden door adoptie en doordat er masternodes benodigd zullen zijn wanneer het bedrijf groeit. 

De aanwezige liquide middelen worden aangewend voor business en platform dev. Speculatie op een koersstijging is geen doel op zich. Het doel is om een bedrijf te bouwen wat grote gerenommeerde bedrijven als klant/partner heeft. Exchanges komen dan vanzelf.

Uiteraard betekend dit niet dat er geen exchanges bij zullen komen op de wat kortere termijn

Q) Begrijp ik het goed dat alle partners van een bedrijf mee moeten doen om de supplychain te laten werken? Zo ja, zou dit in de toekomst ook anders kunnen en hoe pakken jullie het aan om meerdere bedrijven tegelijk binnen te halen?

A) Nee dat hoeft niet!

Om nog een keer terug te komen op de Russische klant die elke keer dagen moet wachten totdat zijn container met Nederlandse bloemen wordt vrijgegeven bij de douane --> De noodzaak kan voor deze klant enorm groot zijn waardoor hij zijn leveranciers verzoekt de exportdocumenten in een bepaald format op te slaan op de blockchain. Deze documenten kunnen dan in een op maat gemaakte omgeving worden geüpload door de leveranciers en door de Russische douane worden uitgelezen (bijv door het scannen van de qr code).

Andere bedrijven in deze supply chain hebben hier niets mee van doen (al is het goed mogelijk dat er meer oplossingen voor andere knelpunten zijn en daarmee alles aaneen te rijgen)

Q) Hoe wordt er rekening gehouden met zaken als problemen in de haven, storm op zee?

A) Doormiddel van data (zoals bijv weersvoorspellingen) kunnen processen natuurlijk continu worden bijgesteld. Ik zie het zeker voor me dat in de toekomst er mbv IOT devices, geo location en voorspellende software (obv machine learning) bijv een andere route wordt berekend of verwachte vertragingen automatisch worden doorgegeven waardoor logistieke partner hun planning kunnen aanpassen

Q) Morpheus network heeft een ingebouwd crypto betaal systeem. Met welke coins kun je betalen ? En hoe zit het met prijsschommelingen ?

A) In principe kan er met elke reguliere munteenheid gebruik worden gemaakt van het platform. Uiteraard ook met BTC, ETH en MRPH. Het zal geen onoverkomelijk probleem zijn aan deze lijst andere tokens toe te voegen (als dit al niet mogelijk is)

Q) Het systeem is dergelijk ingenieus dat gebruikers feitelijk geen MRPH dienen aan te kopen. Dit kan perfect op de achtergrond gebeuren. 2 vraagjes Gaat dit volgens jouw hinderlijk zijn voor de naamsbekendheid van morpheus Network? En Hoe wordt de prijs bepaald van MRPH aangekocht door gebruikers (ter betaling fee) 't.o.v de prijs op exchanges

A) Nee dat denk ik niet, veel gebruikers maken namelijk nog steeds gebruik van een omgeving waarbij ze mbv het Morpheus platform de workflow samenstellen. Ook zullen er gebruikers zijn die de naam MN helemaal nooit zullen kennen.. namelijk doordat ze bijv SAP gebruiken wat op zijn beurt op de achtergrond gebruikt maakt van het verschillende modules die MN aanbiedt. Is dit erg? Ik denk het niet -> wanneer SAP ons maar kan vinden

Q) Wanneer komt die geo airdrop?

A) Very Soon

Q) Ik begreep dat er op dit moment geen noodzaak voor nieuwe Exchanges is. Er is ook niet veel volume op idex.... Kan ik dan concluderen dan er op dit moment nog geen betaalde diensten worden geleverd aan bedrijven ?

A) Nee dit staat daar volledig los van, bedrijven kunnen MRPH tokens aankopen via ons platform

Q) Waarin is jullie aanpak anders als die van Vechain, tael, ambrosus ?

A) Ik kan niet voor de andere projecten spreken maar Morpheus probeert heel duidelijk aan te sluiten bij de behoefte die er is om problemen op te lossen met behulp van alle partners die de geweldige tech modules bouwen! Zo ontstaan er mogelijkheden die er eerder niet waren en ontstaan er wederzijdse voordelen -> 1+1=3

Q) Heb ik straks ook last van de brexit mocht ik jullie gaan gebruiken?

A) Je zal ongetwijfeld nog steeds last kunnen hebben van de brexit maar daarmee zal het herzien van de procedures (je moet wel vanwege die brexit) het ideale moment zijn om processen te optimaliseren! Ik denk dat elke partij baat kan hebben bij de mogelijkheden zoals wij die willen bieden!

Q) Als dit al gevraagd is mijn excuses. Hoe krijg ik jullie token behalve via exchanges? Mine-able?

A) Gebruikers van het platform kunnen MRPH op voorhand aankopen maar ook als onderdeel van de transactie.. In de toekomst kunnen masternode operators MRPH als reward krijgen als vergoeding voor het gedane werk. (het is op dit moment niet mogelijk om MRPH te minen)