27 mei 2019

Q) Welkom @erwinvankekem ! Vertel eens wie je bent en wat je doet bij MPG! En leg eens uit wat MPG tackeld!

A) Mijn naam is Erwin van Kekem. Ik ben ruim 25 jaar werkzaam binnen de IT en vanaf september vorig jaar nauw betrokken bij indertijd nog Dominium. Vanaf 1 januari dit jaar in de rol van CTO van Max Property Group, o.a. verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Max Crowdfund platform.

Q) Is het lage volume op de Exchanges voor jullie geen probleem op dit moment ?

A) Nee, MPG is een utility token en geen security token. Een hoger volume en koers zou wel goed zijn voor onze gebruikers

Q) Wanneer stel je vast dat jullie project succesvol is geworden?

A) Als ik je vraag goed begrijp: als we licentie/vrijstelling van AFM binnen hebben en live zijn met eerste vastgoedprojecten

Q) In de vastgoedwereld is het een bekend fenomeen dat degene met de grootste portemonnee de markt bepaalt, zoals het eigenlijk overal wel gebeurd. Hoe zorgen jullie ervoor dat er bij jullie investering iedereen een kans krijgt en niet alle de 'big boys'?

A) Zal op basis van first come first serve worden ingevuld, niet op basis van grootste portemonee

Q) MPG heeft veel ervaring in vastgoed (fondsen) en gaan nu blockchain gebruiken (slim). Jullie zijn wel erg nieuw in de blockchain wereld vergeleken met veel projecten. Waar hebben jullie de expertise vandaan gehaald om snel genoeg te kunnen door ontwikkelen. Vinden jullie de blockchain kennis (op Ardor begreep ik) voldoende om dit vastgoed plan te laten floreren of is dit nog een test run bijvoorbeeld

A) Ondersteuning van Jelurida enerzijds en anderzijds aangevuld met externe consultants. Ardor biedt juist een krachtige, out of the box oplossing die het platform realiseren middels API integratie mogelijk maakt.

Q) Waarom hebben jullie eigenlijk gekozen voor de niet geheel bekende Ardor chain? Kun je dat eens beschrijven?

A) Zie vorige antwoord. Juist vanwege krachtige functionaliteit als account control en phased transactions maken compliant ontwikkelen out of the box relatief eenvoudi

Q) Wat was jullie grootste fout bij het ontwikkelen van dit project? Hoe gaan jullie het goedmaken?

A) Timing van de ICO was achteraf buitengewoon ongelukkig.

Q) Zijn of worden debts verkocht door MPG vrij verhandelbaar op een secundaire markt? - Zo niet; waarom is er blockchain technologie nodig?

A) Uiteindelijk wel, maar beperkingen komen in lokale markten helaas vanuit regelgeving. In NL mag het bijvoorbeeld niet zonder de juiste vergunning. Uiteindelijk willen we die wel halen en ook verhandelen ontsluiten. Tot die tijd zullen we helaas verhandelen moeten beperken.

Q) Waarom hogere prijs dat je moet betalen als je mpg op platform koopt ipv exchanges? 0,012 dollar op exchanges vs 0,25€ op platform volgens wp. Dat is wel extreem verschil

A) We zouden prima tegen marktkoers tokens kunnen aanbieden via platform. We hebben de markt echter beloofd dat niet te zullen doen.

Q) Na een ITO waarbij helaas te weinig geld is opgehaald om de plannen die MPG voor ogen had uit te voeren, heeft MPG noodgedwongen meer $MPG in circulatie te brengen dan voorzien (in verhouding tot verkochte $MPG). Dit zet de waarde enorm onder druk. Hoe denkt MPG het beschadigde vertrouwen van de investeerders weer terug te winnen?

A) De Airdrop/Referral tokens zouden altijd voor marketing doeleinden gebruikt worden, maar wij hebben idd vastgesteld dat dit de waarde en volume op exchanges negatief beïnvloedt. Wij overwegen volledig te stoppen met nog meer MPG tokens in circulatie te brengen en overwegen een burn programma. Details worden in 2 weken met de board besproken.

Q) Hoe zit het met de investeerders? Een richtprijs voor het token?

A) De prijs wordt bepaald door de markt. Ons doel is evident dat de prijs moet stijgen. Als we live gaan met eerste aanvragen en (veel) meer transacties krijgen en dus tokens gaan burnen, stijgt de vraag en naar verwachting dus ook de koers.

Q) Wat is precies de funtie van MPG nu?

A) De functie van de MPG token is om transacties op het maxcrowdfund te doen (daarom ook utility token), vergelijk het met een pre-paid tel., zonder credits kun je niet bellen, zonder MPG tokens kun je geen transacties doen.

Q) Ik zag een update voorbij komen op telegram waarin werd gesproken over een verbetering van de veiligheid . Waaruit bestond deze update, was er een grote veiligheids bug?

A) Het was mogelijk om een bypass te doen van Cloudflare security. Deze route is nu afgesneden. Verder zijn aanvullende maatregelen geïmplementeerd door brute force en DDOS attacks.

Q) Met de MPG token kun je security assets kopen (real estate), kun je deze security assets dan ook traden tegen andere assets? Of heb ik een verkeerd beeld.

A) MPG token is niet bedoeld om assets te kopen. Dan kan vanuit regelgeving alleen met fiat currencies zoals EUR. MPG is een utitlity tokens waarmee aan transactiekosten worden voldaan.

Q) Met de MPG token kun je security assets kopen (real estate) kun je deze security assets dan ook traden tegen andere assets? Of heb ik een verkeerd beeld.

A) MPG token is niet bedoeld om assets te kopen. Dan kan vanuit regelgeving alleen met fiat currencies zoals EUR. MPG is een utitlity token waarmee transactiekosten worden voldaan

Q) Ik zie dat de mpg token gebruikt wordt voor verschillende dingen maar als ik het goed begrijp is er geen optie om 100% te investeren met bijvoorbeeld de mpg coin of btc? Waarom niet? 

A) Helaas niet toegestaan vanuit regelgeving

Q) Hoe groot is jullie juristen team? Ik neem aan dat dit een sterk team moet zijn met veel ervaring, is dit bij jullie goed afgedekt?

A) We gebruiken nu meerdere adviespartijen met een nog grotere achterban die waar nodig kan worden ingeschakeld.

Q) Met de MPG token kun je security assets kopen (real estate) kun je deze security assets dan ook traden tegen andere assets? Of heb ik een verkeerd beeld.

A) Technisch mogelijk maar vanuit regelgeving niet toegestaan zonder een (zware) vergunning. Gaat er komen maar niet op korte termijn

Q) Wat ik me afvraag kopen jullie ook effectief het vastgoed met crypto als betaalmiddel of dient er omgezet te worden in cash?

A) Staat AFM helaas niet toe, zolang herkomst van geld niet eenduidig is vast te stellen

Q) Bank account verificatie lijkt me vrij makkelijk, ik zie dat jullie ook crypto account verificatie hebben. Waarom? Hoe? En hoe zit het met anoniem blijven? 

A) Ook hier speelt regelgeving een rol. Zit er overigens veel breder aan te komen. Wij vragen enkel een bewijs van betaling.

Q) Bij welke bank zitten jullie? Is het geen probleem dat jullie een crypto bedrijf zijn? Hoe hebben jullie dit aangepakt? Ik weet dat dit wel eens een probleem kan zijn

A) We zijn allereerst een vastgoedbedrijf. De toekomstige ESCROW stichting bankiert bij Bunq. MPG zelf en de fondsen hebben rekeningen bij diverse banken.

Q) Waarom zullen MPG's niet onder het toezicht van de AFM vallen? Wordt dit niet als security gezien?

A) Omdat MPG een utility token is, valt deze buiten toezicht. Dat is anders als je STO's gaat uitgeven.

Q) Levert Jelurida blockchain experts voor jullie of zijn alle experts die voor jullie ontwikkelen ingehuurde externe consultants die Jelurida gebruiken. Hoe kan je me overtuigen van het feit dat er snel genoeg ontwikkelt kan worden als nodig is in de blockchain wereld?

A) Jelurida ontwikkelt het blockchain as a service platform waar wij gebruik van maken. Wij beschikken over een dedicated aanspreekpunt voor ondersteuning.

Q) Zoals jullie zelf reeds erkend hebben (jullie MPG channel) gaan jullie een partnership aan met "Agentmiles". Samen sterk en ik denk dat we dat allemaal toejuichen. Kunnen jullie meer vertellen over de samenwerking met "Agentmiles". Op welk vlak binnen de business wordt samengewerkt?

A) Agentmile gaat MPG promoten aan hun members, daar deze "property" affin zijn. MPG bekijkt welke synergies er nog meer zijn.

Q) stel ik wil geld via MPG opbrengen voor een vastgoedproject dmv het uitgeven van debt securities (?). Moet ik dan een bedrijfsvorm hebben + prospectus?

A) Ja, het zal alleen mogelijk zijn voor bedrijven om geld op te halen. Afhankelijk van hoeveel je wilt ophalen, geldt een vrijstelling/verplichting tot informatiedocument. Boven de 5 miljoen is een prospectus verplicht.

Q) Als ik met MPG tokens security assets koop. Kan ik hier dan ook alle formulieren bij downloaden? En als ik deze assets dan weer verkoop aan bijvoorbeeld iemand anders. Moet ik de formulieren er dan bij zetten?

A) Alle relevante documentatie kan desgewenst worden gedownload als je dat wilt. Deze kunnen niet off-platform worden overgedragen aan een ander.

Q) Is een stijging van de koers een doel op zich?

A) Ja en dan vooral voor onze gebruikers. Doel is om naar 0,25 EUR te gaan opdat we ook verkoop via platform kunnen hervatten

Q) Ben je je ervan bewust dat dergelijke uitspraken over koersverloop (en daarin besloten een belofte op winst) niet zijn toegestaan?

A) Ik spreek alleen de hoop uit dat de koers stijgt. Wij hebben in elk geval toegezegd niet onder de 0,25 EUR te verkopen. We hebben hier geen invloed op, is aan de markt

Q) Zien jullie jezelf meer als een blockchain bedrijf of als een investering bedrijf?

A) Wij zijn een vastgoedbedrijf/investeringsplatform. Wij verhuren veel vastgoed in de diverse fondsen. Door deze functie te optimaliseren, zijn we straks in staat om een groot publiek tegen lagere kosten te bereiken. Tzt zou inschakelen van een makelaar en bijbehorende kosten overbodig moeten worden

Q) Als ik investeer op het platform en ik koop een deeltje in van een bepaald pand wat betekent dat concreet voor mijn belastingsaangifte?

A) Valt onder vermogenrendementsheffing (box 3).

Q) Streven jullie ernaar om onderdeel te worden van een eco systeem? Nxchange heeft ook een visie over onroerend goed, ken je die en zo ja deel je die visie?

A) Ja, dat wil zeggen: we werken in een werkgroep met FIBREE en diverse kleine en grote partijen in de markt samen om tot standaarden voor vastgoed op blockchain te komen. Vanzelfsprekend moeten deze vervolgens ook worden geïmplementeerd op ons platform.

Q) Hoe wordt de waarde berekend van de Security assets? En hoe krijgt deze zijn waarde? Staat dit vast aan het bedrijf? Of is dit puur vraag en aanbod.

A) Er worden obligaties uitgegeven, deze zijn €1.000 per obligatie en hiermee wordt een vastgoed portfolio aangekocht. Ieder 2 jaar wordt er een taxatie gedaan op de volledige portfolio en dat reflecteert dan de waarde. (bij MPG 1 ist winstdeling 50% na looptijd van 10 jaar, bij MPD en MPGUK is dat 30%).

Q) Zijn de in mpg te betalen transactiekosten een service fee voor MPG of zijn ze enkel om gas fees op de ardor chain mee te betalen?

A) MPG transactiekosten zijn een service fee voor MPG.

Q) Als ik naar de vastgoed prijzen kijk dan lijkt het alsof de markt op knappen staat. Wat is jullie plan als de markt instort ? We kennen allemaal de verhalen van makelaars die de deuren moesten sluiten tijdens de vorige crisis

A) Wij hebben een bijzonder hoog percentage verhuurd. Ook als de marktprijs daalt, blijven huurinkomsten stabiel (stijgen met indexering). Worst case, rek je in overleg met investeerders de looptijd op om voor verkoop (en winstdeling) een gunstiger moment af te wachten.

Q) Moet je de waarde van de tokens opgeven bij de belastingdienst? En zo ja genereren jullie een kant en klare uitdraai? En is dit afgestemd met de inspecteur?

A) Dit is ieders eigen verantwoordelijkheid/ Formeel geldt inderdaad dat je de waarde op 1 januari moet meenemen in je aangifte

Q) Hebben jullie ervaring met het opbouwen van een crypto community ? Waar lopen jullie tegen aan?

A) Inmiddels hebben we veel ervaring opgedaan in de opbouw van onze crypto community. Want ons doel (en uitdaging) is een "brug" te bouwen tussen de crypto community en de tradionele (vastgoed) investeerder.

Q) Is jullie project ook realiseerbaar geweest zonder blockchain?

A) In principe ja. Er zijn genoeg "traditionele"platforms. Daarmee wordt achter niet de transparantie in vastgoedmarkt bereikt die we beogen

Q) Kunnen we naast de huidige use cases nog nieuwe verwachten in de toekomst ?

A) Ja, in principe kan alles rondom vastgoed naar blockchain worden gebracht. Denk aan verkoop/verhuur processen, maar ook management, beheer, onderhoud enzovoort. Juist dan wordt de transparantie bereikt die we beogen.

Q) Qua waardering, gaan jullie uit van marktwaarde, boekwaarde of taxatiewaarde?

A) Taxatiewaarde; zoals vermeld in het informatiedocument periodiek opnieuw bepaald (MPG fondsen: elk 2 jaar)

Q) Als ik meedoe met een vastgoedproject. Wat is dan exact in mijn bezit? Heb ik dan een wettelijk geldige debt security in handen?

A) Dat zal tzt helder en transparant zijn verwoord. Ja, je hebt een wettelijk geldige lening, obligatie of aandeel.

Q) Verwachten jullie dat de voordelen van de transparantie van de blockchain die jullie zo belangrijk vinden ( oa om frauduleuze investeerders te voorkomen) minder zullen worden door de instap drempel om in vastgoed te investeren te verlagen? Zo nee waarom niet? Er komen zo toch vele malen meer transacties bij om te controlen?

A) Ieder persoon die in de fondsen wil investeren moet het KYC process doorlopen (zowel met formulieren als op het platform), de controle is dus eenmalig. Wij hebben over de jaren de feedback gekregen dat veel mensen in vastgoedfondsen will investeren. Er waren/zijn hier 2 grote drempels. Instappen in een fonds begint vaak bij 10-25K en de looptijd is fix 10 jaar. Dus door dit laagdrempelig te maken (vanaf 1k) en een exit strategie aan te bieden maakt ons project uniek.

Q) Ja dat maakt jullie zeker uniek, ik las echter in een interview dat jullie de drempel in de toekomst willen verlagen tot 0,1K . Vandaar ook de vraag omdat je dan veel kleine spaarders meepakt. Of klopt die informatie niet en blijft de drempel 1K

A) Er zit een grens aan wat het minimum kan zijn qua efficiency. Ik denk ook dat we niet mensen met beperkt spaargeld moeten verleiden met een hoger rendement. Mijn persoonlijke inschatting is dat 500 EUR wel zo'n beetje het minimum moet zijn. Op een later moment zou dit wellicht nog verder kunnen dalen. Dat zal tzt moeten blijken. In vergelijking tot huidige vastgoedwereld is een minimum van 10 of zelfs 25K EUR eerder gebruikelijk.

Q) Is er sprake van overdrachtsbelasting bij aan of verkoop ?

A) Niet voor een lening, obligatie of aandeel. In de kosten van een project waarin je investeert/participeert, kan wel overdrachtsbelasting van toepassing zijn. Gebruikelijke regels zijn van toepassing.

Q) Welke mediakanalen worden/zijn aangeboord om meer bekendheid te verwerven, en gebruikt MPG hier marketingbureaus voor?

A) Wij gebruiken de standaard social channels en het BDM team om meer bekendheid te verwerven. Dit doen wij tevens via partnerships (NL crypto kanalen bv.). We gebruiken hier geen marketingbureaus voor. Wij gaan ons in de nabije toekomst ook meer focussen op E-Mail marketing.

Q) Investeren brengt altijd risico's met zich mee. Hoe beperken jullie dit zoveel mogelijk voor de tokenhouders? Hebben zij bijvoorbeeld het eerste hypotheekrecht?

A) Dit zal per project worden aangegeven. (Eerste) hypotheekrecht zal inderdaad de meest gebruikte zekerheid voor investeerders zijn. Ook kunnen aanvullend of in de plaats andere vormen van zekerheden van toepassing zijn. We streven logischerwijs naar een zo laag mogelijk risico voor investeerders.

Q) In de wp staat dat indien tokens gering worden er mogelijks omgeschakeld wordt naar een aandeel. Dit is natuurlijk zeer verre toekomstmuziek gelet op de hoge supply. 2 vragen:
1 In jullie wildste dromen tegen welk jaar acht je dit mogelijk
2 hoe zou je dit (kunnen) realiseren.

A) Inderdaad hebben we de mogelijkheid voorbehouden. Ik zie dit vooralsnog niet gebeuren

Q) Ik zie dat jullie online vragen voor support van de community om op Binance te komen. Maar is dit niet gewoon een kwestie van betalen en je komt op Binance?

A) Een exchange zoals Binance kijkt naar meer criteria dan naar "geld betalen", die kijken dus ook naar de community, activiteit etc. Hier zeg ik wel gelijk bij dat er idd exchanges zijn waar je kunt betalen en je staat erop.

Q) Het blijft me eerlijk gezegd een raadsel wat de toegevoegde waarde van een token is. Aanbod vast leggen op een block chain zal interessant zijn, al zie ik die noodzaak persoonlijk ook niet zo, maar dat kan prima zonder een eigen token. Zou je kunnen uitleggen waarom we (of ze) MPG nodig (gaan) hebben?

A) Het token zit verbonden aan het hebben van een child chain op Ardor. Je hebt MPG tokens nodig om transacties naar de blockchain te schrijven. Omdat we die vervolgens gaan burnen, zal op termijn de prijs gaan stijgen.

Q) Doen jullie ook aan equity tokens of enkel debt? Debt is een recht tot schuldbetaling. Kan ik ook echt deeleigenaar worden van het onderliggende vastgoed?

A) Op dit moment hebben we geen equity token fond, dit sluiten wij niet uit in de toekomst.

Q) In de wettelijke voorwaarden staat dat mpg ook nog een onderzoek doet na ontvangst van AML en kyc documentatie. Je kan nog geweigerd worden om te registreren. Wat houdt dit onderzoek juist in, wat zijn de weigeringsgronden.

A) PEP of Sanction list vermelding kan een reden zijn tot afwijzing. Poging tot fraude door vervalsen van ID document en/of proof of address en/of selfie idem. In de regel wordt je gewoon geaccepteerd als je process volgt en een bankrekening hebt bij een EU bank in jouw naam of formeel gemachtigd bent voor controle hiervan.

Q) Wat is jullie plan met de MPG verkregen uit fees? Direct weer de markt op zorgt voor een zéér snelle turnover rate wat de waarde drukt, hebben jullie hier een plan voor?

A) MPG verkregen uit fees op platform en bundler worden periodiek geburned. Ons verdienmodel zitten in EUR fees die deels door investeerders en vooral door geldvrager. Binnenkort volgt een update van de tariefpagina's die dit hopelijk zal helpen verduidelijken.

Q) Welke landen staan op de restrictielijst?

A) Dit zijn de landen die op internationele sanctielijsten zijn geplaatst. Denk aan Noord-Korea, Jemen etc 

Q) Het lijkt mij een vrij onhoudbare situatie als jullie platform en gebruikers afhankelijk is van bepaalde koers van jullie token? Je hebt het over de verkoop hervatten als het token 0.25 is?

A) De prijzen van de transacties worden bepaald in EUR en betaald in MPG tokens. Wij gaan niet de verkoop hervatten, maar mochten mensen direct op het platform de MPG token willen kopen, dan kost deze €0.25. Veel vastgoedinvesteerders zullen deze optie nemen en niet op een exchange gaan om ze daar te kopen. De tokens die worden verkregen uit de transactie worden geburned.

Q) Het komt over alsof jullie iets willen aanbieden dat niet past binnen de kaders van de wet en daarom een toevlucht zoeken in de ongereguleerde wereld van de blockchain. Het blijft me een raadsel waar een MPG token voor nodig zou zijn. Om dat in een vraag te gieten - waarom niet een bestaande chain integreren om jullie doel te verwezenlijken?

A) Probleem is juist dat bestaande oplossingen haaks staan op hoe wet- en regelgeving hiermee omgaan. Vrije, anonieme handel om maar wat te noemen, zijn een doorn in het oog van regelgevers. Anonimiteit en kunnen herleiden van de herkomst van gelden is een andere. Om compliant te zijn met wet en regelgeving doen we om die reden dingen anders dan bestaande platforms. En sluit Ardor beter aan dan veel van de bestaande oplossingen die anders veel maatwerk zouden vragen.

Q) Hoe is de interesse bij andere vastgoedbedrijven. Het is toch zo dat het systeem ook door derden kan worden gebruikt.

A) Interesse is er zeker. Veel vastgoed initiatieven worstelen met financiering. Tot we de vergunning hebben, kunnen we ze helaas nog niet helpen.

Q) Een van de grote uitdagingen voor projecten gebaseerd / gebouwd op de blockchain, is hoe een en ander voor Jan en alleman beschikbaar te maken, en voor de massa wellicht zodanig dat men zich niet hoeft te realiseren dat het project uberhaubt op blockchain gebouwd is. Dat kan bijv. middels apps waarin men de producten van MPG kan aanschaffen. Maken zulke apps deel uit van de roadmap? Zonee, wellicht iets om te overwegen?

A) Die app staat absoluut op de planning. Bedankt voor de tip, we zullen deze opnemen op de roadmap.

Q) Hebben jullie een ICO gehad? En zo ja, is er inzicht naar waar alle funds heen gegaan zijn?

A) Terechte vraag, antwoord minder eenvoudig zoals in de ep staat, zal uit mijn hoofd 80% besteed worden aan aankoop vastgoed en het resterende aan ontwikkeling/operatie. Dat staat nog steeds. Het merendeel van het bedrag is besteed aan platformontwikkeling, listing Exchange etc. Dat wordt verantwoord in onze financiële administratie. Om evidente redenen is deze niet publiek. Wel publiceren we jaarcijfers en deponeren we bij de KvK zoals elke BV verplicht is om te doen. .

Mag duidelijk zijn dat gezien de timing veel minder is opgehaald dan beoogd. Minder dan 4% nu in omloop. Laat onverlet dat alle doelen als in wp vermeld nog overeind staan. Het zal alleen langere tijd gaan kosten dan voorzien.