10 december 2019

Q) Dag Thomas, stelt jezelf even voor en hoe jij verbonden bent met NEO?

A) Goedenavond allemaal
Bedankt voor jullie tijd. Sommige mensen kennen mij misschien van NEO. Ik ben niet officieel in dienst bij NEO maar ik ben een freelance vertegenwoordiger. In die hoedanigheid ben ik vaak aanwezig bij meet-ups, workshops en dergelijke. Ik geef zelf ook af en toe een blockchain development workshop waarbij developers kennis kunnen maken met het maken van dApps en smart contracts.

Q) Nieuwe partnership zag ik met Incognito? Leg eens uit wat dit inhoud? Zijn jullie hier trots op? En wat gaat dit ''opbrengen'' voor de mensen die zich bezig houden met NEO.

A) Het concept wat Incognito uitvoert is dat ze een zogenaamde side-chain draaien naast het mainnet van NEO zelf. Ik moet zeggen dat ik inhoudelijk nog niet zo heb gekeken hoe ze dit doen, maar hun doel is om het via de side-chain mogelijk te maken om anonieme transacties uit te voeren, zoals je bijvoorbeeld ook met Monero zou kunnen. Uiteraard is iedere nieuwe partnership erg mooi en iets om trots op te zijn. Ik denk dat dit alleen maar goed kan zijn voor de uiteindelijke adoptie

Q) NNT ''catch up''. Meer projecten die onder NEO vallen moeten catch ups hebben. Hoe kan het dat ze allemaal zo onder de radar zijn? Komt dit omdat NEO dit zelf ook uitstraalt?

A) Ik denk dat NEO een beetje last heeft gehad van een hele snelle doorbraak in de markt, daardoor zijn ze tijdelijk heel populair geweest voor nieuwe projecten, dat had als resultaat dat de prijzen hard omhoog zijn gegaan waardoor ook bijvoorbeeld een ICO op NEO relatief duur is geworden.

Q) Neo 3.0 komt eraan. Zijn jullie al tegen beperkingen van de huidige blockchain aangelopen waardoor dit per se nodig is? Welke zijn dat?

A) De huidige NEO 2 chain is een hardfork van de NEO 1 chain. Dat wil zeggen dat in de NEO 2 chain ook nog alle blocks van het toenmalige AntShares zitten. Op zich is dit mooi voor compatibiliteit, maar het zorgt er ook voor dat er heel veel legacy in de code moet blijven. Er is voor gekozen om van de huidige NEO code een soort long-term support versie te maken, terwijl het ontwikkelteam twee jaar de tijd heeft voor een volledig nieuw design van de code. Dat betekent wel dat bij de release van NEO3 een nieuwe chain gemaakt zal worden. We beginnen opnieuw met block 0. Dit heeft natuurlijk wel wat nadelen, bijvoorbeeld dat bestaande data van bijvoorbeeld dApps niet vanzelfsprekend op de nieuwe chain zal komen. Hiervoor moet een migratie in gang gezet worden. Tegenover de nadelen staan echter wel heel veel voordelen. Met de release van NEO 3 heeft NEO straks een flinke voorsprong op alle competitie. Geen legacy meer, maar juist hele efficiënte code.

Q) Hoe is de verdere decentralisatie van de nodes verlopen. Voorheen waren er 7 nodes waarvan 3 vd 7 buiten het Neo network (waarvan 1 vd 3 bij city of zion).

A) Voor zover ik heb meegekregen ligt dit al een tijdje stil. De huidige nodes zijn van City of Zion, NEO Foundation en KPN. Daarnaast staan Swiss Telecom, Fenbushi Capital en O3 Labs op de kandidatenlijst.

https://neo.org/consensus

Q) Is voor het voting systeem de knoop al doorgehakt of een volle Neo in bezit moet zijn om te kunnen stemmen?

A) Het lijkt erop dat NEO een "niet deelbare" token blijft, dus geen decimale scheiding voor de hoeveelheid NEO die je kunt hebben. Vermoedelijk zal het voting systeem hier dus mee gaan werken. Het is natuurlijk altijd wel mogelijk om gezamenlijke collectieven te organiseren. Bijvoorbeeld een exchange waar je in 0.5 NEO tegoed zou hebben kan jouw stem prima meenemen als ze namens hun klanten gaan stemmen. Dit staat dan eigenlijk los van het netwerk zelf.

Q)  Persoonlijk lees ik heel vaak dat mensen op zoek zijn naar ''de nieuwe Ethereum''. Denk je dat NEO dit zou kunnen zijn? TPS liggen dan ook een heel stuk hoger dan bij Ethereum.

A) Ethereum is een geweldige blockchain, maar ze hebben daarom ook last van de wet van de remmende voorsprong. Omdat Ethereum zo ongeveer het defacto platform voor smart contract is, wordt het netwerk ook zwaar belast. Daarnaast zorgt het consensus model (volledig gedecentraliseerd in tegenstelling tot delegatie) bij Ethereum voor vertraging. De grootte van het netwerk ligt volgens mij al rond de 1 TB. Daarentegen heeft NEO een kans met NEO 3 om een nieuwe start te maken met de nieuwste technieken en de kans van nu. Hoewel dit met Ethereum in theorie ook prima zou kunnen, is de uitvoering daarvan veel complexer. Veel meer betrokken projecten, stakeholders, de miners die blocks genereren. Uiteindelijk bieden beide projecten voor en nadelen.

Q) Wat zou een valkuil kunnen zijn als we kijken naar NEO?

A) Dat vind ik een lastige vraag. Wellicht zou je kunnen stellen dat de ontwikkeling nog altijd vrij gecentraliseerd is en vooral wordt betaald uit het beschikbare fonds, dat de markt en dus de waarde van de assets de grootste bedreiging is. Op dit moment zie ik daar overigens niets van, het budget lijkt nog ruim voldoende.

Q) Klopt het dat Neo geen dApps wilt voor gok doeleinden?

A) Om dit zo concreet mogelijk te kunnen beantwoorden wil ik eerst aangeven dat je met "NEO" vermoedelijk verwijst naar het gehele project. Dan is NEO een open-source software project met een mainnet, ontwikkelaars, stakeholders, consensus nodes en dergelijke. Het staat iedereen vrij om zijn smart contracts op NEO te deployen. Het kan in feite ook niet worden tegengehouden. Als je met "NEO" refereert aan de organisatie "NEO Foundation" of "NGD" dan zou het kunnen dat ze geen focus hebben op gok-applicaties, maar dat betekent zeker niet dat ze die actief tegenwerken.

Q) Een aantal weken geleden kwam er een hoop hype in de crypto wereld omtrent blockchain en China. China gaat blockchain omarmen en daarom werden vooral Chinese producten meer geld waard. Gaat Neo enige rol spelen in de blockchain hype van China evt in samenwerking met de overheid.

A) Wat je hier vooral uit zou moeten halen, is dat de regelgeving in China nu geen bedreiging meer is voor de continuïteit van de belangrijkste werkzaamheden voor NEO, namelijk de activiteiten van NEO Global Development die vanuit Shangai worden uitgevoerd. Verder opent dit de markt verder voor Chinese investeerders en ontwikkelaars.

Q) Ik zag dat NEO is gekozen om een eco course te houden bij een universiteit in sint petersburg? Wat moet ik me daar bij voorstellen?

A) Eigenlijk zijn vele universiteiten al bezig met specifieke blockchain programma's. Ook in Nederland hebben in ieder geval Universiteit Twente en TU Delft een actief programma voor blockchain ontwikkeling. NEO heeft voor deze twee universiteiten ook al eens een programma georganiseerd. Daarnaast weet ik dat in Geneve een programma rond NEO wordt gegeven op de universiteit. Daar komt Sint Petersburg nu ook bij, omdat NEO daar een kantoor heeft. Overigens zijn de meeste van dit soort cursuses gefocust op private chains en Ethereum. Wat het programma inhoudt is dat de studenten leren hoe om te gaan met blockchain, design van een gedecentraliseerde applicatie, schrijven van een smart contract en dergelijke

Q) Proficiat met de rebranding. Mooie look and feel vind ik persoonlijk. Maar kan je ook duiden waarom deze rebranding benodigd was?

A) Awesome! Thanks, ik denk dat het gewoon goed was voor een nieuwe frisse look, iets professioneler en een uitstraling die iets beter past bij de huidige status van het netwerk. NEO wil zich echt profileren als een internationale moderne blockchain.

Q) Is NEO actief in de STO markt cq tokenisatie van securities.

A) Volgens mij staat dit altijd nog op de agenda, maar is hier niet direct focus voor. Het platform staat dit natuurlijk perfect toe, je kunt prima security tokens aanmaken op het platform. Voor zover ik weet is er nog geen aangepast standaard voor.

Q) Ik las laatst een artikel dat bots vaak verantwoordelijk zijn voor veel vd dapp transacties. Hoe echt is de activiteit in het NEO dapp ecosysteem?

A) Ik ben zelf veel bezig geweest met indexatie van de database, daarbij heb ik ook een indexatie naar MySQL gemaakt en heb ik in detail heel veel transacties bekeken. Ik durf met redelijke zekerheid te zeggen dat het overgrote deel van de transacties gewoon legitieme transacties zijn. Wellicht dat het daarom soms ook lijkt dat NEO vrij rustig is, terwijl alternatieven zoals EOS ("kuch") wel heel veel transacties hebben, waaruit ook keer op keer blijkt dat het inderdaad allemaal bots zijn

Q) Neo en tomochain. Wat gaat deze samenwerking brengen? Wat kan ik er van verwachten?

A) Ook een lastige vraag. Ik denk dat de samenwerking vooral op technisch niveau gaat zijn, waarbij natuurlijk cross-chain transacties een hele interessante uitdaging zal zijn. Het doel is uiteindelijk om groei te krijgen in het ecosysteem van beide chains.

Q) Misschien een domme vraag. Maar wat is NEO Oracle? Jullie zijn bezig met het coderen hiervan. Maar wat moet er gecodeerd worden en hoe wordt dit gecodeerd?

A) Dit is eigenlijk vrij revolutionair. Om de vergelijking met Ethereum nog eens te maken, en bovendien met het huidige NEO netwerk. Als je externe informatie wilt gebruiken in een smart contract (bijvoorbeeld een voetbaluitslag) dan zal iemand die informatie moeten "pushen" naar de blockchain. Deze persoon zou daarbij kunnen valsspelen, dus beter is het als meerdere mensen die informatie pushen, dan kun je een soort consensus bereiken. Dit wordt vaak het Oracle-probleem genoemd voor blockchains. Met NEO 3 wordt dit anders. De exacte technische specificaties zijn nog niet helemaal uitgewerkt, maar in de basis wordt het principe dat een consensus node kan vragen (pull) om externe informatie, door deze uit een public API op internet te halen. Doordat alle consensus nodes dit doen (of laten doen) kan er wederom consensus worden bereikt, maar er is geen tussenkomst meer van een derde partij. Iemand die een smart contract schrijft kan dus ineens werken met betrouwbare externe informatie. De informatie wordt vervolgens opgeslagen in de blockchain zodat deze altijd opnieuw gebruikt kan worden.

Q) Zijn er gegevens beschikbaar over de mate van adoptie van Neo network t.o.v. ethereum (en andere)

A) Die zijn ongetwijfeld beschikbaar. Ik kan daar wel iets over roepen, maar volgens mij is het beter om hier gewoon eens zelf naar te zoeken en dan vooral je eigen conclusies te trekken. Zoals we net al zeiden, veel transacties betekent an sich niet zoveel, omdat het ook prima bots of nep transacties kunnen zijn. Persoonlijk denk ik dat alle blockchains op dit moment heel weinig echte adoptie hebben. Het verkeer komt van de enthousiastelingen

Q) Op de valreep dan voor een tech nitwit als ik: In de AMA met Erik en Hongfei volgde op de vraag of smart contracts op Neo ook voor een deel afgeschermd kunnen worden volgend antwoord: The on-chain data can be protected by homomorphic calculations or zero-knowledge proofs. Kan je me deze even duidelijk maken in het Nederlands?

A) Dat is erg lastig om even in algemeen Nederlands uit te leggen. Ik doe mijn best. Zero-Knowledge proof is een methode om de output van een applicatie te controleren, zonder hem te bekijken. Ik heb een mooie bron gevonden (https://blog.cryptographyengineering.com/2014/11/27/zero-knowledge- proofs-illustrated-primer/) waar het helder wordt uitgelegd. Voor wat betreft NEO (en alle andere public blockchains) komt het er op neer dat je er als software ontwikkelaar rekening mee moet houden dat alles wat je op de blockchain zet publiek is. De smart contract zelf zijn gecompileerde scripts, dus je kunt ze niet als open-source lezen, maar je kunt de inhoud wel altijd benaderen.

Q) ik heb nog één vraag voor je Thomas; Waar kijk je op dit moment het meeste naar uit voor NEO?

A) NEO 3 launch natuurlijk

Maar we zijn ook zelf (extern) nog bezig met een leuk nieuw project op basis van NEO. Dit is ook heel gaaf om te doen en ik kijk erg uit naar de resultaten!