24 februari 2019

Q) Welkom @ThomasLobker, stel jezelf even voor en zou je (voor de mensen die NEO niet kennen) kunnen vertellen wat Neo is en wat Neo wil bereiken?

A) Mijn naam is Thomas Lobker, ik ben 34 jaar en ik woon in °°°° met mijn vrouw en twee kids. Sinds juli 2017 ben ik actief voor City of Zion, een open-source groep van developers voor het NEO ecosystem. NEO is een publieke programmeerbare blockchain, met een lichte focus op zakelijk gebruik en regulatie.

Ik heb een eigen bedrijf en daarnaast ben ik voor Bridge Protocol werkzaam. Bridge Protocol is een project op de NEO blockchain waarmee wij bouwen aan een infrastructuur voor self-sovereign identities. Mijn verantwoordelijkheden zijn hoofdzakelijk infrastructuur en ontwikkeling van smart contracts en alle daarbij verwante zaken. Verder ben ik voor NEO actief voor community support, vaak aanwezig bij meet-ups en heb ik ervaring met het geven van smart contract workshops.

Q) Wat kunnen we verwachten van NEO 3.0 ?

A) Fantastische vraag om mee te beginnen. We zitten momenteel op NEO 2.9.4 en dit is nog een afstammeling van het AntShares netwerk. Het netwerk draait momenteel sinds 2016 als AntShares, sinds (ongeveer) juli 2017 als ik mij niet vergis, is het netwerk omgedoopt tot NEO 2.0. Met deze rebrand is tevens de introductie gekomen van smart contracts in de NeoVM.

Ondertussen zijn we een stuk verder, maar her en der in het netwerk zijn nog steeds veel elementen van AntShares zichtbaar. Met NEO 3.0 komt daar verandering in. In feite wordt NEO 3.0 een hard fork waarbij zelfs wordt nagedacht of we weer een nieuwe genesis block moeten krijgen.

Enkele highlights voor NEO 3.0: - Meer stabiliteit en snelheid, veel grotere schaalbaarheid - Mogelijkheid voor dApps om geïntegreerde storage te gebruiken (NeoFS) - Mogelijkheid voor smart contracts om externe bronnen over HTTP te gebruiken, hierbij zullen meerdere consensus nodes de bron raadplegen en bij consensus wordt de data opgenomen in de chain - Layering! (a.k.a. side-chains)

Q) Welke relatie heeft NEO met ONT? Werken er mensen bij NEO ook voor ont?

A) NEO is ontstaan door de samenwerking tussen Erik Zhang en Da Hongfei. Het idee achter NEO is om een publieke blockchain op te zetten als een non-profit organisatie. Daarnaast wilden ze ook een commercieel bedrijf opzetten en daarvoor hebben ze een zusterbedrijf OnChain opgericht. In 2017/2018 is Ontology opgericht als bedrijf onder OnChain. Het doel van Ontology is om projecten te pakken waarbij meer behoefte in eerste instantie minder behoefte is aan een publieke open-source blockchain, maar juist aan een zakelijke incubatie.

Er is sprake van samenwerking tussen de twee organisaties, maar ze opereren wel allebei zelfstandig. NEO en Ontology hebben beide rond de 40 a 50 medewerkers en allebei een eigen kantoor. NEO is in principe niet winstgevend, waar Ontology wel dat als doel heeft.

Q) In mijn ogen is NEO niet geheel decentraal. Nu met de nieuwe partner KPN komt hier verbetering in. Wanneer gaat deze consensus node bij KPN in gebruik. En zijn er ook al nieuwe partners voor concensus nodes op het oog?

A) Naast KPN heeft ook Swiss Telecom en City of Zion een consensus node in beheer. Van de totaal 7 zijn nu dus 3 nodes buiten het beheer van NEO. Het doel is om in de loop van dit jaar de consensus nodes verder te decentraliseren.

Op dit moment is de consensus node van KPN overigens in productie en live.

Om echte decentralisatie te bereiken zal NEO Foundation (het orgaan boven NEO) zijn aandeel in NEO tokens moeten verminderen. Dit gebeurt langzaam op dit moment door NEO tokens te investeren in development, marketing en dergelijke. Alle houders van NEO kunnen (binnenkort) stemmen op de consensus nodes en andere eigenschappen van het netwerk, zoals hoeveel consensus nodes we eigenlijk willen. 7 is een robuust begin, maar als we groter worden dan willen we waarschijnlijk groeien naar bijvoorbeeld 13 of 22.

Q) Thanks voor deze AMA. Los van het product, hoe ga je als persoon om met deze snel ontwikkelende digitale wereld waarin concurrentie en weinig tolerante investeerders van alledag is? Dat moet een constant gevoel van druk/stress geven lijkt me.

A) Veel lezen, veel dingen zelf uitproberen. Er is weinig structuur en inderdaad veel dingen veranderen nog snel. Wat mij in ieder geval veel rust geeft is om niks meer te geven om de prijs of waarde. Voor mij is alle vooruitgang van waarde, ook al zakt de prijs. Ondanks de "bear market" is de vraag naar techniek nog altijd extreem hoog. Als smart contract ontwikkelaar is het heel makkelijk om werk te vinden en leuke dingen te doen. Met een goed inkomen heb je wat dat betreft in ieder geval minder stress.

Q) Wat heb je liever, NEO op $20 of Twente in de eredivisie?

A) Haha! Beide maakt mij niet zoveel uit om eerlijk te zijn. Maar omdat ik echt niets met regionaal voetbal heb ga ik toch voor NEO op 20 dollar

Q) Ik weet niet of u het artikel hebt gelezen van een paar dagen geleden waarbij een CEO zijn dApp overschakelde van NEO naar EOS dit omwille van volgende (zijn woorden niet de mijne, redenen) -> ik zet ze even in het Engels bij vertaling komt dit niet over: The team explains that the NEO blockchain has not been stable enough to process a high number of TPS. The free transaction system, although attractive, was not functional. Kan u jouw licht hierop laten schijnen?

A) Volgens mij gaat dit over Effect AI. Binnen de NEO communitie heerst een beetje het gevoel dat Effect AI niet goed gebruik maakt van blockchain in het algemeen. Waarbij ze het netwerk eigenlijk spammen, in plaats van op een slimme manier een probleem op te lossen. Vergelijk het een beetje als Netflix waarbij je betaalt voor een streaming dienst, maar in plaats van een prijs per maand te betalen, laat Netflix jou iedere 5 minuten een iDeal betaling doen van 10 cent. Van de ene kant heel mooi dat je per 5 minuten kunt betalen, maar van de andere kant gewoon niet over nagedacht. Dit geldt ook voor Effect AI. Een snelheid van 1000 TPS waarmee NEO adverteerde als maximum snelheid, betekent ten eerste niet dat dit altijd haalbaar is (een contract invoke is sowieso al veel zwaarder dan een simpele transactie), maar ten tweede ook niet dat dit allemaal beschikbaar is voor 1 project.

Ik heb verder niet zoveel met EOS. Maar de EOS blockchain zit anders in elkaar. Bijvoorbeeld heeft EOS geen absolute finality in ieder block. Dat betekent dat een block nog kan wijzigen nadat hij al is verwerkt. Als dat voor Effect AI geen probleem is, dan kunnen ze best EOS gebruiken.

Ik ben er totaal niet bang voor dat NEO leegloopt en projecten als EOS daarvan profiteren. Een blockchain zoals NEO is meer dan alleen een blockchain. Het gaat om visie, ecosysteem, community. Allemaal aspecten waar NEO juist heel sterk in is.

Q) Het is nu mogelijk om te werken aan de NeoVM buiten het neo netwerk. Waarom was dit eerst niet mogelijk ? En wat hebben jullie gedaan om dit mogelijk te maken ?

A) Heel kort gezegd was NeoVM een stuk code in de rest van de NEO code. Nu is die code apart gezet in een aparte repository en worden de relaties tussen de twee losgemaakt zodat NeoVM portable wordt. Zie het een beetje als Internet Explorer die vroeger integraal in Windows verweven was, maar tegenwoordig een los pakket is.

Q) wat zijn de speciale features van NEO? Waarom zouden developers perse daarop moeten willen bouwen?

A) Naar mijn mening is de belangrijkste feature van NEO de netwerk finaliteit. De manier waarop NEO werkt is dat ieder block in de chain (afkomstig van een consensus node) absoluut in de chain zal blijven. Voor dApps is dit geniaal. Want als je een smart contract hebt in jouw applicatie en jouw applicatie 'luistert' naar triggers van het smart contract, dan kun je direct na die trigger verder gaan met verwerken.

Bijvoorbeeld een betaling. Stel jij doet een domeinregistratie met een crypto betaling. Dan kijk je bij ieder nieuwe block of die betaling is verwerkt en direct daarna kun je verder met de domeinregistratie. Je hoeft dus niet te wachten op 20 confirmations o.i.d.

Andere voordelen van NEO zijn dat je vrije keuze hebt in de ontwikkelomgeving. Je kunt bijvoorbeeld ontwikkelen in Python, Java, Go of C#

Q) Heeft NEO nog last van de ban van de cryptocurrency in China?

A) Volgens mij was de ban specifiek op ICO's, omdat het in China illegaal is om publiek geld in te zamelen. Ik zie geen verdere relatie tussen China en NEO behalve dat het hoofdkantoor in Shanghai zit. NEO is een globale publieke blockchain, volgens mij heeft NEO evenveel last van cryptowetgeving in China als Ethereum, EOS of welke blockchain dan ook

Q) Antshares (NEO) zou de nieuwe Chinese ETH worden, is dit jullie doel? Of is het puur product uitbrengen van smart contracts.

A) Chinese Ethereum is niet bedacht door NEO zelf, dit is bedacht door de media. Het is dan ook nooit een doel geweest. NEO en Ethereum hebben veel gemeen, maar kunnen ook prima side by side bestaan. Ze doen allebei bepaalde dingen iets anders

Q) Ik zie net dat je zegt dat Neo 3.0 in feite een hard fork is. Maar de Neo blockchain valt toch niet te forken? Hoe zit dit?

A) Dat is een kleine misconseptie. Je kunt NEO prima forken, zowel de software als de blockchain. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ethereum forkt NEO niet per block. Het is geen wedstrijd tussen forks/chains welke de langste is. Er is dan ook geen PoW als consensus voor NEO. Iedere consensus node kan blocks genereren en de andere consensus nodes controleren elkaar. Zodra een meerderheid het eens is over een nieuw block zal deze doorgevoerd worden.

Een hard-fork betekent niets meer dan dat je een upgrade krijgt in het netwerk die niet compatible is met oudere nodes. Dus zodra de blocks versie 3 krijgen, moeten alle nodes ook versie 3 ondersteunen. Verouderde nodes doen dan niet meer mee.

Q) Heb je een mening over de recente berichten omtrend BNB / Binance Dex die ook dBFT gebruikt en de link die naar Erik Zhang gelegd wordt ? Waarbij mensen zich afvragen of er nog wel voldoende focus is op NEO.

A) Binance DEX is geen DEX in de zin dat ze gedecentraliseerd zijn. Dat ze gebruik maken van dBFT lijkt mij een vrij logische stap, omdat het een prima consensus mechanisme is en omdat Binance heel veel baat heeft bij de finaliteit die ook NEO heeft.

De geruchten dat Erik Zhang werkt voor Binance zijn vooral hete lucht. De naam Zhang is een beetje de Janssen van China. en Erik (als Engelstalig naam in China) is ook heel gebruikelijk. Crypto Chico denkt (zegt zelfs bewezen) dat het dezelfde persoon is, maar dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

Los van alles is het prima dat meer mensen gebruik maken van NeoVM of dBFT omdat hiermee effectief ook meer mensen betrokken raken met de ontwikkeling. Het is dus alleen maar goed voor NEO.

Q) Als je kijkt naar de hoeveelheid dapps op Neo en eth dan zie je een groot verschil in de hoeveelheid . Klopt het dat iedereen een dapp kan beginnen op eth maar dat het moeilijker is om een op Neo te bouwen ? Met als gevolg dat de kwaliteit van de dapps op Neo wel hoger is.

A) Ik denk dat je dat goed omschrijft. De kosten voor het deployen van een contract op Ethereum zijn veel lager dan op NEO. Als je een smart contract wil deployen op NEO dan betaal je 100, 500 of 1000 GAS, afhankelijk van de functionaliteit die je nodig hebt. Meestal betaal je 500 GAS. Ik weet de prijs niet precies, maar volgens mij zit het ongeveer op 2 euro per GAS, waardoor je dus rekening moet houden met ongeveer 1000 euro kosten om jouw contract te deployen.

Gemiddeld gezien zal dat inderdaad effect hebben op de kwaliteit, omdat je eigenlijk alleen contracten ziet op NEO waarbij iemand het waard vindt om die 1000 euro uit te geven. Het voorkomt veel spam en scammers. Uiteraard betekent dit niet dat Ethereum geen goede contracten kan hebben, maar NEO kent naar verhouding wel minder kaf dan koren.

Q) Da Hongfei heeft in Seattle nogmaals gezegd dat hij wil dat Neo blockchain no. 1 wordt in 2020. Wat is de strategie om dit te bereiken? Is Neo 3.0 noodzakelijk gezien het aantal transacties?

A) Ten eerste is het natuurlijk discutabel wat dat betekent, de nummer 1 publieke blockchain zijn. Het betekent sowieso niet de hoogste marketcap. NEO is niet gedreven door prijs en hype. Dat zie je ook als je kijkt naar de NEO DevCon in Seattle, het publiek is serieus en je ziet veel developers, zakelijke gebruikers en overheden.

NEO 3.0 is een belangrijk onderdeel om het doel te bereiken. Maar er zijn nog veel meer uitdagingen, zoals betere documentatie en verbeteren van het ecosysteem. NEO werkt aan het bereiken van dit doel door deze punten zelf op te pakken, of door te investeren in de community en andere projecten die hierbij kunnen helpen.

Q) Vorig jaar waren er wat problemen / bugs op de blockchain . Wat waren deze problemen , hoe heeft Neo ze opgelost ?

A) Er was 1 vrij hardnekkige bug voor zover ik weet. Dat was de bug waarbij een consensus node een nieuw block kon adverteren voordat deze door alle fasen van controle is gelopen. Zodra deze bug werd getriggerd was het vaak noodzakelijk om nodes opnieuw te syncen. Heel vervelend, maar gelukkig niet kritiek. Dit probleem is pas recentelijk opgelost. Voor alle security gerelateerde bugs die je vindt kun je overigens een bounty krijgen.

Q) Allereerst bedankt dat je hier meedoet aan de AMA. In ben zelf verliefd geworden op NEO in juni 2017 en heb er nooit afstand van (kunnen) doen. Voorlopig koop ik bij en spaar ik GAS. In hoeverre gaat de schaalbaarheid veranderen? Ik las ergens dat GAS wellicht een hogere limiet krijgt? En of de max supply van NEO dan ook wordt verhoogd. Ik vind de 100 miljoen namelijk wel prettig.

A) Goed om te horen! Het zogenaamde two-token economic system vind ik zelf ook mega interessant en 1 van de grootste voordelen van NEO.

Schaalbaarheid zal op twee manieren worden verbeterd. Ten eerste door de schaalbaarheid van de hoofdketen te verbeteren met allerlei optimalisaties. Op dit moment (NEO 2) kunnen contracten bijvoorbeeld alleen serieel worden uitgevoerd, maar in de toekomst gaan we werken aan het gelijktijdig uitvoeren van meerdere transacties in hetzelfde block. De tweede manier zorgt voor nog veel relevantere winst voor de schaalbaarheid, namelijk door layering toe te passen. Dit kun je zien als het lightning netwerk van NEO. Kleine gerelateerde transacties worden samengevoegd voordat ze op de main chain worden verwerkt.

Supply zal niet worden aangepast. Er zijn wel discussies of NEO een decimaal moet krijgen, omdat hiermee stemrecht voor kleine investeerders mogelijk wordt. Van de ene kant vind ik het non-divisible element van NEO wel heel gaaf, van de andere kant is het natuurlijk niet de bedoeling dat governance voorbehouden is aan mensen met diepe zakken. We gaan het zien!

Q) Enig idee of er een heldere reden was waarom ze NEO token enkel als hele getallen hebben genomen, dus niet achter de komma?

A) In eerste instantie omdat de distributie van GAS daarmee beter te berekenen was. In ieder block wordt een vooraf bepaalde hoeveelheid GAS vrijgegeven en verdeeld over alle NEO tokens. Daarnaast heeft het wel een charme, NEO als governance token is vergelijkbaar met een aandeel in een bedrijf. Meer dan 100M aandelen zou in principe niet nodig hoeven te zijn.

Q) Inderdaad moet iedereen kunnen gaan stemmen. @ThomasLobker Zou NEO dan ook deelbaar kunnen worden in halve, kwarten etc?

A) Een deelbare NEO zou helpen om mensen stemrecht te kunnen geven die minder dan 1/100M-ste deel kunnen nemen. Het zijn wel interessante discussies natuurlijk, is het noodzakelijk dat je mensen een kans geeft om voor iedere cent in het netwerk te kunnen stemmen, of is het beter om een drempel te hebben van 1 hele NEO? Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat NEO als een cryptocurrency gebruikt gaat worden. NEO is een governance token, geen cryptocurrency.

Technisch gezien staat niks in de weg om NEO "deelbaar" te maken. Ik zet deelbaar hier bewust even tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is geen enkele token echt deelbaar. Zelfs Bitcoin werkt onder water alleen met hele getallen, en het scheidingsteken wordt later voor de sier toegevoegd.

Q) Bedankt voor je tijd natuurlijk! Hoe staat het met de relaties tussen de neo based tokens/projecten? Zoals asura? Hebben jullie daar nog veel mee te maken?

A) Heel veel tokens en projecten kennen en helpen elkaar. Op conferenties zie je vaak bekende gezichten. Veel mensen zijn actief op de NEO Discord en in de besloten City of Zion Slack. Daarnaast zijn er kanalen zoals een "NEO founders alliance" waar diverse projecten inzitten. We zitten ook met het NEO team in nauwe samenwerking, vaak direct contact via WeChat, Slack of Discord. Alles bij elkaar gaat het heel goed. Er zijn natuurlijk ook wel projecten waar je relatief weinig van hoort.