Q) Ik zou zeggen, stel jezelf even voor en zou je ( voor de mensen die unibright niet kennen) kunnen vertellen wat unibright doet?

A) Mijn naam is Ruud Huisman. Ik ben Ambassador Manager bij Unibright en marketing strategist. Ik zit sinds juni 2018 bij het team nadat ik erg geïnteresseerd was in het product. Mijn verleden is docent wis- en natuurkunde en maatschappijleer. Hiervoor heb ik veel tijd in het buitenland doorgebracht in vooral India maar ook China. Ik zit sinds april 2017 in crypto en heb mij vooral het eerste jaar (Ik besloot mij in juli 2017 fulltime in crypto en blockchain te storten) Ik vind het erg interessant om blockchain op een simpele manier uit te leggen aan mensen die er weinig mee bezig zijn.

Wat mij aantrekt in Unibright is vooral het makkelijker maken voor iedereen om met blockchain te gaan werken. Het framework is makkelijk te gebruiken en heb afgelopen maand ook een korte workshop gegeven op de Haagse Hogeschool. Ik hoop dat jullie ook ertoe gemotiveerd worden om eens een keer een poging te wagen om je eerste 'smart contract' te maken.

Nog even een korte uitleg: Je kan Unibright zien als een toolset dat het gemakkelijk maakt voor iedereen zonder enige ervaring met code-taal blockchain te verbinden met de huidige IT-systemen waarmee ze werken, zoals SAP of Oracle. Via een simpel click & drag systeem ontwerp je een workflow, en met 1 muisklik zet je die workflow om in een smart contract op de blockchain van je keuze (Ethereum, EOS, NEM, Hyperledger en er volgen meer). Via een makkelijk te gebruiken dashboard kan je vervolgens het hele management proces volgen, van begin tot eind. De Unibright Token is de 'fuel' van het framework. Zie de blog op onze website met een precieze uitleg van ons token model.

Q) Wat kunnen we in 2019 van Unibright verwachten ? Waar ligt de focus ? Hoe willen jullie je doelen behalen?

A) Onze focus in 2019 ligt vooral in het updaten van het framework en het binnenhalen van klanten. We hebben nu het eerste template klaar, Multi Parti Approval, en er zullen er spoedig meer komen. Batch Tracing, Asset Lifecycle Management. Bij het consulting package zit ook de mogelijkheid om je eigen 'custom made solution' te krijgen. Dit was het geval bij Deutsche Bahn. Ook zijn we bezig met verschillende Hogescholen en Universiteiten in NL en Dld.

Q) Unibright wilt het zo simpel mogelijk te maken om blockchain te integreren in een bedrijf, maar verwacht dat bedrijven hun tokens/license gaan kopen op idex? Is dit niet een beetje tegenstrijdig? of zal er in de toekomst een soort van treasury zijn met fiat/ubt pair van unibright zelf? 

A) Deze is vorige week beantwoord door Stefan, onze CTO. Voor klanten om een overstap naar blockchain te maken is een grote stap. Meestal zijn er dan erg veel handelingen en beslissingen geweest. Het kopen van tokens is een heel klein extra onderdeel van dit proces. Ze hebben nog nooit meegemaakt in een gesprek van een klant dat dit een issie was:

Stefan: It is a small regulatory difference selling tokens to a customer or helping a customer to buy tokens. Our regulatory scope went towards selling tokens during a token launch. And that's why explain it like this in our token explanation blog: "(Think of Unibright as a car seller who just built the greatest custom cars for their clients. What we do here, is just offering to initially show how to fill it up at the gas station, because the customer does not know how to use a fuel dispenser. We are NOT running our own gas station)." And (also stated before, but I am happy to repeat): Not a single client was missed so far because of having problems with getting tokens! The complexity of migrating a long term business process from the "old world" to blockchain world is about hundreds of times higher than managing to get tokens. It is NOT the big question our potential clients have. There are hundreds of questions beforehand that currently define the state of adoption. Please, do not confuse the state of blockchain adoption with the state of a cryptocurrency ecosystem. Providing an easy way to get tokens is of course important, and we will adapt to whatever better possibilities are arising here. And just one more comment. The people asking for a "treasury" now, would also have to argue towards those people who not want teams to have large amount of tokens. It's okay to get tokens from the market, that's what a market is for.

Q) Is het een soort adapter?

A) Unibright is een toolset. We hebben we smart adaptors, en moet je zien als de 'digitale verbindingen' tussen ERP systemen zoals SAP, Oracle en de verschillende blockchains waar we mee kunnen verbinden.

Q)  Zijn er meer redenen waarom jullie over zijn gegaan op blockchain technologie, naast de privacy die Blockchain biedt?

A) Transparantie, Automatisering van het bedrijfsproces. Het team zag dat hierin de toekomst lag. Kijk naar Batch Tracing. Op dit moment staan bedrijven er nog niet om te springen, maar de toenemende vraag van consumenten naar transparantie en het efficiënter werken in bijvoorbeeld Supply Chain Management, is erg 'upcoming'.

Bovendien is ons team gespecialiseerd in ERP systemen. Ze zagen dat er een makkelijk te gebruiken systeem moest komen dat goed te integreren is in het huidige IT-systeem.

Q) Lijkt het een beetje op unchain? 

A) Daar ben ik niet mee bekend.

Q) Het komt bij mij over alsof er veel onduidelijkheid is over het token model . Ik begreep van Jack dat jullie hier ook de meeste vragen over krijgen. Wat zijn veel voorkomende vragen over dit model( met kort antwoord). En waardoor komt deze onduidelijkheid denk je? 

A) Er zijn inderdaad veel vragen over het tokenmodel. Daarom hebben wij het document uitgebracht. Veel mensen dachten dat het token alleen een betalingssysteem was. Maar bekijk ook onze calculator. De token is de 'fuel' van het framework. Niet voor niets vonden Blockchain Brad EN Data Dash een van de beste token modellen die ze hadden gezien. Je moet er gewoon even de tijd voor nemen om het te bekijken. 

Q) ''Unibright will reserve a number of tokens to distribute amongst companies who are early adopters.'' Gaat dit op korte termijn flink ten koste van investeerders? Merken jullie hier iets van? 

A) Nee. Dit gaat niet ten koste van token kopers. De tokens van bedrijven zullen in het framework terecht komen en NIET meer op de markt. (WAT???? NIET MEER OP DE MARKT? Inderdaad) 

Q) Stel ik wil een connector hebben voor een ERP systeem waar nog connector voor is. Komt hier een soort van SDK voor zodat iedereen zelf connectors kan maken of ben ik dan min of meer verplicht om diensten af te nemen van unibright?

A) Voor het integreren weet ik niet of er SDK's komen. Er is in de toekomst wel een mogelijkheid voor technische mensen om zelf templates te maken. Maar in principe is ELK systeem wel te integreren, zoals elk email systeem te integreren is met Outlook.

Misschien kan Jack hier nog iets aan toevoegen?

Jack: Aanvulling is dat Unibright geen marketplace wordt. Wel is het in de toekomst de bedoeling dat je als bedrijf zelf dmv UBT tokens in het platform te brengen, zelf je blockchain integratie kan doen. Op dit moment merken we dat de kennis om dit te doen bij veel bedrijven / klanten nog ontbreekt en dit is ook de reden dat klanten eerst met ons in contact moeten treden. Bestaande klanten met voldoende kennis kunnen kunnen straks hun eigen blockchain integraties beheren en uitbreiden als ze dat willen.

Q) Welke grote mijlpalen zien jullie zelf als belangrijk in de toekomst en wanneer worden deze verwacht ?

A) Elke template zal wel een nieuwe mijlpaal zijn. De grootste mijlpaal hebben we natuurlijk vorige week gehad, toen wij officieel 'product ready' waren. Tot nu toe hebben we elke mijlpaal VOOR TIJD gehaald. We zijn onze roadmap altijd voor gebleven. Hoe vaak zie je dat. Een werkend product, revenue EN klanten.

Q) Waarom zou een investeerder in jullie investeren ? Wat maakt dat de waarde van jullie token gaat stijgen ?

A) We hebben geen investeerders, maar token houders/kopers. En ik ga natuurlijk geen financieel advies geven. Dat blijft je eigen beslissing. Ik zou alleen zeggen, ga eens aan de slag en bekijk ons framework. Zie de handleiding en probeer het uit.

Q) Heb je een concreet voorbeeld van een probleem waar bedrijven tegen aan lopen als ze het framework willen gaan gebruiken? Hoe hebben jullie dit probleem opgelost? 

A) Op dit moment is het probleem dat bedrijven nog voorzichtig zijn met het beslissen of ze echt met blockchain willen gaan werken. Voor de rest maakt het niet uit met wat voor systeem ze werken. Je merkt alleen dat het nog net zo'n grote stap voor ze is als internet in 1992.

Blockchain is voor veel nog een abstract begrip, waar nog geen onmiddellijke noodzaak bij ligt in hun ogen. Maar wij voelen (en ik denk jullie ook, anders zit je niet in crypto) dat dit wel aan het gebeuren is. En dan is het geweldig als er al een zeer makkelijk te gebruiken oplossing is om blockchain te integreren, en op Zo'n manier, dat iedereen in het bedrijf het snap en er toegang tot heeft. Bedenk maar hoe het zou moeten met de paar duizend blockchain ontwikkelaars die NL heeft. Hoe zouden die verdeeld moeten worden als ongeveer elk middelgroot bedrijf er 3 nodig heeft?

Plus...belangrijker. Die mensen specialiseren zich vaan in 1 blockchain. Wat gebeurt er als er een snellere komt, of de usecase dient ineens geswitched te worden naar een andere omdat die andere blockchain efficiënter werkt. Zou het dan niet handig zijn om dit met de druk op 1 knop te doen. (Dat laatste is wel echt een geweldige oplossing mijn inziens)

Q) Als ik als CEO van een klein bedrijfje nood zou hebben aan blockchain. Als ik dan wat opzoek zijn er ook opties om programma's te gebruiken zonder daaraan verbonden tokens. Is dat dan niet eenvoudiger en derhalve een snellere keuze voor de bedrijven. 

A) Zoals al boven beschreven. Ik ken die systemen niet, maar voor bedrijven is dit nog nooit een issue geweest. Ik weet dat er andere blockchain integratie systemen zijn. Maar systemen die zo makkelijk te gebruiken zijn als UBT? Ontwerpen van een workflow, VOLLEDIG BUSINESS PROCESS MANAGEMENT SYSTEEM? Dat laatste is natuurlijk ook belangrijk. Overzichtelijk voor iedereen om mee te werken. 

Q) Hoe staat het ervoor met de funds van UBT zelf? Hoelang kunnen jullie nog 'meedoen' ?

A) Er is genoeg fonds om nog jaren door te kunnen gaan zonder revenue. Maar het mooie is dat we nu ook al revenue hebben vanuit onze consultancy.

Q) Hoe gaat het met ''Unibright solutions''? Merken jullie dat daar veel vraag naar is?

A) Yes, daar is vraag naar. Komende maanden zal je hier meer over horen. Zoals boven vermeld, zijn veel bedrijven nog 'zoekende' naar een expert om hen daarmee te helpen. Hoe willen ze blockchain precies gebruiken. Wij willen ze daarbij helpen.

Q) Het team is zo goed als helemaal Duits op wat verdwaalde Nederlanders na. Het zou dan ook makkelijker zijn om bedrijven in Duitsland te vinden. Hoe zit het met de internationale connecties? Met hoeveel bedrijven buiten de EU praten jullie?

A) SPO Consulting is een begrip in de ERP wereld. Zij hebben, zoals jullie zien op de website, een enorme grote berg clienten uit hun verleden. SPO consulting is in principe precies hetzelfde team. Siemens, Samsung, Luftansa, Unilever vielen onder hun klantenkring.

Plus we zitten bij De European Blockchain Foundation, INATBA en Bundesblock. Organisaties die zich sterk maken voor blockchain in Europa. Komende maand zal je heel veel horen over INATBA. International Association of Trusted Blockchain Applications. Een soort Global Forum waar Fortune 500 bedrijven, maar ook kleinere startups onderdeel van zijn. Wij zijn Founding Member. En ik kan natuurlijk geen specifieke getallen zeggen. Maar we zijn ALTIJD in gesprek!

Aanvulling op dit antwoord is dat we strategisch partner zijn van Zulke. Dit is een toonaangevend consultancy platform in o.a. Duitsland en een aantal andere landen op gebied van Digitalisering en innovatie. Door onze goede relatie met hun worden we ook in contact gebracht met partijen die op zoek zijn naar specifieke oplossingen.

Voor meer informatie kan je kijken op volgende site

Q) Zou je in jip en janneke taal iets meer kunnen vertellen over de revenue dat wordt gegenereerd door de consultancy?

A) Tuurlijk. Op Unibright.solutions kan je zien dat potentiële klanten een package kunnen kopen. Van een klantgesprek tot een complete meerdaagse workshop en complete ontwikkeling en implementatie van een blockchain oplossing (usecase). De inkomsten die daaruit komen kan je zien als revenue voor Unibright. Straks ontvangt Unibright revenue vanuit de langdurige contracten die klanten aangaan. Deze tokens worden maandelijks teruggekocht door bedrijven. De inkomsten hiervoor gaan naar Unibright. Dus bijvoorbeeld 1 miljoen tokens gelockt in framework is 140k revenue per maand voor het bedrijf.

Plus natuurlijk het gebruik van het framework zelf. Als een bedrijv 100.000 UB tokens per maand gebruikt, betekent dat 0,14c x 100.000 tokens per maand revenue. 14.000 euro van dat bedrijf zelf.

Q) Profiteert hier de investeerder ook van ? Of is dit puur de revenue voor UBT en het team zelf? Deze vraag komt vanwege het 'teruggekocht' gedeelte. 


A) Elke klant die wij helpen met Blockchain Integratie gaat natuurlijk gebruik maken van het Unibright Framework, dus heeft tokens nodig voor het gebruik. Die tokens worden op de markt gekocht.  

Q) Het volume op Idex is nog niet heel erg hoog. Zijn jullie nog op zoek naar andere exchanges?

A) Wij zijn altijd op zoek ja. Uiteraard kunnen we daar niets over zeggen. Alleen dat we er actief mee bezig zijn.

Q) De belangrijkste vraag. Heb je ook een nieuwtje voor ons? Een teaser mischien ?

A) Ik hou nooit van aankondigingen als iets nog niet 100% zeker is. Dat is gewoon niet onze stijl. Sommige bedrijven hebben dat wel gedaan als het ging om samenwerking met ons. Maar wij willen ons hierin onderscheiden. Kwaliteit! Klanten! Op tijd klaar zijn! Maar als je echt iets wilt weten, mag je zelf gaan zoeken naar een RETWEET van afgelopen drie dagen van mij. Meer zeg ik niet. Ook omdat het NIET zeker is. Maar meer om je nieuwsgierigheid te prikkelen ;)

Q) Denk je dat over 5 jaar het huidige sap systeem niet meer bestaat? En dat blockchain een standaard is bij sap? Zijn jullie in gesprek met sap zelf?

A) SAP is 1 van de grootste aanbieders van ERP software en hebben bieden ook hun eigen blockchain software aan. Ja hun zullen over 5 jaar nog bestaan en 1 van de marktleiders zijn. Maar bedrijven die gebruik maken van SAP ERP software hebben specifieke wensen, willen het systeem gebouwd hebben naar hun wensen. Dit is wat onze founders al jaren doen. Dit zal "denken" wij ook met blockchain gaan gebeuren. En wij zijn flexibel in de keuze van welke oplossing de beste is voor een bedrijf. Het is heel klantgericht en goedkoper dan afnemen bij SAP zelf.
Dat is in mijn ogen het Unique selling point van Unibright. Klantgericht en kostenbesparend.

Q) Waarom zouden bedrijven eerder voor jullie kiezen dan een ARK of een Quant? 

A) 

Omdat ze echt GOED onderzoek hebben gedaan, lol. Nee hoor, geintje. Ik maak liever geen vergelijkingen tussen verschillende producten. Mijn mening zelf is;"Ik hoop dat Quant ERG succesvol is. Er zijn op dit moment nog zo weinig bedrijven in deze space, dat elk succes voor hen een succes voor blockchain en crypto is, dus ook voor ons. Geldt ook voor Ark EN voor LTO.

Dat maakt INATBA (waar QNT OOK founding member is) zo interessant. MET ELKAAR MOETEN WE HET DOEN.

Q) LTO richt zich ook op workflows. Wat zijn de verschillen tussen ubt en lto?

A) Misschien kan Jack die beantwoorden. Ik heb mij niet verdiept in LTO. Maar volgens mij zijn wij wel uniek in het feit dat we een Full business process management toolset zijn die een non-coder de mogelijkheid geeft om ELK ERP systeem met ELKE blockchain te verbinden. Niet alleen smart contract creatie. Betekent ook dat Jim van productie en Janice van Accounting, allemaal het hele proces kunnen volgen

Jack: Aanvulling van mij zijde. Ik vind het persoonlijk niet sjiek om jezelf te vergelijken met andere projecten. Technisch gezien zijn er zeker veel verschillen. Het is aan jullie om hier een mening over te geven. Dit betreft op vele vlakken zoals ; visie, marketing, tokenmodel, aangeboden oplossingen, en nog veel meer zaken.

Dit zelfde geldt voor de andere vraag met betrekking tot QNT en ARK.

Q) Misschien een domme vraag maar wie schrijft juist het smart contract (juridisch bekeken). Blijft dat ubt of ben ik dat als zogezegde klikker op de knop.

A) Wij doen de audit. @sjaaaakster Kan jij er iets aan toevoegen? Dit is een lastige vraag, omdat dit te maken heeft met wettelijkheden, en daar wil ik HEEL voorzichtig mee zijn. Zoals is gezegd in het interview heeft Unibright het fundament gelegd voor de regulering van crypto (met betrekking tot Utility tokens) in Duitsland. Die 'regulatory environment' was er nog niet voor wij er waren. Zodoende hebben wij maanden en maanden met advocaten doorgebracht om alles precies volgens de regels te doen. Stel deze vraag morgen eens in de normale TG chat.

Jack: Dat zijn de partijen die gebruik maken van het smart contract. Wij leveren de dienst om het mogelijk te maken.

Q) Jullie hebben een werkend product, blijven voorop op jullie roadmap, hebben klanten,... Wat ik mij als investeerder dan af vraag, is waarom de waarde van UBT dan nog niet de lucht is ingeschoten ? Gaat dit dan aan gebrek aan marketing en dat de mensen jullie nog niet kennen ? Gebrek aan grote exchanges ?

A) Daar kan ik niets zinnigs over zeggen, sorry. Marktwerking. Wij doen niet aan hype nieuws. We zullen nooit iets aankondigen voordat het aankondigbaar is. Bij ons staat het product voorop. Tuurlijk doen we aan marketing. Dus ik vind het lastig om over de prijs te praten.

Jack: Zeg het maar? Geen marketing is een goede. We hebben veel marketing gedaan voor een succesvolle ICO. Daarna zijn we gaan bouwen om onze roadmap goed te doorlopen. Ons tokenmodel zegt dat klanten hun tokens op de markt moeten kopen om ons product te gaan gebruiken. Dus hoge volume van de token creeert niet de waarde, maar het aantal klanten dat ons framework gaat gebruiken. Het is puur utility. Verkoopt de markt de tokens goedkoop <14c, dan kan het zijn dat

klanten dat gaan doen. De waarde van de token wordt bepaald door de markt en niet door Unibright. Toekomst zal uitwijzen hoe dit uitpakt. Is dit short term of long term? Weet niemand.

Speculatie is niet onze business, wij brengen nieuws mbt voortgang naar buiten, nieuwe usecases en straks klanten met wie wij werken. De rest is aan de markt mbt tokenprijs.

Q) Wanneer maken jullie de samenwerking met een bedrijf uit Delft bekend?

A) Daar kan ik helaas niets over zeggen.

Q) ''20+ years experience'' staat er meteen op de homepagina. Nu vraag ik me af, hoe passen jullie deze 20 jaar ervaring toe? Daarnaast staat de blockchaintechnologie zelf nog heel erg in zijn kinderschoenen.

A) Klopt. Deze ervaring komt van pas met business integration. De founders zijn business integration specialists. Dat is hun verleden. Dus ze zien de mogelijkheden en de inevitability van de adoptie van Blockchain Technologie. En ze zijn er vroeg bij.

Q)  Wat zijn voor jullie hele belangrijke data's?

A) Aangezien wij alle doelen hebben gehaald in onze roadmap (we waren sneller dan de roadmap), zullen we trachten om spoedig een nieuwe roadmap te maken. Misschien met updates wanneer we bepaalde templates verwachten.

Q) Wanneer kunnen we een ubt meetup in Nederland verwachten ?

A) Jack en ik hadden het over mogelijk volgende maand.

Q) Mijn klant is net overgestapt op IFS. Kan blockchain ook voor hen (nu nog) iets betekenen? En ze doen sinds kort ook iets met RPA (robotisering) 

A) Hier ben ik niet bekend mee, kan je dit misschien nader toelichten? 

Q) IFS is ERP + EAM + ESM met extras, heel kort door de bocht. We hebben een aantal studenten die ook met gebruik van IFS een aantal processen robotiseren. Ik ben zelf a-technisch maar geloof zeker dat blockchain mijn klant en haar opdrachtgevers als KPN en Ziggo kan helpen. Enkel de persoon met wie ik contact heeft ziet dit ook. De rest denkt bij blockchain alleen nog maar aan virtueel geld dat enkel goed is voor witwas praktijken....

A) You build it, we integrate it. Dus het maakt niet uit wat voor legacy IT-systeem je hebt. Wij bouwen er connectors voor met blockchain.

Q) Waar ben je persoonlijk heel trots op?

A) Ik vond het interview met Blockchain Brad wel leuk. Ook is er iets nu in de werking waar ik nog niets over kan zeggen.