25 maart 2019

Q) Goedenavond @janitor , de meeste hier kennen je al als een actief lid in onze chat. Naast dat je actief bent in onze chat, ben je community manager voor Ambrosus (AMB). Kan je ons precies uitleggen wat Ambrosus voor een project is en wat jouw functie hierin is?

A) Ik ben Kevin, ook wel bekend als @janitor binnen de community van Ambrosus. Ik ben letterlijk als vrijwillige "schoonmaker" begonnen en heb mij vervolgens beziggehouden met het bouwen en managen van de community. Ben er zo'n beetje 24/7 voor de memes en support.

Je bent van harte welkom om mee te doen - we hebben een unieke, creatieve, en behulpzame community.
Het idee van Ambrosus begon in 2016, en we hebben een Token Generation Event gehad in Q4 2017. Van origine zijn we een Zwitsers bedrijf, met tegenwoordig locaties in Zwitserland (kantoor en tech laboratorium), Ierland, Estland en Belize.
Ambrosus levert een industrieel infrastructuur voor het verzamelen, delen, opslaan en configureren van data. Specifieker gezegd gaat het om data van Internet of Things (IoT) apparaten, en sensoren - die vervolgens kan worden gebruikt bijvoorbeeld ten goede van kwaliteitswaarborging en anti-namaak van producten. Voor de consument is betrouwbaarheid en transparantie gegarandeerd en kan er beter worden voldaan aan nieuwe regelgevingen op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid en kwaliteit van medicijnen.
Ons Innovation Laboratory onder leiding van CTO Dr. Stefan Meyer kan werkelijk ongelimiteerd sensoren produceren - op maat gemaakt naar de wensen van de client. Daarnaast is het voor cliënten ook mogelijk om kant-en-klare sensoren te gebruiken; het is allemaal geen probleem. Er zijn duidenzen use cases die klaar staan voor verandering, en ons blockchain-powered IoT platform zorgt voor optimaal veilige en frictieloze dialoog tussen sensoren en databases. 

Q) Als je kijkt naar andere supply chains, waarin onderscheid ambrosus zich ?

A) We hebben een catalogus aan IoT apparaten. We hebben een Masternode systeem, specifiek de Hermes Masternode die als een proxy werkt voor tussen entrepreneurs/bedrijven en de blockchain 

Q) Hoe is de Nederlandse interesse in deze markt? Veel animo? 

A) Met name zijn we operationeel in Europa - niet specifiek Nederland. Mocht je suggesties hebben dan zijn die van harte welkom. We zijn altijd op zoek naar entrepreneurs die aan de slag willen met ons netwerk. Wij bieden de gereedschapskist, jij kan ermee aan de slag als bedrijf of entrepreneur.

Q) Ik heb ook wel eens de vergelijking met Modum voorbij zien komen. Net als Ambrosus richten ook zij zich bijvoorbeeld op het vast leggen van data die verkregen uit temperatuur sensors op de Blockchain. Volgens mij is dat bij Ambrosus slechts een klein deel van de ambities. Kun je kort toelichten hoe het ecosysteem van Ambrosus er uit moet gaan zien, en wat de rol van de token daar in is? 

A) De waarde van Modum is voor Ambrosus een van de duizenden use cases. 

Q) Belize? Is er een speciale reden dat jullie daar zitten?

A) Wetgeving 

Q) wat is voor jullie de grootste uitdaging op het gebied van business development? Hoe gaan jullie zorgen dat het eindproduct bij de klant terecht komt?

A) Wij worden de nummer 1 keuze binnen Europa, en we zijn goed op weg.

We praten met potentiele cliënten. Cliënten zeggen wow oké cool. Vervolgens is er keuze uit 1) blockchain as a service, 2) een eigen Hermes Masternode.

Q) Uit dit antwoord maak ik op dat je vertrouwen hebt. Dat begrijp ik heel goed, maar als je zegt "wij worden nummer 1", waarop basseer je dan die uitspraak? 

A) Ik bedoelde het als een doelstelling.

Q) Het zwaartepunt van het team van Ambrosus lijkt te liggen op de technologie. Hoewel ik daar wel fan van ben, lijkt me in deze sector - zeker na het opzetten van de infrastructuur - het zwaartepunt liggen op het genereren van business. Adoptie, letterlijk. 

Wat zie je als belangrijkste drempels voor bedrijven om Ambrosus in de arm te nemen, en op welke manier gaat de leiding die drempels wegnemen?

A) Ambrosus is een one-stop-shop, het is een oplossing in 1 pakket: hardware, Developer kits, Blockchain, API en kosten-effectief. Het geeft je dus gewoon alles wat je nodig hebt om blockchain in je business te integreren - en wij bieden de mogelijkheid omdat efficiënt en kosteneffectief te doen.

Q) Heeft ambrosus een eigen chain (live??) en hoe snel is die als die al live is? 

A) Ja, het is een fork van Ethereum. Maar ons mechanisme is het unieke van het netwerk. Ik kan hier later meer over uitleggen. Voor nu moet je weten dat we met bundles werken. Een bundle bevat 16.384 assets/events (transacties). Iedere 5 seconden kunnen we 45-50 bundles uploaden. You do the math. 

Q) dus 163k TPS? 

A) Ja, zo kun je het stellen.

Q) Jullie maken gebruik van 4 onderdelen, hardware, software, developer tools en een protocol layer, zou je hier iets meer over kunnen vertellen ? Bijv hoe dit samen werkt, waarom en waarmee je er gebruik van maakt per onderdeel etc.?

A) Je hebt een sensor reading, deze gaat via de Hermes node (proxy), vervolgens kan deze data gecategoriseerd worden als public/private en komt het op de blockchain.

Met de developer tools kunnen bedrijven de data van de blockchain plukken en in hun applicatie integreren.

Q) Ik zag op de site dat er een vacature openstaat voor marketing director. Betreft deze vacature een vervanging of is het effectief een eerste invulling? mogen we dan een verhoogde marketing verwachten?

A) Yep, goed gespot. Dat is een openstaande vacature :) Dan moet het inderdaad verhogen! 

Q) Ik zie de potentie van het vastleggen van een supply chain op een blockchain. In hoeverre consumenten daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de herkomst van producten weet ik niet, maar ik vermoed dat dat tegenvalt. Zijn jullie ontstaan vanuit concrete wensen van producenten, of speculeren jullie op een toekomstige toename in interesse in jullie producten? 

A) Proof of origin is slechts 1 punt van wat wij bieden. Je kan denken aan industriele processen (naast voedsel, medicijnen, grondstoffen waarvan je bijvoorbeeld de kwaliteit wil tracken). Het is de life-cycle van werkelijk waar alles wat je kan bedenken. Smart cities... en van de Patek Philippe van je opa, tot aan koolstof

edit: middels expansie via biz-dev, outreach en mensen die ons benaderen hebben we echt honderden aan zeer verschillende use cases.

Q) Waar ik razend benieuwd naar ben is het Ambrosus for entrepeneurs doc, wanneer mogen we deze openbaar verwachten? 

A) Ik geloof binnen nu en een maand (ruim genomen) .

Q) Kun je ook wat zeggen over potentiele klanten? Wat levert jullie oplossing voor hun concreet op? Zijn hier al voorbeelden van? 

A) Check deze video met een van onze partners (Premium Goods) hoe we zelfs oplossingen bieden die toepasbaar zijn afgelegen gebieden zoals Madagascar.

Enkele andere aangekondigde partnerships zijn: Nongshim Blendhub

Potentiele klanten... 100+ in de pipelines 50 partners

Niet allemaal geannounced natuurlijk, vanwege legal reasons, en vaak ligt het ook aan de wensen van de cliënt (wil deze openbaar of niet)

Q) Ik merk in mijn sector dat er problemen zijn met recorders van droogijs zendingen. Kan Ambrosus hier ook wat in betekenen? Of zijn jullie hier al in actief (en heb ik het gemist).

A) Ja, waarschijnlijk kan de kwaliteit ervan via speciale sensors trustless worden opgeslagen via elk punt in de logistieke keten en dan is Ambrosus dus een goed systeem en erg laagdrempelig.

Q) Tijdens de tael ama een paar weken terug stuurde @WaBiWalt een tabel met meerdere supply chains ( tabel hier onder). De tabel is gemaakt door tael, klopt deze info en heb je hier een opmerking over?

A) Goed dat je het opbrengt. Ik probeerde deze vraag tegelijk met die van KapiteinHaak te beantwoorden - het is namelijk kort door de bocht om te stellen dat wij slechts 10 TPS hanteren! 

Q) Veel van wat ik lees vanuit of over Ambrosus is technisch georiënteerd. Degelijke techniek is een voorwaarde, maar als het puntje bij het paaltje komt voor de eindgebruiker irrelevant. Waarde komt van gebruik. Van welke van de "1000 toepassingen" ben je het meest gecharmeerd? En hoeveel bedrijven maken daar nu gebruik van? 

A) We zijn niet volledig afhankelijk van de eindgebruiker. Het scannen door een eindgebruiker is een van de dingen die we bieden. Ik ben zelf erg gecharmeerd van onze partnership met Premium Goods, waarmee we hebben bewezen dat het zelfs in afgelegen gebieden werkt.

Q) Is AMB een blockchain of een clusterd database?

A) Het is een blockchain-based network dat bedrijven ook toelaat om databases te managen. Het is beide.

Q) Hoe kunnen jullie garanderen dat wat op de blockchain wordt gezet ook daadwerkelijk klopt? Wie audit er bijvoorbeeld? 

A) De sensoren kunnen niet mee worden geknoeid. We hebben deze versleuteld.

Q) Gaat Ambrosus ook komen met (naar mijn idee nutteloze) stickertjes op producten waarmee consumenten de authenticiteit kunnen nagaan, of richten jullie je (slechts) op de producenten en het productie/distributie proces? 

A) Ambrosus richt zich op iedere partij in de gehele keten, van producer tot consument, net als bij Game Theory stelt Ambrosus hierbij voorop dat iedereen iets wil, de producer wil zijn goederen netjes van A tot B met goede marges, tussenhandelaren of hubs willen goederen kunnen opslaan en snel kunnen distribueren zonder foutieve badges en indien nodig snel kunnen crediteren (wat via zgn. smart contracts kan) en consumenten en uiteindelijk ook regeringen willen zeker weten dat datgene waar je voor hebt betaald ook echt datgene is wat je krijgt. Bij duurdere goederen speelt dit des te meer maar het is een kwestie van tijd voordat dit standaard policy gaat worden. 

Q) Je vertelde dat Ambrosus een fork is van Ethereum. Ik heb moeite om dat te verenigen met de whitepaper die ik online vond, waar AMB als ERC-20 token wordt genoemd, terwijl ik zou verwachten dat het de native token zou zijn van de chain (zoals ETH bij Ethereum). 

Wellicht dat ik een verouderde whitepaper vond. Welke is de juiste?

A) Yeah, je hebt de oude white paper voor je! De nieuwe whitepaper is al over de 50 pagina's.. We kunnen 'm al publiceren, maar we zijn momenteel nog wat extra dingen aan het toevoegen.

Q) Heb je een idee wanneer die publiekelijk beschikbaar zal zijn? 

A) Ik hoop het tweede kwartaal. 

Q) Betekent "ik hoop" hetzelfde als "ik heb geen idee"? 

A) Nee!

Q) Dus we mogen de nieuwe WP in het 2de kwartaal verwachten?

A) Don't pin me down on this. Uitgangspunt is dat de WP zo volledig als mogelijk naar buiten wordt gebracht. 

Q) Ik vind dat eerlijk gezegd een beetje vaag. Is duidelijk (/ is er een deadline) wanneer de nieuwe wp klaar is, of is dat niet duidelijk?

A) Ik heb het zojuist nagevraagd.. maar we zijn echt heel conservatief geworden met deadlines naar buiten brengen. Nagel mij maar aan de schandpaal als het Q2 niet wordt. 

Q) Haha ik nagel je nergens aan vast, al word t pas volgend jaar. Als t nog niet duidelijk is dan is dat zo. 

A) In het verleden zijn we er op aangesproken ons niet aan de deadlines gehouden te hebben. Dat is natuurlijk erg vervelend, en daarom zijn wij er nu zo conservatief in. Denk bijvoorbeeld aan EU regelgeving (Zwitserse regelgeving etc) waardoor we gewoon beperkt zijn. 

Q) Met de sensoren an sich kan wellicht niet worden geknoeid (ik betwijfel dat), maar iedereen kan een sensor in een andere zak of pak steken. Hoe voorkomt Ambrosus dat de techniek gebruikt wordt om te frauderen? 

A) In principe zijn er dus meerdere sensoren die met elkaar in verbinding staan en communiceren met een gateway. Indien een van deze sensoren uit het systeem wordt gehaald (mee wordt geknoeid) dan valt dat op. De data-punten zijn niet meer valide.

Q) wat is het korte en of lange termijnplan van Amb voor de 2 % inflatie?

A) Dat is om netwerkadoptie in de korte termijn te stimuleren!

Q) Hoe gaan jullie dat doen?

A) Door veel te netwerken (bijvoorbeeld op regeringsniveau), evenementen bijwonen - recentelijk Token2049 Hong Kong, binnenkort EDCON Sydney waar onze CPO Vlad Trifa heen gaat als spreker.

Q)  Hoe kunnen jullie garanderen dat wat op de blockchain wordt gezet ook daadwerkelijk klopt? Wie audit er bijvoorbeeld? 

A) Doordat de sensoren zo zijn gemaakt dat er niet mee geknoeid kan worden + de data van die sensoren komt niet op een prive blockchain in handen van een bedrijf te staan maar zal uiteindelijk worden ondergebracht in een systeem aan nodes binnen het Ambrosus ecosysteem dat op deze manier volledig trustless is en zich daarmee dus ook onderscheid ten opzichte van andere bedrijven in deze sector.

Q) Maar dan moet ik dus aannemen dat er geen mensen aan te pas komen in het proces en alles volledig geautomatiseerd is?

A) In het 'trustless' systeem dat Ambrosus heeft is de echt menselijke invloed minimaal (zoals het zou moeten) en kunnen kostenbesparingen worden gerealiseerd door heel veel zaken te automatiseren (o.a. via smart contracts) en cryptografish de kwaliteit van de data via de blockchain en de sensors te borgen. De bedrijven besparen dan kosten op audits, back-office e.d. 

Q) Je gaf aan dat Ambrosus gericht is op de Europese markt. Hoe draagt het netwerken in Sydney of Hong Kong daar aan bij? Of anders gezegd: als Europa de belangrijkste markt is, waar merk je dat als investeerder aan? Zijn daar bewijzen voor geleverd? 

A) Op verschillende plekken (ook in Azië) zijn er gewoon verschillende businesses en ondernemers die waarde zien in Ambrosus. Naast de grote enterprises zijn we ook op zoek naar de MKB'ers. Alles helpt de naamsbekendheid.

Q) Ik ben best gecharmeerd van Ambrosus. Maar het is lastig om een goed beeld te krijgen van waar jullie nu precies staan en wat de plannen zijn. Stel dat ik nu zou willen investeren in AMB, dan zou ik (veel) meer willen weten over:

1) De rol van AMB in het project (hoe krijgt het token waarde)

2) Het monetaire beleid en tokenomics

De laatste tijd zijn er best wat projecten geweest die hun token op een zijspoor hebben gezet, en hun geld op een andere manier zijn gaan verdienen. Of die geld op hebben gehaald bij private investors, of in een STO. En de tokenhouders hadden gewoon pech gehad.

Kun je hier iets over zeggen? Of moeten we wachten op de whitepaper?

A) 

Over de rol van AMB in het project kan ik het volgende alvast kwijt:

Ambrosus kan zoals eerder aangegeven worden ingezet als een universele gereedschapskist voor de logistieke keten bij voedsel, medicijnen e.d. Amber (token) speelt een belangrijke rol in het netwerk o.a. op de volgende manieren:

- Hermes nodes (bij bedrijven/devs) maken de data in de vorm van bundles zoals eerder aan bod kwam. 
- Apollo nodes controleren/valideren deze data
- Atlas nodes slaan de data op (niet als private blockchain van een bedrijf!) -------- Hermes nodes (NB: bedrijven/devs) moeten hiervoor AMB inkopen pegged aan USD (dus stabiele tokeneconomy) (12 USD per bundle) Apollo krijgt AMB voor het verifiëren van de data Atlas krijgt AMB voor het opslaan van de data --------
Net als bij game theory wint hierbij iedere speler, en pakt daarin de marges. Goed acteren zorgt voor een beloning, en andersom juist tot afstraffen (penalties). Lees meer hierover in onze Tokenomics.

Op dit moment is dat ook voor regeringen een probleem en kunnen slechte spelers nog lekker ongestoord hun gang gaan in vrijwel ieder deel van de logistieke keten.

Dat het tokeneconmic model hierin sterk is heeft Ambrosus in mijn optiek al laten blijken in het feit dat verscheidene spelers in de crypto daarna stukken hebben overgenomen.

Q) Wie zien jullie als de grooste concurrent?

A) IBM! Wellicht de grootste concurrent, maar zij openen wel de ogen voor het grote publiek :)

Q) Nog belangrijke data's die we in de gaten moeten houden?

A) Hou de volgende mijlpalen in de gaten! Tokenbridge, Wallet, Hermes-Dashboard en natuurlijk main-net 2.0 :)

Voor informatie: https://t.me/AmbrosusAMB 

Q) Wat is je mening over de rol van Ambrosus in de korte documentaires van Bizzonacci?

A) Bizonacci is een master of the meme arts. Ik ben een grote fanboy en vind het mooi hoe hij Ambrosus heeft weergegeven in zijn documentaire.

Over documentaires gesproken.. Doet me denken aan documenten. Voor een kleine greep aan use cases zal ik je doorverwijzen naar deze documenten https://ambrosus.com/documents/ 

Q) Zo'n tag kan ik daarna toch ook vanillebonen tussen stoppen die heel ergens anders vandaan komen? Of hoe werkt dit precies? 

 A) We hebben bio-technische sensoren die kunnen controleren op basis van de chemische samenstelling waar daadwerkelijk het product vandaan kwam.

Dat kun je niet faken. Trouwens, we hebben er ook patenten voor aangevraagd. Bovendien hebben we daar onze wetenschappers voor - check ons team-segment op ambrosus.com/team 

Q) Gaan deze sensoren de chemische samenstelling van elk boontje controleren?

A) Ja, dat kan. Ligt aan de behoefte van de klant

Q) Op de roadmap voor lente 2019 staat: Launch of smart sensor systems having edge computing capabilities voor een leek als mij, dat laatste deel van deze zin, kan je dat wat verduidelijken?

A) Daar kan ik niet op in gaan - misschien het proberen waard tijdens een van onze twee-wekelijkse Q&A op onze subreddit reddit.com/r/ambrosus 

Q) kun je ons misschien vertellen wat de werking van de 'gateways' is? Is het een soort kleinschalig draadloos netwerk?

A) Dan praten we eigenlijk over de API. Om maar in de context van het boontje te blijven - elke keer als een set van boontjes gescand wordt, gaat dat via een Hermes node uiteindelijk het syteem in. Dit kun je beschouwen als een gateway

EDIT:

We gaan een InnoLab video serie releasen, waarbij je meer te weten komt over hoe onze sensoren en gateways werken. Stay tuned!