5 maart 2019

Q) @LarsArk Stel je zelf eens voor, en leg ons eens uit wat Ark.io is en wat het probeert op te lossen! 

A) Mijn naam is Lars Rensing, ik ben 27 jaar en woon in de buurt van Ede met mijn verloofde, 3 katten, 2 konijnen, 2 ezels & een paard. Sinds begin 2016 ben ik actief in de cryptoscene en heb ik mijn eerste Bitcoin voor 356 € euro gekocht toen der tijd. Door steeds meer te gaan lezen en bekijken van filmpjes op Youtube steeds meer en meer in de tech gedoken. Midden 2016 kwam ik in een community terecht waar we van mening waren dat er een aantal problemen waren in deze sector, waarvan we zeiden als we dit zo stellig vinden, laten we ze dan gaan oplossen.

Zo hebben we ARK opgericht in de zomer van 2016, waarbij het doel was om een aantal problemen op te lossen. In het begin was iedereen part time en deed het werk naast zijn fulltime baan als hobby zijnde. Om toch geld op te halen om fulltime developers in dienst te krijgen hebben hadden we besloten een Token Exchang Campaign te doen die plaats vond eind 2016, waarbij we 1 miljoen euro hebben opgehaald maar ons doel niet werd bereikt en mensen een refund konden aanvragen. Uiteindelijk gestart met 800k Funding en hebben onze blockchain gelaunched op 21 maart 2017. Wat is nou het probleem dat we willen oplossen?

Simpel gezegd de Wordpress van blockchain worden, wat bedoelen we hier nou mee. Eigenlijk richten we ons op 3 groepen. - Gebruikers van blockchain/crypto moet vooral makkelijk, snel & veilig gebruik kunnen maken van zijn of haar munten. - Developers kunnen zonder veel moeite kunnen instappen in het ontwikkelen van blockchain apps, software, etc - Bedrijven kunnen makkelijk gebruik maken van blockchain technologie, waarbij je implementatie in je bedrijf en geen blokchain developer moet aannemen om er gebruik van te kunnen maken.

Q) Om ervoor te zorgen dat Ark een tussenpersoon wordt tussen verschillende blockchains, moet een codefragment in deze blockchain worden aangebracht . Moet de blockchain is kwestie dit zelf aanbrengen ? Zo ja, waarom zou een blockchain zich willen verbinden met Ark?

A) Bij Ark bridgechains zal deze technology automatisch zijn ingebouwd dus developers hoeven hier niks aan te doen bij andere coins zoals eth/btc wordt dit gewoon ingebouwd of ze willen of niet, omdat je kunt werken met smartcontracts bijvoorbeeld.

Q) Physical card printing' een mooi concept, maar hoe zorgt Ark ervoor dat de gegevens en details/handelswaar beschermt blijft tegen diefstal/copy van/op de kaart ? En hoe zorgt Ark ervoor, dat de gegevens, aankopen, bestellingen etc etc, met de physical card beschermt blijft. Dat bijv; winkel x geen aankoop geschiedenis of data aan winkel y kan verkopen/delen. Dit gedeelte zou dus puur op vertrouwen aankomen.

A) Op dit moment ligt deze ontwikkeling ver in de toekomst en kan ik hier verder nog niks over zeggen. Sorry maar denk dat we zeker wel gaan kijken, omdat zo goed mogelijk en binnen de wetgeving te kunnen aanbieden. 

Q) François-Xavier was eerder een core ontwikkelaar bij Lisk en wilde met een vork van Lisk een nieuw blokketenproject opzetten. Zijn er nog meer redenen waarom Ark heeft besloten om gebruikt te maken van het Lisk-platform?

A) Als Founders van Ark zijn wij erg fan van DPoS en op dat moment was het de meest ontwikkelde versie voorhanden en hebben we deze als basis gebruikt met het forken naar Ark zomer 2016 bij launch in maart 2017 was hier al weinig vanover kijk bijvoordeeld naar addressing. Ark gebruikt dezelfde adressen zoals een bitcoin & neo het doet. Eind 2017 zijn we begonnen met ontwikkeling van V2 vanaf 0 hierdoor kan je zeggen dat we met launch van V2 eind 2018 geen fork zijn meer van lisk of gebruik maken van hun platform.

Q) Hoe snel is Ark op dit moment? Wat kunnen jullie nog doen om de snelheid te vergroten?

A) 8 seconden blocktijd met 150 transacties per block dit komt neer op 19tx per seconden. Blocktijd versnellen gaat eigenlijk niet als je 51 decentrale delegates wil behouden, omdat je te maken hebt lichtsnelheid het versturen en ontvangen van een block over de wereld duurt ongeveer 2 seconden, waarnaar deze ook nog gechecked dient te worden. Snellere blocktijden kan dus door of minder delegates of de wetenschap die iets uitvindt. 

 Q) wat onderscheid jullie nou écht van een ander blockchain project bijv als Quant of een ander project dat wil zorgen voor makkelijke blockchain adoption?

A)  Eigenlijk richten we zoals in de intro op 3 groepen. Als ik het voorbeeld van de gebruiker pak zie je dat in onze wallets op zowel desktop, mobiel deze zijn ontworpen op ease of use. Hierbij bedoel ik dus UI/UX maar ook lightclients ipv full clients, waarbij je dus dagen moet wachten ivm met het downloaden van de hele chain.

Mocht je nou wel onze chain willen downloaden valt dat ook mee op dit moment is onze chain 8gb groot na bijna 2 jaar in vergelijk EOS naar nog geen jaar is al 4 tb

Q) Delegated proof of stake oftewel dpos. Zou je hier wat meer over kunnen vertellen?

A) Delegated proof of stake is een vorm van democratie waarbij je als tokenholder stemt op een delegate. Bij ARK zijn de top 51 delegates block validatoren en de top 51 wordt bepaald aan de hand van de meeste stemmen in ARK gestemd op de delegate. Hier kun je de huidige stand zien https://explorer.ark.io/VoteReport.txt .

Q)  Het maken van een eigen blockchain is zo gepiept . Ik vraag me af... lossen we hier een probleem op door blockchain toegankelijk te maken of hebben er straks een nieuw probleem bij met duizenden Ark blockchains. 

A) Onze visie is dat een systeem zoals bijvoorbeeld ETH niet werkt, omdat je x aantal projecten hebben die van 1 chain afhankelijk zijn. Krijg je een cryptokitties zoals eind 2017 loopt de helechain vol met transacties en als jij als bedrijf dan ook draait op ETH heb je een probleem en kost je juist geld maar ook je bent afhankelijk van het systeem waar je opbouwd en je kunt geen aanpassingen doen die nodig zijn voor jouw specifieke use case. 

Q) Beschouwen jullie Lisk als jullie grootste concurrent? Of bekijk ik ARK dan verkeerd of niet ruim genoeg? 

A) Ik denk dat LISK iets anders doet dan wij persoonlijk maar heb al even niet meer gekeken waar hun mee bezig zijn om eerlijk te zijn. 


Q) De duur van het downloaden van de chain hoeft toch nog niet zo een probleem te zijn die kun je toch met regelmaat inpakken? 

 A) Niet voor iedereen is dit een probleem natuurlijk maar we leven in een maatschappij waar gemak voorop staat en willen we blockchain naar iedereen brengen dan is dit wel nodig.

Q) Hoe staat het financiële plaatje van Ark ervoor tijdens deze bear market, zijn er genoeg funds voor het verder ontwikkelen van Ark of is het racen tegen de klok?

A)  Meer zou altijd beter zijn natuurlijk maar financieel hebben we geen problemen en kunnen we zeker nog 10 jaar door met ontwikkeling van het platform. Afgelopen maanden hebben we alleen maar mensen aangenomen zelfs ipv ontslaan. 

Q) Op welke technologie is ark gebouwd? 

A) Node.js

Q) Wat kunnen we in 2019 verwachten ? Waar kijk je het meest naar uit en waarom?

A) Verdere uitbreiding van onze Core V2, waarbij meer functionaliteit wordt toegevoegd en een vm V2, waarbij je eigen transactie types maakt voor je use case. Deployer/PBB hierbij kun je in minuten zonder enige know how je eigen chain opzetten met de opties Naam, aantal tokens, bloktijden, aantal delegates, etc.

Q) Je had het over bridgechains net. Is er op het moment veel animo van projecten die Ark's chain gebruiken? De bridgechains zoals het genoemd wordt? 

A) Zeker is er veel animo voor er zijn al een aantal projecten die gebruik maken van onze technology zoals een Persona & Qredit. En deze projecten helpen ons ook weer beter te worden door met feedback te komen over waar hun nou tegen aanliepen en zo kunnen we onze documentatie ook aanpassen. Die hier te vinden is. https://docs.ark.io/ 

Q) Wat is je kijk op de private delegates die tussen de top 51 staan? 

A) Neutrale visie dit zijn vaak mensen geweest die ons bij de TEC gesteund hebben of mensen die liever zelf bepalen waar ze geld aan doneren. 

Q) Veel zaken op de roadmap voor Q1, spannende tijd voor ARK en zijn geïnteresseerden. Echter ik zie op zich niet zoveel hype rond ARK. Kan het zijn dat er in de toekomst wat meer aandacht naar marketing gaat? 

A) Wij hebben gewoon een andere visie dan meeste projecten in de markt. Als ARK bouwen wij liever en gaan dan naar buiten van kijk hier zijn wij mee bezig. Voor ons staat de tech en community voorop. 

Q) Blocknet & Comit lijken naar mijn beeld ontzettend veel op ARK. Zit hier in de toekomst een mogelijke samenwerking in of wordt dit een overlevingsstrijd?

A) We staan altijd open voor samenwerking en vinden juist dat het hele ecosysteem samen zou moeten werken ipv elkaar de tent uit de vechten, omdat het al moeilijk genoeg is om mensen de tech te laten snappen/begrijpen het modder gooien helpt daar niet bij.

Q) Waarom is er eigenlijk gekozen voor DPOS? Puur om de democratie van het consensys Algo? Rich getting richer verhaal? 

A) Wij vinden als je kijkt ook naar onze implentatie van DPoS, waarbij je maar op 1 delegate kan stemmen de meest decentrale versie is. PoW werkt wel maar is voor kleine projecten te gevaarlijk om "goedkoop" aangevallen te worden zi hier https://www.crypto51.app/ . https://explorer.ark.io/VoteReport.txt hier ook te zien dat 56% van de ARK tokens gebruikt wordt in stemmen, terwijl dit bij meeste chains max 20% is. Beloning van DPoS gaat naar de delegates en hoe deze het verdelen is aan hun. Je kunt zien dat er een heel divers scala aan delegates zijn. 

Q) Er zijn meer projecten die crosschain transacties mogelijk maken. Is er een project waar je qua tech tegen op kijkt of interessant is in jouw ogen? 

A)  Polkadot en blocknet zijn erg interessant in mijn ogen. 

Q) Heb je ook een nieuwtje dat je met ons kan delen?

A) Denk dat February een mooie maand was in development zoals te zien op een bloDeg van consensys waren wij nummer 4 in activiteit op basis van github. https://blog.ark.io/february-2019-ark-monthly- development-report-4ff404b2be95 en hier kun je zien wat er allemaal niet veranderd is. Mochten er nou developers zijn die interrese hebben in ARK of denken van lijkt me leuk om daar iets mee te doen je bent van harte welkom om te kijken op onze github en we hebben een mooi bounty programma lopen voor developers zoals hier te zien. https://blog.ark.io/ark-github-development-bounty- 113806ae9ffe

Q) Ark v2 is om de hoek, moet ik als geïnteresseerde nog ergens rekening mee houden? 

A) ARK V2 is er al en draait al sinds eind vorig jaar op mainnet. Mensen die interesse in ARK hebben kunnen het beste onze socials in de gaten houden voor updates. We posten elke week zeker 2-3 blogs hier https://blog.ark.io/ met updates, waardoor je als ARKY altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. 

Q) waarom is er voor gekozen om een update over de V2 fork/update te plaatsen op de dag van de fork/update zelf? Is het niet fijner dat we ons in kunnen lezen van te voren? 

A) Er is aan de betrokken partijen allemaal update gegeven van te voren dat dit zou plaats vinden zoals exchanges & delegates dus heb geen idee waar je het over hebt ben ik bang.

Q) Waar is HC van ARK gevestigd? Is het mogelijk dat er een hackaton komt in Nederland/België of bij uitbreiding Europa zoals georganiseerd in Arkansas? 

A) Onze entiteit is gevestigd in Frankrijk maar ons team werkt volledig remote, waardoor ons team te vinden is door heel Europa & Noord-Amerika. 

Q) Hebben jullie ook overwogen om het proof of importance algo te gebruiken? net als nem? In plaats van het Dpos algo?

A) Nee founders zijn gewoon gek op DPoS en zeker op onze implentatie waarbij nog bij andere kartelvorming ziet.

En de delegates veranderen bij onze implementatie ook nog vaak, zeker als een delegate niet nakomt wat hij beloofd.

Q) Waar zie je Ark over 5 jaar? Als je wat hebt bereikt is het nou echt een succes voor jou?

A) Mijn hoop en verwachting is de goto technology voor bedrijven om hun project op te bouwen ipv een Hyperledger, ethereum. Een succes voor mij is dat blockchain dezelfde ontwikkeling doormaakt als het internet heeft gedaan, waardoor wij niet meer het verdien worden van grote bedrijven en dit alleen is als we dit zelf willen. 

Q) ik zag ook de Arkmaker tool shop voorbij komen? Zijn er nog meer real world use cases die eraan komen? 

A) Wij zijn ons als een heel ecosysteem van verschillende blockchains met use cases en hoop over x tijd dat we deze uitgebreid hebben naar iets groters dan een ETH. 

Q) Wat vind je het leukste aan Ark?

A) Community zelf eigenlijk iedereen die wij hebben aangenomen is uit de community gekomen daardoor zie je dat DPoS ook zorgt voor een community building. We hebben ook altijd gezegd community op nr1 en luister erna, omdat we zelf weten hoe het ook anders kan zijn. 

Q) Centrale partijen werken afhankelijk van jullie, en zijn daarom dus niet 'decentralized' voornamelijk tijdens off chain, of eventueel andere handelingen op het platform / blockchain komt die groep om de hoek kijken. Hoe houden jullie over die groep toezicht (als dat kan überhaupt)? 


A) Op dit moment nog niet aan de orde maar vaak ben je toch afhankelijk van deze derde partij als het gecentraliseerd is. 

Q) Wat is een prestatie door ARK behaald waar je persoonlijk het meest trots op bent, en waarom?

A) Om als hobby project te beginnen en nu een van de meest vooruitstrevende projecten te zijn. We werden gezien als lachertje van het ecossystem maar we hebben inmiddels zeker ons bewezen hierin met een constante top 100 positie op CMC.

Q) 1) ben je, en is Ark, zich bewust van de mogelijke nadelen van DPoS, en zoja, wat is wat dat betreft jullie visie voor de toekomst? Ik denk bv. aan de mogelijkheid tot een 51% attack.
2) hoe kijk je aan tegen het gegeven dat de mate van autoriteit bepaald word aan de hand van het aantal bezeten tokens, en dat dus de 'rijkeren' meer invloed hebben dan de 'armeren'.
3) wat doen jullie om te voorkomen dat delegates cartels vormen, en daarmee decentralisatie tegen gaan? 

A) Ow zeker en daarom ook onze verdere ontwikkeling op DPoS met 1 vote per account. Bij ARK is op dit moment een 51% attack onmogelijk hiervoor heb je op dit moment om de laagste 26 delegates eruit te voten 36,4m ARK voor nodig. Wat ongeveer een waarde heeft van 21m $ en dit vind je niet zomaar op de exchange en kun je ervan uitgaan dat alleen maar duurder is en lijkt dus praktisch onmogelijk of iemand moet veel geld over hebben die hij wil verspillen, want de investering ben je dan kwijt.

Een persoon met meer ARK heeft ook meer te verliezen dan iemand met minder ARK deze persooon heeft meer at "STAKE" en is volgens ook niet gek dat deze meer te zeggen heeft dan een wallet met minder ARK. Door de 1 stem per account zie je geen kartel vorming bij ons, je ziet wel dat delegates samen werken maar dit is meer ter bescherming van het netwerk.