7 januari 2019

Q) Welkom Tommo. Allereerst bedankt dat je deze live AMA met ons wil doen. We verloten onder de mensen die vragen stellen 5 cpchain t-shirts. Zou je (voor de mensen die cpchain niet kennen) kunnen vertellen wat cpc zo bijzonder maakt en welk probleem jullie oplossen?

A) Hey! Leuk hier te zijn.. geen probleem :)

Ik ben Tommo, een 31jarige Nijmegenaar.

Ik werk sinds begin 2018 voor CPChain, waar ik begon met de eigen unofficial discord en inmiddels zit ik in het team als community advisor. Ik ben bijna full-time admin, ontwerp van alles (website, animatiefilmpjes, posters), ga bedrijven af in nederland (of verder in europa) en denk mee met de marketing/interne beslissingen.

CPChain (Cyber Physical Chain) is een (blockchain) infrastructuur project voor Internet of Things, een groeiende markt waar momenteel veel over wordt gespeculeerd qua groei (verwacht 8,9 triljoen USD in 2020 met maar liefst 30 miljard IoT apparaten). Blockchain, IoT- en encryptieopslag/encryptiecomputing worden gecombineerd om een IoT platform te maken wat veilig en snel is, oplossingen biedt voor data aquisitie en applicaties. Omdat het om zowel zakelijke als privégegevens gaat bij IoT (denk aan een smartwatch wat gegevens overzet naar je telefoon) is het belangrijk dit zo veilig mogelijk te doen.

Q) Hi Tommo , ik vroeg me af hoe je staat tegenover de connectie crypto/IoT. Crypto is voor de meeste mensen nog een ver-van-het-bed show en staat nog in de kinderschoenen, dat geld deels net zo goed voor IoT. Ben je niet bang dat IoT crypto projecten hun tijd ver vooruit zijn, en dat het pas wat kan worden als IoT veel breder gedragen word dan nu? In het verlengde daarvan, op welke termijn zie je CPChain 'slagen', en wat betekent 'slagen' voor jullie? Alvast bedankt voor je tijd!

A) Mooie vraag. IoT en Crypto zitten beide in de kinderschoenen, het is er al even, maar zoals met alle technische dingen duurt het een langere tijd om de kinderziekten eruit te halen.. Crypto wordt vaak geassocieerd met alleen een 'cryptocurrency', terwijl juist de blockchain tech fantastisch is voor IoT (en andere aspecten uiteraard). Langzaam maar zeker groeit IoT nu al (Kijk maar naar de tv reclames van vodafone). Het gevaar nu is dat al je gegevens straks ergens beschikbaar zijn, waarop de blockchain een mooie oplossing kan bieden..

Wanneer CPChain zal slagen.. Dat kan nog even duren :) Mainnet komt eraan in Maart '19, maar dan zijn we er nog niet... We moeten real life usecases kunnen omzetten naar dagelijks gebruik.. De roadmap van CPChain is ongeveer 5 jaar, dat is niet voor niets.. Slagen zien wij als er voldoende adoptie is om CPChain dagelijks te gebruiken door verschillende partijen.

Q) Hoe ziet de financiële situatie van het team er uit en hoeveel cpc is in het bezit van het team? Worden deze cpc vrij gegeven ? Zo ja wanneer?

A) De financiële situatie is goed. We hebben 30 miljoen opgehaald in januari 2018. Uiteraard hebben wij ook de 'klap' van 2018 gehad, waar 'denk ik' elk project last van heeft. Momenteel kunnen we zo'n 4 jaar vooruit het met het team wat we hebben, al huren we nog wekelijks mensen in. Mochten er echt financiele problemen komen, kunnen we ook downscalen om het langer vol te houden of extra funds te krijgen. Mocht de algehele markt omhoog gaan, zal dit ook positief verstellen (voor de duidelijkheid, we hebben BTC, ETH, USD en Yuan)

Q) Ik stel meteen nog maar een vraag, voel je vooral niet opgejaagd: ik zie op de roadmap voor q3 2018 staan "chain specifications and patent", welke patenten hebben jullie bemachtigd?

A) Ik probeer snel mee te typen ;) voel me niet gehaast. Onze roadmap is iets opgeschoven, al staat dit op onze website (die een hele back-end overhaul aant het krijgen is) nog niet  goed. Over de patenten kan ik momenteel niet veel kwijt, dat komt als onze mainnet online is. Dr. Bin Zhao en Dr. Long hebben in ieder geval nu 4 patenten in gebruik voor CPChain.

Q) Wat is jullie product? Ik hoor IoT maar wat doen jullie?

A) Ik zal wat over de technologie vertellen, misschien maakt dit het wat makkelijker om te begrijpen wat we precies doen..

CPChain werkt vanuit een 5 horizontale lagen principe (fysiek-, data-, contract-, applicatie- en controle- lagen). Blockchain is de verticale lijn die alle gegevens controleert. De fysieke laag is de basis, dit kan bijvoorbeeld je telefoon zijn, je koelkast of een sensor in je huis. De data laag verwerkt alle gegevens, verbetert de efficiëntie van het lezen van gegevens, maar ook het schrijven van gegevens. Niet alle gegevens worden toegevoegd aan de blockchain (teveel data), maar alleen de hash-waarden worden geupload als unieke identificatie. Dit is significant kleiner dan alle data, waardoor de schaalbaarheid een stuk groter is. Onbewerkte gegevens worden bij de gebruiker versleuteld en opgeslagen in een DHT (Distributed Hash Table / cloud).

Dan is er nog de contract-laag, die de kern van het hele systeem; met smart contract. Alle interactieve functies komen in de applicatie laag, wat de link is tussen gebruiker en de contractuele interactie. De controle laag zorgt hierbij nog voor een laatste controle dat alles klopt.

Om dit allemaal werkend samen te krijgen heeft CPChain Pdash gemaakt (Parallel Distributed Encrypted Storage and Computation) welke bestaat uit de bovenstaande 3 tech lagen;

1. Blockchain

2. Peer-to-Peer (P2P) netwerk

3. Off-chain parallel distributed cloud storage architecture

Momenteel heeft PDASH DropBox en AMAZON s3 opties, waarbij we meer willen gaan toevoegen.

In een notendop dus: CPChain gaat een infrastructuur platform voor data zijn (met de algemene richting naar Internet of Things) dat schaalbaar is en veel data aankan. Een wat lang antwoord op je vraag wellicht, maar ik probeer het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Q) Welkom Tommo. Is het waar dat 1 van jullie partners heeft gelogen over een eventuele partnership met vechain?

A) Torque capital is een investeerder van CPChain, in hoeverre het om vechain gaat.. Vechain heeft geïnvesteerd in CPChain als vriendelijk gebaar, met de eventuele mogelijkheid om in de toekomst samen te werken. Voor nu is er geen sprake van een samenwerking, wel is er sprake van goed contact. Deze vraag hebben we veel gekregen in de laatste maanden (met name van de zomer) en ik snap dat mensen er meer achter zoeken, echter is CPChain een heel sterk standalone project met genoeg vernieuwingen om het stand-alone te kunnen maken in de IoT sector.

Q) Wat houdt de samenwerking tussen High Performance Blockchain op het moment precies in?

A) De samenwerking tussen HPB en CPC kan ik niet teveel over kwijt, ik weet er contact is tussen beide partijen, en sprake van kennis-overdracht, maar de rest is helaas NDA.

Q) Misschien iets minder relevant, maar meer uit interesse- sta je op de payroll bij CPC en, zo ja, word je beloning in CPC uitgekeerd?

A) Ik zit in de pay-roll bij CPChain, maar krijg uitbetaald in delen ethereum en delen CPChain (welke net als het team locked is voor een paar jaar).

Q) Waarom niet gewoon een decentralized cloud?

A) DHT is een manier om te zoeken en toegang te krijgen tot gegevens, het is een index, het zorgt ervoor dat de gegevens privé blijven. Het product is niet de opslag van de 'data economy'. Gegevens kunnen worden opgeslagen waar iemand dit het liefst wilt.. Dat kan dropbox, amazon of IPFS zijn.

Q) Is iota een concurrent van jullie? En in welk opzicht zijn jullie anders/beter?

A) IOTA is een concurrent, absoluut.. Qua doel zijn CPChain en IOTA hetzelfde; "scalable, trustless network voor IoT apparaten." Het grote struikelblok binnen IOT is hoeveel data het moet gaan opslaan (2020 zijn er 30 biljoen IoT apparaten en dit blijft groeien). Als al deze apparaten data op de blockchain gooien, zou elke node belachelijke hoeveelheden data hebben waarbij een snel netwerk niet meer mogelijk is. CPChain heeft hier PDASH voor, wat als data markt voor alle IoT data gaat fungeren (tevens privacy functie, bijvoorbeeld voor medische data). Ons product PDASH kan ontzettend grote hoeveelheden data behandelen zonder langzaam te worden. IOTA heeft de tangle, waarin 3 node types zijn (light-, full-, en perma nodes). Full en perma nodes slaan kopieen van de tangle op, waarbij alleen de perma nodes dit sinds genesis doen. Full nodes verliezen data bij een nieuwe snapshot, zodat ze niet te groot worden. Er zijn wat fouten geweest waar wallets naar 0 gingen (gelukkig is er een recovery functie) maar de grote vraag blijft hoe dit in de toekomst een goed systeem blijft (wat voor voordelen krijg je voor een perma- node bijvoorbeeld?).

Voor data opslag is het onbekend hoe IOTA dit gaat regelen. Tangle momenteel moet manual shapshots maken, wat niet precies ideaal is. Daarbij is het onbekend hoe perma-nodes alle data kan blijven houden zonder te langzaam te worden. Het laatste negatieve van IOTA is dat de data niet compleet privé is. MAM (Masked Authenticated Messaging) moet gebruikt worden om de data privé te houden, wat het complex maakt gezien de tokens dan niet kunnen worden gestuurd samen met privé gegevens. Tangle is een probalistic system, wat betekent dat transacties kunnen worden gevalideerd zonder een vaste volgorde, waardoor het niet mogelijk is om smart contracts te gebruiken waar de volgorde van gebeurtenissen van kritisch belang is. IOTA is daarom bezig met Qubic, maar ook dit is nog niet af.

Zowel CPChain als IOTA hebben nog een lange weg af te leggen; IOTA benoemt een 'werkend product' te hebben, maar Tangle staat nog in zijn kinderschoenen. Er is momenteel een coordinator nodig om het netwerk veilig te houden, wat laat zien hoever het werkelijk is. CPChain heeft momenteel een alpha mainnet live, wat ook nog zonder side-chains is. Welke beter is? Dat gaat de toekomst laten zien! Onze mainnet komt in Maart, welke ook real life useage zal krijgen.

Q) Hi Tommo , bedankt voor de AMA. Een maand of twee geleden is bij de aankondiging van het uitgestelde mainnet ook een nieuwe token binnen het platform van CPC geïntroduceerd; CPCG (CPC gas). Is er al meer duidelijk over wat de rol van CPCG binnen het CPC platform gaat zijn?

A) Sorry Regiss, compleet over het hoofd gezien. Klopt, buiten CPC om, krijgen we nu CPCG. De rol van CPC zal zijn om de nodes te krijgen en informatie op PDASH te kopen, de rol van Gas zal als 'brandstof' werken om alles goed te laten lopen. De reden dat we hebben gekozen voor een two- token system is om flexibiliteit voor onszelf en voor de stakers te krijgen, we kunnen een stuk langer door hiermee.

Q) Hmm ok, maar wat is dan de utility van de token?

A) Token zal het netwerk veilig houden (nodes) en data betalen dat op PDASH wordt gebruikt.

Q) Hallo Tommo bedankt voor je tijd natuurlijk. En de allerbeste wensen voor 2019 en de jaren daarop volgend. Hoe staan jullie of jij tegenover andere IOT (blockchain) bedrijven? Staan jullie in voor partnerships? Of is jullie doel alleen over te blijven in de IOT sector.

A) We richten ons voornamelijk op IoT, maar als er andere data sectoren een oplossing nodig hebben is dit altijd mogelijk.. Momenteel hebben we een paar uitgesproken usecases zoals: automotive, smart-medical en smart-cities. Ennuh, beste wensen terug

Q) Ik heb dezelfde vraag voor Iotex en IoT Chain. (concurenten)

A) Ik moet zeggen dat ik niet genoeg technisch bekend ben met Iotex en IoT Chain om je hier een goed antwoord op te geven, maar we hebben intern een 'vergelijking' rapport laten maken, ik zal deze morgen opvragen en je een beter antwoord geven dan nu.

Q) Begrijp ik het goed als ik hier uit op maak dat CPC het gebruik van gecentraliseerde diensten als Dropbox juist faciliteert, ipv een decentrale tegenhanger te bieden? In het verlengde hiervan, verwachten jullie ook samen te gaan werken met partijen die decentrale opslag bieden (sys is volgens mij een voorbeeld)?

A) Klopt, data op chain is duur, dus we gebruiken bestaande dienstenMogelijk :) voor nu (voor mij) niet helemaal helder. Dat is het lastige van uit Nederland werken met een Shanghai based team. Ik stel je vraag morgenvroeg even intern aan de dev's.

Q) Gaat cpchain zelf direct verbinding maken met iot devices of loopt dit via side chains? Kan je het idee hiervan toelichten?

A) Het zal verschillen voor de usecases, maar het zal een combinatie van edge computing met sidechains zijn, wisselend voor wat nodig is.

Q) Hoeveel transacties verwachten jullie de komende kwartalen?

A) Compleet afhankelijk van useage en adoptie in de eerste maanden. Nu zijn we in de alpha, alles aan het testen (code is op github) en in maart launchen we zelf. Ik ken je hier geen factueel antwoord op geven. We hebben diverse POC's succesvol afgerond en nog POC's lopen met verschillende bedrijven, we hopen hier meer over te kunnen communiceren in de aankomende tijd.

Q) Ik zag dat jullie een "speciale" band hebben met MOBI (oa bmw, ford, renault, bosch). Wat houdt deze band in?

A) Klopt! En dan heb ik 2 vragen in 1 klap. We zitten bij MOBI, de mobility alliance met grote namen. We zitten maandelijks bij meetings voor kennisoverdracht en onlangs is een deel van ons team bij de CEO van MOBI geweest. Daarbij zijn we co-hosters van de Grand Challenge in China met MOBI, een automotive project voor technologie. We hebben hier al wat informatie over uitgebracht, meer daarover zal volgen als de wedstrijd echt begint (nog 5 dagen?).

Q) Hi, zijn er connecties met aioti (alliance for internet of things innovation) en zal cpchain interoperable zijn met andere DLT's?

A) We zitten niet bij AIOTI. Alleen bij MOBI, IEEE (ook de blockchain divisie) en TIOTA. Interoperable met andere DLT; dit kan, maar heeft voor nu geen prioriteit.

Q) Hebben jullie een code audit gehad?

A) Er komt binnenkort een 'bug bounty' program, en voor mainnet nog een audit.

Q) (zonder financieel advies te geven )Vanuit het oogpunt van een investeerder , waarom is cpchain een goede investering ? En waardoor gaat cpc meer waard worden?

A) Het is momenteel rank 321, met een sterk team dat al sinds 2015 werkt aan IoT/Blockchain oplossingen. Er zijn diverse patenten en is nogal 'under the radar'. Daarbij is er een actief team met een financiele gezonde situatie, 40+ medewerkers in China alleen, met nog BD's in europa en amerika. Er zijn diverse POC's goed afgerond en mainnet komt eraan.

Q) Nog een vraagje, ik snap dat de medical data een privacy slot krijgen. Gaat dit ook gebeuren bij de autos? Want dit zou ook diefstal gevoelig kunnen worden. Als iemand weet dat er nieuwe velgen onder zitten of nieuwe banden. Mocht er wel diefstal voorkomen en dit wordt aangegeven bijvoorbeeld bij jullie. Hoe gaan jullie dit dan aanpakken? Wordt er bijvoorbeeld samengewerkt met de politie of iets dergelijks? Zelf ben ik namelijk niet zo van het (publiekelijk) delen of ik nieuwe onderdelen op mijn auto heb.

A) Het is bij alles mogelijk :) Ik snap je punt helemaal, ik zou dit ook niet prettig vinden.. Momenteel werken we niet samen met de politie hiermee, wellicht is dit een optie in de toekomst.

Q) Ja ik denk dat Cahrenheit een grote wordt in de MOBI en autoindustrietechniek qua blockchain.

A) Ik hoop dat ze meegroeien :)

Q) Wat heb ik nodig om een cpchain masternode te krijgen? Welke beloning staat hier tegenover.

A) Cpchain krijgt 3 nodes, economy nodes (20k+, momenteel 300 euro), Rnodes (200k+, momenteel 3000 euro) en Industry nodes, die niet voor het 'publiek' te krijgen zijn. Economy nodes is niks anders dan staking via een smart-contract als mainnet live is, Rnodes zullen wat basic hardware nodig hebben, wat niet zwaar zal zijn. Nodes zullen een lock-up van 90 dagen hebben via Smart contract.

De consensus zal werken via DpoR (Dynamic Proof of Reputation) welke wordt ontwikkeld door Shanghai Jiao Tong University Distributed en Smart System Lab.

Kort gezegd, er komen 5 parameters voor reputatie (hoeveel munten je hebt, hoeveel transacties je toevoegt op PDASH, je reputatie, data contributie (hoeveel data je upload aan PDASH) en hoelang je al meedraait als node. Op basis van deze 5 parameters krijgen je een bepaalde score waarbij hoe hoger, hoe meer kans je wordt gekozen.

Het is allemaal random en dynamisch, elke 210 seconden een block. Elke block worden er 30-35 Rnodes gekozen die samen een block maken. Om te zorgen dat er snel een goedkeuring komt per block, gebruikt CPChain de Lightweight Byzantine Fault Tolerance (LBFT). De eerste 5 jaar helpt CPChain door munten te doneren richting de nodes, dit zorgt voor inkomsten ook in de eerste maanden met wat mindere adoptie, om te zorgen dat ons netwerk altijd sterk en veilig blijft.

De ROI is nu niet te bepalen, dat ligt eraan hoeveel nodes er zijn, hoeveel aanbod en vraag er is. Momenteel hebben we season 1 en 2 pre-mainnet rewards (Season 2 applicaties lopen tot 22 januari) waarbij er wat passieve inkomsten te halen vallen, dat is een goedmakertje voor de vertraging van onze mainnet.

Q) Tommo, je bent pas bij LTO Networks geweest, gaan zij in maart ook van het mainnet gebruik maken, is hier een planning van bekend? en kun je al aangeven wat er in maart al live gaat?

A) Ik was inderdaad bij LTO (prachtig project). We zijn samen aan het kijken wat goede use-cases zijn om als partnership aan te pakken; ik kan je hier geen planning van geven. Maart gaat de algehele mainnet live :) Dat is nog niet 'alles', maar een goed werkend product waar nog 4~ jaar aan zal worden gewerkt. De Roadmap geeft hier wat meer informatie.

Q) Zijn jullie van plan om in de toekomst meet-ups en hackatons te organiseren?

A) Dat is een mogelijkheid. Sowieso wil CPChain een 'europe' tour gaan doen in 2019, als er genoeg animo is in Nederland komen ze ook hierheen. Voor de hackathon komt er binnen een paar weken een bug-bounty program.

Q) Ik kan de vraag gemist hebben, maar wat zijn jullie ambities wat betreft marketing? Veel projecten blijven behoorlijk onder de radar omdat ze eerst aan 'het product' willen werken (logisch ook). Marketing kan naar mijn idee wel het verschil maken, zeker bij toenemende concurrentie

A) De vraag is nog niet gesteld, en het is een lastige. Qua marketing is het namelijk enigszins stil geweest tot juni, daarna zijn we langzaam gaan draaien. Nieuwe website, nieuwe animaties, meer informatie (community updates), persberichten en het langzaam uitbrengen van meer informatie. Wel is het belang en de prioriteit het 'werkende' product, maar dit blijft een wisselwerking. Zonder marketing geen groei, terwijl je met fantastische marketing en een matig product nog steeds kan groeien. Nu mainnet eraan komt, zullen we langzaam de marketing ook omhoog gooien.

Q) Is het waar dat vechain jullie use case heeft weggenomen met hun laatste update? Ze schijnen het decentral data aspect al te regelen.

A) Ondanks dat dit een CPC AMA is; In de laatste deep-dive van vechain hebben ze het over een cloud storage (IPFS) solution waar ze zelf aan werken. Hoe ver ze daar mee zijn, geen idee. Ik ben blij dat ze stappen maken, ben zelf ook fan van het project. Daarnaast heeft cpc al flinke progressie geboekt op ontwikkeling van tech, heeft patenten en partnerships op de plank liggen die van cpc tech gebruik gaat maken. Het is denk ik wat kort door de bocht door nu al te zeggen 'jullie use case weggenomen'. De IoT sector zal groot genoeg zijn voor meerdere projecten.

Q) Helder, kun je het concreet maken door te delen welk percentage van de opbrengst gereserveerd is voor marketing?

A) Ik kan uiteraard geen precieze bedragen vertellen van het budget, maar richting mainnet zal dit groter worden dan nu.

Q) Ik hoorde in de main tg dat er een bedrag van 1000eth was over gemaakt naar binance? Via etherscan was iemand hier achter gekomen. Klopt dit?

A) Correct :)

Q) Wie doet jullie marketing?

A) Wayne is onze marketeer/community manager, de persberichten gaan via Rostik Rusev van Marzi PR.

Q) Dank. Wat is hun achtergrond? Marzi PR?

A) Rostik heeft voor diverse grotere media bedrijven in Amerika gewerkt (maar ook in Oekranie, rusland en nog wat landen). Hij heeft veel connecties, verder kun je wat achtergrond informatie zoeken op zijn website :) Hij heeft in iedergeval geholpen bij publicaties zoals yahoo finance.


Q) Een twee token systeem lijkt mij hier misplaatst, gezien het aantal transacties niet zo hoog zal liggen.

A) Rnodes krijgen CPC en CPCG, meer CPC is meer CPCG en CPCG is de utility. Het idee is dat IOT groeit (en CPChain dus ook). Lijkt me niet geheel misplaatst met de toekomst voor ogen :) Ik snap je punt wel, maar ik denk dat we breder moeten kijken.

Q) Je kan er vast niet heel veel over kwijt, maar hoe zorgt cpchain ervoor om compliant te blijven met de wensen van de chinese overheid en desondanks een aantrekkelijke partner voor "abroad" te zijn?

A) Door veel overleg. Het team heeft goede connecties met de overheid, en zoals Wayne al een paar keer heeft laten vallen; we praten er actief mee, ook over mogelijkheden. Abroad met blockchain (decentralised data) zou geen probleem moeten zijn.

Q) Zou je hier nog even op kunnen antwoorden? Werken jullie met (mischien een domme vraag) chips? RFID of barcodes?

A) Daar werken we zelf niet mee, en excuus dat ik geen antwoord gaf. Wij zijn niet de leverancier van RFID of barcodes, dat ligt geheel aan de auto-bedrijven die met ons samen willen werken. In principe is data altijd ergens uit te halen en op de blockchain te zetten :)

Q) Welke overheidstak hebben we het dan over?

A) Voor nu werken we samen met National center of engineering and driving safety, daarbij zijn we bezig met POC's van smart-cities.

Q) Welke smart-cities zijn dit?

A) NDA

Q) Heb je de Chinese naam van die instelling?

A) https://www.sljtyy.com/about.html?a=engineercenter

Q) Ik begrijp dat CPCG min of meer de smeerolie is voor de transacties, maar waarin gaat de waarde van CPC liggen? Als investeerder hoop je dat die flink gaat stijgen door schaarste, kunnen we dit als een soort van betaalmiddel zien, als ware het bitcoin? Ik vraag het een beetje onbeholpen, maar ik moet het weer aan anderen kunnen uitleggen.

A) Het idee is dat CPC wordt gebruikt om data te kopen van PDASH, de marketplace. Daarbij moet je een Rnode hebben om CPCG te verdienen, waar je CPC voor nodig hebt. Schaarste werkt hier dus mee :)

Q) Ik begreep dat het team is verhuisd naar een nieuw kantoor? Ik begrijp dat jullie meer ruimte nodig hebben voor meer personeel? Is er een verwachting hoe groot het team zal zijn in een jaar?

A) Klopt. Eergister zijn we verhuisd, een half jaar geleden hadden we 20~ mensen, inmiddels zijn dit er 40, met nog een paar nieuwe hires in december. Ik kan geen uitspraak doen over wat ze verwachten in te huren de aankomende tijd, maar er staan nog steeds posities voor devs open.

Q) En naast PDash kunnen er meer dapps (zo heet dat toch?) komen? En wordt er daarbij ook in CPC afgerekend?

A) Klopt, dApps kunnen worden gebouwd op onze infrastructure :) Daar kunnen ze in CPC afrekenen. 

Q) Verwachten jullie dat Amerika en Europa belangrijk gaan zijn voor jullie business?

A) Voor nu absoluut, we hebben al wat Europese samenwerkingen en het team is onlangs ook naar Amerika geweest, dit zal in de toekomst vaker gebeuren. Toch blijft China ook waar we het zoeken, domestic "BD" team is veruit de grootste.

A) TPS is nu nog niet te berekenen zonder side-chains, in een alpha-mainnet. Ik heb geen eindpunt waar we voor willen gaan, in ieder geval niet nu paraat (china slaapt al). Het berichtje is naar onze lead-dev gegaan die daar morgenvroeg een duidelijk antwoord op zal geven, dat stuur ik dan richting jullie.

Nog een snel antwoord van een niet slapende Shanghai Dev over TPS: Tps is momenteel niet relevant, dit is hevig afhankelijk van edge computing en de side-chains. Uiteraard worden er stress-tests gedaan en kunnen we dit redelijk opschalen; hij zal morgen een ' guestimate' geven.

Q) Is het relatief makkelijk voor developers om voor cpchain te gaan developen? (Dapps) 

A) 'relatief' makkelijk :) We zijn voor een deel gebaseerd op ethereum code met een hoop aanpassingen.

Q) Ah MOBI ook nice. Is het een eigen oplossing voor interoperabiliteit? Weet dat MOBI hiervoor waarschijnlijk overledger gaat gebruiken.

A) We zitten voornamelijk bij MOBI om tafel om kennis te delen met andere members en MOBI zelf, en daarbij in China hun 'missie' te helpen, in hoeverre we voor MOBI een oplossing voor interoperabiliteit gaan bieden kan ik niet zeggen.

Q) Kun je wat vertellen over jullie aanwezigheid op het connected automating driving event in April in Europa?

A) Daar gaan we zijn (een deel van het team met een Europese BD member)! Het idee is om een presentatie te geven over een POC.

Q) Hoe gaat CPChain op termijn geld verdienen, als het mainnet op volle toeren draait? Op zeker moment zijn ze toch door de CPC tokens heen?

A) Bedoeling is dat bedrijven CPChain ook 'betalen', dat is dus erg afhankelijk van wie er gebruik van maakt :)