11 maart 2021
Mels Dees (Co-founder)
Sabine (verantwoordelijke marketing)
Robin (
marketing & strategy expert)

Robin:
Mels en Sabine, Welkom ! Allereerst bedankt dat jullie deze ama met ons willen doen. Voor de mensen die Dusk network niet kennen, zou je in het kort kunnen vertellen wat Dusk network doet en wat jullie willen bereiken?

Mels:
Hoi allemaal, leuk om hier te zijn! En, jazeker!

Dusk Network is een privacy blockchain voor financiële toepassingen. Technisch kan je het zien als een layer-1 blockchain, zoals Ethereum. We maken dus een privacy blockchain met smart contract mogelijkheden, waarbij privacy dus ook toegepast wordt in de smart contracts en tokens die uitgegeven worden op Dusk Network.

We ontwikkelen Dusk Network echt om financiële applicaties te ondersteunen, een voorbeeld van een ontwikkeling in deze richting is onze Security Token standaard. Financiële instellingen hebben namelijk juist privacy nodig (om zo gebruikers gegevens privé te houden, maar ook om te voorkomen dat er marktmanipulatie en dergelijke kunnen gebeuren). Daarnaast hebben we ons consensus mechanisme zo ontwikkeld, dat transacties ook een duidelijk moment hebben waarop ze volledig gesetteld zijn. Dit heet 'settlement finality'', en is een andere belangrijke vereiste

Sabine is verantwoordelijk voor een heel groot gedeelte van onze marketing uitingen, en de contacten die we onderhouden met journalisten. Denk bijvoorbeeld aan recente uitingen die we hadden in het FD, dat regelt Sabine o.a :)

Ik ben een van de oprichters van Dusk Network, en net als Sabine, ook voornamelijk actief aan de marketing kant.

Robin:
Hoe combineer je transparantie met privacy. Lastige combi lijkt mij? Hoe combineer je deze twee?

Mels:

Je kunt met privacy technology een heleboel mogelijk maken. Zero-knowledge proofs gebruiken we hier voornamelijk voor. Zero-knowledge cryptografie kan je bijvoorbeeld in zetten om aan te tonen dat je onderdeel bent van een goedgekeurde lijst, zonder kenbaar te maken wat jouw naam op die lijst is. Of aan te tonen dat je genoeg geld hebt om de transactie daadwerkelijk te maken (weer zonder weer te geven hoeveel je balans precies is). Dit biedt een heleboel flexibiliteit, en keuze aan de kant van de gebruiker

Pascal:

Is dusk alleen bedoeld voor de Europese markt of wereldwijd? Aangezien ik vaak vragen zie van Amerikanen in de groep waarom ze geen dusk kunnen kopen en waar en hoe dan wel.

Sabine:

De Amerikaanse markt is op dit moment vanwege legal & compliance niet onze focus, maar we sluiten deze voor de langere termijn zeker niet uit. Voorlopig EU focus

Arne:

Hoe staat het met jullie roadmap. Zijn jullie goed op weg om jullie targets te halen?

Sabine:

We lopen op schema en je kunt onze laatste roadmap hier bekijken: https://dusk.network/news/ecosystem-roadmap - en hierbij de informatie over de aankomende release van 9 april https://dusk.network/news/ecosystem-roadmap-e2e-release-candidate

DusketeerFamNL

Vraag 1:

Kun je wat meer inhoudelijk ingaan over BSC, wat gaat het effect hiervan zijn in het DEFI-ecosysteem?

Mels:

We zijn wat stappen aan het nemen daar, en gaan het in ieder geval voor DUSK holders mogelijk maken om aan DeFi mee te doen. Daarnaast zijn er wat technische kansen in het DeFi ecosysteem, bijvoorbeeld om frontrunning tegen te gaan (dat gebeurt een heleboel!).

Vraag 2:

Wat zijn de hardware/software benodigdheden die nodig zullen zijn voor staken, en wat zijn de minimale tokens die je nodig hebt om te staken?

Sabine:

De minimale tokens hebben we laatst bekend gemaakt in onze economic model paper https://dusk.network/uploads/Highlights-Insights-Economic-Model-Dusk-Network.pdf

Kortom, het begint bij 10K Dusk tokens.

Maar we werken eraan om het technisch mogelijk te maken voor mensen voor wie dit iets nieuws is (denk aan node providers), maar het wordt ook mogelijk om via je eigen laptop te doen, of via een hosting provider zoals AWS, Digital Ocean etc.

Vraag 3:

Ik heb lang geleden ergens gelezen dat Dawn exchange live gaat voor mainnet. Is dit nog steeds aan de orde?

Sabine:

We zijn bezig met het ecosysteem te verbeteren o.a. doordat we aandeelhouder geworden zijn van NPEX

Rikkie:

Wat zijn jullie plannen om samen met jullie netwerk (bijv. LTO, 2tokens, Dutch blockchain coalition) blockchain technologie (en in het bijzonder dusk usecases) te promoten binnen NL en de EU? Hoe komen we uit de "niche" en meer "mainstream"?

Sabine:

Er gebeurt heel veel in de crypto industrie, wij proberen met onze usecases en partnerships juist de brug te slaan naar de (traditionele) financiële sector. Daar zijn veel mensen buiten de crypto-bubbel vaak ook goed in thuis

Teaker Bhavnager

Vertrouwen en veiligheid zijn erg belangrijk in elk bedrijf, wat maakt investeerders, klanten en gebruikers veilig wanneer ze aan uw project werken?

Mels:

Klopt, een belangrijk onderdeel van blockchain bouwen is de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Dit doen wij niet alleen door zo veel mogelijk te testen, maar ook door de blockchain op te bouwen in de vorm van een micro-services architectuur. Dat betekent dat onderdelen van de blockchain stack in isolement getest kunnen worden, waarna ze als groepjes getest worden, en uiteindelijk als geheel. Dit testen doen we dus in verschillende fasen

Noah:

Alle projectmunten hebben hun belangrijkste hulpprogramma's en levensechte gebruikscase! Dus, kunt u ons vertellen wat de belangrijkste rol is van uw munt in uw ecosysteem? Leg uit dat het Utilities & Real-Life is? En waarom zou ik voor de lange termijn in uw munt moeten investeren?

Mels:

Dusk staat in ons hele netwerk centraal. Dusk Network heeft een proof-of-stake based consensus, dus token eigenaren hebben sowieso een centrale rol in het veiligstellen van het netwerk. Daarnaast is DUSK de gas van het netwerk, net zoals in Ethereum. Elke transactie op ons netwerk heeft DUSK nodig. We hebben sterke plannen ontwikkeld voor de lange termijn, in de governance paper die we van de week gedeeld hebben staat daar wat meer over, maar ook in de economic paper. We hebben bijvoorbeeld een rol weggezet voor een community development fund, welke door 10% van de block rewards gefund wordt.

https://dusk.network/uploads/Dusk_Network_Governance_Paper.pdf

https://dusk.network/uploads/Highlights-Insights-Economic-Model-Dusk-Network.pdf

Claudializ:

De meeste investeerders focussen simpelweg op de prijs van de DUSK TOKEN op korte termijn, en niet op de werkelijke waarde van het project. Kunt u ons vertellen over de motivatie en voordelen van token-investeerders op de lange termijn?

Robin:

Met DUSK kan je meedoen in het netwerk, denk aan het veilig houden van het netwerk door DUSK te staken in de consensus, of om de betalen met DUSK voor de transacties die je maakt op het netwerk. Dusk Network is ontwikkeld om een compleet ecosysteem aan financiële applicaties te ondersteunen, die uitgegeven zijn door partijen die op zoek zijn naar blockchain technologie met een unieke combinatie van privacy en auditability features.

Rikkie:

Op welke usecase van dusk ben je het meest trost? En welke usecase heeft volgens jullie de meeste potentie om main stream adoptie te verwerven?

Robin:

Persoonlijk ben ik het meest trots op de use case om snelle slimme aandelen verhandelbaar te maken op onze blockchain. Dit kan namelijk alleen door aan bestaande wet & regelgeving te voldoen, en maakt het zoveel makkelijker om vraag en aanbod van kapitaal bij elkaar te brengen. Dat onze developers speciaal hiervoor een nieuwe consensus, twee verschillende transactie modellen, en een eigen implementatie van het gloednieuwe PLONK zero-knowledge proof system hebben weten te ontwikkelen maakt deze use case nog net wat mooier.

Tenn Ten John Bitoin Rekt

Kunt u alstublieft meer vertellen over uw tokenomics? Wat is het totale aanbod en wat voor plannen heb je met betrekking tot het ontgrendelen van tokens in de toekomst?

Sabine:

Voor alle details rond de tokeneconomics kan je de uitgebreide Economic Paper (https://dusk.network/news/dusk-economic-paper-release) en Governance Release (https://dusk.network/news/governance-v1-release) lezen

Sylem Bathum

Wat zijn de manieren waarop winst / inkomsten worden gegenereerd om uw project te onderhouden en wat is het verdienmodel? Hoe kan het een win-win voordeel opleveren voor zowel investeerders als uw project?

Mels:

We hebben een flinke hoeveelheid funding opgehaald in 2018, meer dan genoeg om onze ambitie waar te maken met de Dusk Network blockchain. Daarnaast werken we aan een sterk governance mechanisme waardoor ook in de toekomst er genoeg fondsen beschikbaar zullen zijn voor verdere ontwikkeling. Los daarvan zien we veel vraag naar bepaalde R&D aspecten van onze blockchain, bijvoorbeeld het PLONK zero-knowledge proof systeem. We zien daar ook de kans om stukken R&D in de toekomst te co-funden met andere partijen.

Daarnaast hebben we niet lang geleden aangekondigd dat Ifinex 1M USD investeerde voor de ontwikkeling van een marktplaats voor security tokens. Kortom, het gaat goed.

Quyen Tin

Wat is uw plan voor wereldwijde expansie? Op welke markt concentreer je je momenteel, of is het gericht op bouwen en groeien om klanten, gebruikers en partners te winnen?

Sabine:

We focussen ons momenteel op de Europese markt, vanwege focus en deels vanwege legal & compliance. Onze techniek kent geen grenzen, dus in de toekomst willen we zeker globaal gaan opereren.

Justme (vraag van Chientha):
Gaan jullie ook focus leggen op de Aziatische markt, daar dit een zeer sterke markt is voor crypto projecten?

Sabine:

Op dit moment focussen we vooral op Europese markt, we geloven sterk in focus. Maar we sluiten dit in de toekomst niet uit.

Phuong Invest

Te veel projecten beloven magie, maar brengen nooit een werkend product uit of bewijzen geen inkomsten, binnen een korte/ lange tijd van uitgave. Is jouw project ook zo? Zo niet, kunt u ons vertellen: wat maakt uw project anders dan andere projecten?

Mels:

Dat is bij ons wel anders ja. Je kan bijvoorbeeld naar Github kijken om de developer activiteit te zien

Wij zijn erg transparant in wat we doen, werken open source en via GitHub zijn veel van de ontwikkelingen te volgen. We hebben een flinke hoeveelheid funding opgehaald in 2018, meer dan genoeg om onze ambitie waar te maken met de Dusk Network blockchain. Daarnaast werken we aan een sterk governance mechanisme waardoor ook in de toekomst er genoeg fondsen beschikbaar zullen zijn voor verdere ontwikkeling. Los daarvan zien we veel vraag naar bepaalde R&D aspecten van onze blockchain, bijvoorbeeld het PLONK zero-knowledge proof systeem. We zien daar ook de kans om stukken R&D in de toekomst te co-funden met andere partijen.

Daarnaast hebben we niet lang geleden aangekondigd dat Ifinex 1M USD investeerde voor de ontwikkeling van een marktplaats voor security tokens. Kortom, het gaat goed.

Moongirl:

Waarom zijn jullie geen member van inatba? Ik denk dat dit initiatief door de eu jullie echt kansen zou bieden.

Sabine:

We zijn sinds vorig jaar lid van IWA, daar hebben we toen voor gekozen i.v.m. een nauwe samenwerking met de 2Tokens Foundation en TWO usecase. Alle Europese initiatieven staan bij ons op de radar, maar de working groups van IWA zijn voor ons relevanter. Daarover volgt binnenkort meer.

We zijn overigens gister toegevoegd aan EU blockchain observatory initiative map https://twitter.com/DuskFoundation/status/1369572077360013314?s=20

Cryptoking:

Token burn "is gunstig voor elk project, omdat het in staat is om het aantal tokencirculatie te beheersen en investeerders meer prikkels te geven. Heeft je geweldige project een plan om token te verbranden?

Robin:

We zien vooralsnog meer dan genoeg utility in ons huidige tokenomics model zonder (zie: https://dusk.network/news/dusk-economic-paper-release).

DusketeerFamNL:

Wat zijn de hardware/software benodigdheden die nodig zullen zijn voor staken, en wat zijn de minimale tokens die je nodig hebt om te staken?

Robin:

Je kan momenteel al pre-staken voor een minimum van 10.000 DUSK (zie: staking.dusk.network), en dezelfde ondergrens geldt dadelijk voor Mainnet. De specificaties voor ons TestNet Rei waren als volgt:

BNB:

Wat was de grootste mijlpaal van uw project? Wat is het plan voor de toekomst?

Robin:
Een hele belangrijke event voor ons project betreft onze nauwe samenwerking met NPEX, een Nederlandse aandelenbeurs, waarvan we tevens ook aandeelhouder zijn geworden. Als aandelenbeurs beschikt NPEX over verschillende licenties, en kan het onze technologie gebruiken om Nederlandse bedrijven te helpen met het ophalen van geld, en het tokenizeren van de aandelen.

Tien Nguyeb:
Investeerders zijn ook nieuwsgierig naar teamleden tijdens het onderzoeken van projecten. Het is erg belangrijk dat teamleden een degelijke achtergrond hebben. Waar kunnen we informatie over uw team vinden?

Mels:

De meeste van onze teamleden staan op onze website. Zo hebben we mensen met achtergronden van Amazon, Mozilla, TomTom, Shell, etc. Maar ook blockchain projecten zoals ZCash, Neo, Ethereum, etc.

Justme (vraag van Chienta):

Zijn jullie een internationaal project of eerder een lokaal project? Kan iemand jullie diensten gebruiken van overal in de wereld?

Sabine:

We zijn een internationaal project, blockchain techniek kent geen grenzen 🙂 Voor bepaalde financiële diensten zijn we afhankelijk van lokale legal & compliance voorwaarden, dus de locatie van de gebruiker.

DusketeerFamNL:

Ik heb lang geleden ergens gelezen dat Dawn exchange live gaat voor mainnet.. is dit nog steeds aan de orde?

Robin:
Onze community is de eerste die het hoort zodra we nieuws hebben. Het klopt wel dat livegang van project Dawn niet gekoppeld is aan Mainnet.

Rick Keurentjes:

De marketing machine is aardig aan het rollen deze maand, kun je wat meer toelichten over duskcon? Het ziet er veelbelovend uit, kunnen jullie wat meer informatie geven?

Mels:

We zijn echt met de hele organisatie toe aan het werken naar de Dusk Conference op 9 april. We werken met een professionele partij voor de livestream, en hebben een dik programma vol met technical releases gekoppeld aan de E2E release candidate, waarbij ook partners aan bod komen, er komt een panel, etc. We beginnen volgende week met het publiek maken van de agenda :)

Alicia Rodriguez

Waarom zouden we u en uw project op de lange termijn vertrouwen en volgen? Hoe vergroot u het bewustzijn en neemt u de twijfels van investeerders/ partners/ klanten weg?.

Mels:

Dusk Network bestaat al sinds 2018, sinds jaar en dag werken we hard aan ons project. Je kunt de technische development volgen op ons Github: https://github.com/dusk-network of ons nieuws in de gaten houden via: https://dusk.network/pages/all-posts

Daryl:

9 april is de Dusk Conference, wat houdt dit in?

Robin:

Hoe verstuur je enkel een value en voorkom je dat je data mee zend met een transactie?

Mels:

In Dusk Network wordt sterke cryptografie gebruikt, en hebben we een eigen transactiemodel ontwikkelt genaamd Phoenix. Je kunt het beste er hier meer over lezen: https://dusk.network/news/why-we-need-phoenix-and-zedger

Escoinor:

Welke usecase heeft na het lanceren van het mainnet de meeste prioriteit?

Mels:

Het mogelijk maken van financiële applicaties, en tokenizeren van aandelen heeft bij ons de hoogste prioriteit. Maar tegelijkertijd is het ook een van de complexere use cases, het kan goed zijn dat juist simpele use case zoals anchoring, token wrapping, of simpele tokens de meeste tractie krijgen direct na de lancering.

DusketeerFamNL:

Wat zijn jullie plannen voor marketing?

Mels:
We werken nu toe naar de lancering van 9 April. Tegen die tijd zullen we weer nieuwe doelstellingen bekend maken, op die manier willen we de community zoveel mogelijk betrekken bij wat gaat komen.

Escoinor:

We zitten met smart te wachten op info over de Dawn exchange. Kunnen we Dawn dit jaar nog verwachten?

Mels:
We hebben dit jaar al het een en ander bekend gemaakt over onze plannen met het Dawn Ecosysteem. De announcements omtrent NPEX waren hier onderdeel van. We geloven erin dat we alle spelers die met 'security tokenization' te maken gaan hebben moeten betrekken om het echt te laten slagen. Daarom gaan we voor een ecosystem approach.Zie:
https://dusk.network/news/dusk-dawn-europe-security-token-market

Deborah Adams

Veel projecten vloerkleed onlangs getrokken en verlaten. Waarom zouden investeerders erop vertrouwen dat uw project niet hetzelfde doet?

Mels:
Dusk Network bestaat al sinds 2018, sinds jaar en dag werken we hard aan ons project. Je kunt de technische development volgen op ons Github:
https://github.com/dusk-network of ons nieuws in de gaten houden via: https://dusk.network/pages/all-posts

Dusklops:

Goeieavond

Ik ben nog niet lang in de crypto wereld maar Dusk is echt wel mijn favoriet!

Mijn vraag is ook daarom ook hieraan gerelateerd. Kan in de nabije toekomst verwachten dat ik een biertje kan bestellen op het terras en het afrekenen met dusk?

Mels:

Zodra er een mainstream oplossing is om via crypto op het terras af te rekenen dan kunnen we kijken of we met zo'n partij kunnen samenwerken. Maar is niet onze focus.

Justme (vraag van ma_rcel):

Ik zou graag willen weten of er al iets gekend is van de agenda van duskcon? Zo ja, zou je misschien al iets kunnen toelichten over de mogelijke sprekers (specifiek deze van buiten de crypto wereld).

Mels:

Hou je ogen op onze Twitter: https://twitter.com/DuskFoundation , we maken de komende tijd meer bekend.

Tuan Blockchain:

DeFi, Staking en Yield Farming zijn momenteel hot topics in onze Crypto Space. Mijn vraag is: heb je dit project alleen voor de korte termijn gemaakt vanwege deze hot topics? Heeft u een langetermijnplanning voor dit project?

Mels:

Er worden een hoop financiële systemen ontwikkelt in het DeFi landschap, dit maakt het voor ons interessant om daar aan mee te doen. Staking is onderdeel van ons consensus mechanisme, en Yield farming is niet onze focus. We bestaan al sinds 2018, en richten ons op het bouwen van een eigen blockchain met een focus op compliance met bestaande wet-en regelgeving, en privacy. Er zit dus een flink gedachtegoed achter Dusk Network, en het is niet zomaar opgericht.

Carlo:

Jullie proberen een brug te maken tussen traditionele financiële markten en crypto.

Toch is daar nog veel argwaan.

Heb je een voorbeeld hoe jullie dit aanpakken?

Sabine:

We hebben goede relaties met veel financiële instellingen, bedrijven en organisaties. Een mooi voorbeeld is onze seat at the table bij de ontwikkeling van de CBDC door De Nederlandsche Bank (DNB). Daar denken we proactief mee, en dit soort kruisbestuivingen vergroten het vertrouwen binnen de hele sector.

Escinor:

Bewaren jullie de meest sexy partnerships voor DuskCon?

Mels:

We hebben grootste plannen voor DuskCon inderdaad, we gaan binnenkort van start met een flinke twitter campagne om meer bekend te maken over de sprekers, partners en de onderwerpen die aan bod komen

Daryl:

Wat is jullie doel samen met npex voor in de toekomst? En hoe profiteert Dusk hiervan?

Mels:
We hebben dit jaar al het een en ander bekend gemaakt over onze plannen met het Dawn Ecosysteem. De announcements omtrent NPEX waren hier onderdeel van. We geloven erin dat we alle spelers die met 'security tokenization' te maken gaan hebben moeten betrekken om het echt te laten slagen. Daarom gaan we voor een ecosystem approach.Zie:
https://dusk.network/news/dusk-dawn-europe-security-token-market

Joseph Brewer:

Heb je plannen om niet-crypto-investeerders naar # jouw project te trekken? Omdat het succes is van een project om meer investeerders te krijgen die nog niet in de crypto-wereld zitten. Wat zijn de plannen om het bewustzijn rondom u te vergroten in niet-crypto-ruimte?

Sabine:

Adoptie buiten de blockchain wereld is zeker belangrijk om te groeien, daarom zijn we ook zo druk met bruggen slaan met de bestaande financiële sector. Daarmee is het zeker mogelijk dat we de interesse wekken van niet-crypto investeerders en we staan altijd open voor gesprekken met investeerders uit welke hoek dan ook. Zoals eerder aangegeven ligt onze focus nu op het bouwen.

Goeks:

Heeft het zin om DUSK te minen en wanneer is het mogelijk om DUSK te minen?

Mels:

Het consensus mechanisme van Dusk Network is een milieuvriendelijke oplossing, gebaseerd op Proof-of-Stake. In onze Economic Model paper lees je meer over hoe dat in z'n werk gaat. https://dusk.network/news/dusk-economic-paper-release

Crypto bazz:

Is de prijs van de dusk tokens relevant voor het team/het project? En waarom? Zouden er gevolgen zijn van een hoge of lage prijs of grote prijs schommelingen?

Mels:

Onze technische doelen kunnen gehaald worden ongeacht wat de prijs van de token doet. Er zijn dus geen gevolgen voor een hoge of lage koers. Anderzijds, zijn er natuurlijk geen nadelen aan het hebben van meer financiële slagkracht (denk bijvoorbeeld aan het development fund wat straks 10% van de block rewards krijgt). Prijsschommelingen zijn vooral voor serieuze klanten een uitdaging, een veel gehoorde vraag is hoe zij de kosten kunnen ramen voor de komende 5 tot 10 jaar? Hier zijn verschillende antwoorden op, zoals het meedoen aan het Proof-of-Stake consensus mechanisme. Door mee te doen houden ze het netwerk veilig en krijgen ze Dusk terug, die ze weer kunnen gebruiken om transacties te betalen.

Roland:

Waarin verschilt Dusk zich met vergelijkbare netwerken?

Sabine:

welke netwerken doel je dan op?

Vozska Rusian:

Het is jammer dat sommige projecten halverwege blijven omdat hun ontwikkelaars het concept verlaten omdat ze op lange termijn niet de gewenste kapitalisatie kunnen bereiken; hoe denkt u dit project duurzaam te maken voor zijn ontwikkeling?

Mels:

We hebben hier veel over nagedacht, zo besteden we veel aandacht aan een goede governance, en wordt er in de toekomst 10% van de block rewards gealloceerd aan het development fund. Je leest er meer over in onze Economic Model paper: https://dusk.network/news/dusk-economic-paper-release

LaKisha Maaaa...
Iedereen weet het, als je snel wilt gaan, ga dan alleen, maar als je ver wilt gaan, ga je met je partners mee, dus welke partners zullen je project promoten en helpen bij het bereiken en bereiken van de projectdoelen met Jouw Project?

Sabine:

Wij zien erg veel waarde in een brug slaan naar de financiële wereld, maar dit ook wel het type samenwerkingen zijn waarbij het lang duurt voordat je er mee naar buiten kan, maar ze het wel meer dan waard zijn. Bijvoorbeeld ons NPEX nieuws.

Daryl:

Wat kunnen we verwachten van De Dusk en Bitfinex samenwerking in de toekomst?

Mels:

Onze samenwerking is met Ifinex (het moederbedrijf van Bitfinex en Tether) en één van de belangrijkste aspecten is kortgezegd om aandelen te tokenizeren, en op grote schaal verhandelbaar te maken.

Roland:

Wat voor toegevoegde waarde hebben Elrond en LTO ?

Mels:

Kortgezegd bieden wij Elrond de kans om aandelen te tokenizeren op ons netwerk, en wordt hun token op ons network gewrapped. Op die manier zijn wij een soort privacy standaard voor hun, en ontstaat er interoperabilteit tussen onze netwerken.

Met LTO is de samenwerking echt op een aantal specifieke use cases die uitmonden in de ambitie om een groot deel van het Nederlandse aandeelhouders register te tokenizeren

G

Kun je uitleggen in hoeverre diverse banken (oa Rabo) en De Nederlandsche Bank betrokken zijn is de uitrol van het Dusk Netwerk?

Mels:

Je kunt onze blogs lezen, zoals: https://dusk.network/news/dusk-joins-cbdc. Verder heb ik er nu niets aan toe te voegen.

Pepijn

Hoe ondersteund dusk network KYC verplichtingen? Als privacy gewaarborgd is, is het dan bijvoorbeeld mogelijk voor de belastingdienst te achterhalen wie er hoeveel dusk bezit? Er van uitgaande dat er een KYC proces is afgerond, is het dan mogelijk voor een partij als bijvoorbeeld de belasting dienst ergens te achterhalen wie er wat bezit?

Mels:

Voor Dusk zelf is het van buitenaf niet mogelijk te achterhalen wie hoeveel bezit, tenzij je het aan de gebruiker vraagt. De gebruiker kan er zelf voor kiezen om een view-key met de belastingdienst te delen.

Daarnaast hebben we een eigen Security Token standaard ontwikkeld, genaamd XSC. Deze token standaard ondersteunt verschillende functionaliteiten, waaronder het zogenoemde 'whitelisting'. De partij die eigenaar is van de smart contract kan nieuwe aandeelhouders KYC'en en vervolgens toevoegen aan de whitelist, op deze manier kunnen alleen mensen die geKYC'd zijn toegang krijgen. Daarnaast zit er audit functionaliteit in deze token standaard, waardoor de eigenaar van het smart contract, en enige partijen die een audit rol bekleden, ook zien welke trades er plaats gevonden hebben.

Roland:

De grootste uitdaging voor central bank digital currency's zal in mijn optiek de interoperabiliteit ervan zijn. Hoe laat je de toekomstige digitale euro via Dusk network communiceren met de digitale dollar. Hebben jullie hier over nagedacht?

Sabine:

We zijn momenteel in oriënterende fase over CBDC in gesprek, dus hier kunnen we ons op dit moment niet verder over uitlaten

Robin:

Als ik het bovenstaande lees denk ik ... oooh dus jullie werken mee aan cbdc's?

Robin:

Onze blockchain heeft bepaalde voordelen ten opzichte van andere mogelijke CBDC oplossingen omdat wij vanaf het begin zowel privacy als auditability centraal hebben weggeschreven in het design. Privacy en een audit-rol zijn dus twee dingen die echt geoptimaliseerd zijn in onze blockchain, en niet iets wat we er later nog even tegenaan proberen te plakken. Vanuit onze kennis op dit vlak zijn we dan ook o.a. samen met 2Tokens en DBC betrokken bij CBDC advisering aan DNB: https://dusk.network/news/dusk-joins-cbdc

Vozska Rusian:

Op welke soorten industrieën en gebruikers is uw project voornamelijk gericht? Bent u van plan om partnerschappen aan te gaan met lokale ontwikkelaars van cryptocurrency in elk land om het gebruik van het token mondiaal te maken?

Robin:

We creëren een publieke blockchain waarop eenieder dadelijk zijn of haar diensten kan aanbieden. Vooralsnog focussen we ons voornamelijk op de Europese financiële markt, maar dit sluit niet uit dat andere industrieën en lokale partijen van Dusk Network gebruik kunnen maken.

Deborah Adams:

Ik ben een nieuwkomer op het gebied van crypto en blockchain, dus heb je plannen om mensen te targeten en op te leiden die niets weten over blockchain en cryptocurrencies? Wat zijn de voordelen van nieuwe gebruikers die zich bij uw project aansluiten?

Mels:

We zijn bezig om een publieke wiki te ontwikkelen waar veel informatie over blockchain te vinden is, ook voor beginners, maar niet hoofdzakelijk. Als je nieuw bent in crypto dan heet ik je van harte welkom in de @dusknetwork channel. Daar zijn genoeg vriendelijke mensen die je op weg helpen om het allemaal beter te begrijpen. Neem vooral je tijd om je goed te oriënteren.

Moongirl:

Hoe hou je transacties zo goedkoop mogelijk? Helemaal nu er projecten zijn die gratis transacties on-chain kunnen uitvoeren . De eth transactie kosten reizen de pan uit, fees op uniswap zijn sky high.... .

Mels:

De capaciteit van het netwerk is voor ons van groot belang, daarom hebben we o.a. gekozen om ons eigen consensus mechanisme te ontwikkelen, en een nieuw networking protocol te implementeren. Uiteindelijk is onze value propositie dat wij on-chain privacy kunnen bieden in smart contract vorm, en niet per se om zo goedkoop mogelijk 1tjes en nulletjes over en weer te schieten. Bij die laatste wil ik ook opmerken dat je je bij 'super snelle goedkope transacties' ook kan afvragen of je niet gewoon beter via een centraal netwerk kan werken.

Alicia Rodriguez

Wat is het oriëntatie- en ontwikkelingsplan van het team voor 2021 in de Defi-regio, waarom denk je dat Defi, deze onvolwassen term, een toekomst heeft? Welke resultaten verwacht u te bereiken?

Robin:

Aangezien wij zelf al geruime tijd bouwen aan een regulated decentralized finance ecosystem, oftewel regdefi, is het belangrijk om de ontwikkelingen op de ongereguleerde defi markt mee te krijgen. Nu ook deze markt langzaamaan wat meer volwassen wordt, zien wij dus momentum om best practices op te sporen en tevens aanvullende utility te creëren voor onze huidige token houders.

Robin:

Recent zag ik een update over de samenwerking met lto betreft Tokenized Share Registry. Lto heeft dit jaar v-id overgenomen, zouden jullie bij Dusk network iets kunnen met de tech van v-id ?

Mels:

V-ID heeft zeker mooie projecten lopen met veel transactievolume. Ik sluit het voor de toekomst zeker niet uit

Daryl

Wat is de bedoeling tussen Dusk en investor ready?

Sabine:

MKB-bedrijven, startups en scaleups kunnen die via Investor Ready zoeken naar investering, kunnen hun aandelen laten tokeniseren, waardoor het ophalen van kapitaal en het uitgeven van gefractionaliseerde aandelen sneller en makkelijker kan. Zo verkleinen we met deze samenwerking het gat tussen kapitaal en kapitaal aanbieders

Moongirl:

Over jullie on en off-chain governance. Als je een nieuwe governance moest kiezen voor Dusk network welke zou dat dan zijn en waarom ?

Mels:

De vorm die we net vorige week bekend gemaakt hebben, haha.