DYOR Exchanges

De exchanges, oftewel, de plek waar het spel van vraag en aanbod wordt gespeeld. Zolang een project niet gelist is op een exchange kan feitelijk niet via het principe van vraag en aanbod verkocht worden.

Je begrijpt dan ook dat exchanges belangrijk zijn in de bepaling van de prijs. Een listing op een nieuwe exchange (zeker één van de top exchanges) is meestal ook een leuke boost voor de tokenprijs. Dit staat dan zelfs helemaal los van de effectieve waarde van het project zelf (want oh ja er staan ook projecten met minder inhoud gelist op de grote exchanges).

Voor die projecten waar u rotsvast in gelooft is het in principe zelfs een voordeel als deze nog niet gelist is op een grote exchange. Dit maakt dat u de prijsstijgingen van die listings nog lekker mee kan nemen. Alleen als een project na jaren nog steeds niet op een top 10 exchange staat dan dient u toch de vraag te stellen wat hier de reden van betreft.

Als u voor nieuwe projecten op zoek gaat naar welke exchange deze gelist zal worden dient u er rekening mee te houden dat op veel exchanges een contract wordt getekend dat er pas bekend mag gemaakt worden nadat de exchange het zelf bekend maakt. Dus voor nieuwe projecten kan men meestal enkel zeggen waar men gevraagd heeft om gelist te worden.

Ook hier is wel enig kritisch nadenkvermogen vereist - het is natuurlijk zo dat een vraag tot listing helemaal nog niet betekent dat er effectief een listing zal gebeuren. Zo kan zowel de exchange weigeren maar kan ook het project beslissen om uiteindelijk niet de gevraagde fee te betalen.