DYOR Tokenomics

De Tokenomics omvat tevens de usecase van een token. Deze hebben we echter al aangehaald bij Utility.

In dit 'hoofdstuk' spitsen we ons dan ook volledig toe op het onderzoek naar het aantal coins, hoe deze verdeeld zijn/werden en of er bepaalde randvoorwaarden rond bestaan.

Snel nazicht voor geliste projecten:
Voor reeds geliste projecten kan u terecht op coinmarketcap of coingecko om de gegevens van een bepaald project te bekijken. 

Hier kan je van een token volgende gegevens terugvinden:
* Max Supply --> hoeveel coins zullen er maximaal van een token zijn (niet steeds geweten);

* Total Supply --> hoeveel coins zijn er nu in totaal voorhande;

* Circulating supply --> hoeveel coins er in omloop zijn. 

Een mooi vergelijk is de circulating supply en de total supply. Indien hier geen groot verschil tussen zit kan je dit punt afvinken van je lijstje.

Uitgebreider nazicht van gelist project:
Bij een groot verschil tussen deze 2 wilt dit dus zeggen dat er een heel groot deel van de coins in bezit zijn van het team/project.
Dit is een moment dat er een alarmbelletje moet afgaan, echter hoeft er nog niet direct een probleem te zijn. Vanaf dit moment moet u even naar de website van het project zelf gaan en gaan kijken of er een overzicht terug te vinden is hoe de coins verdeeld zullen worden.
Dit staat dikwijls in de whitepage beschreven maar vele projecten bieden hier ook een zeer uitgewerkt overzicht voor aan. Kijk ook even of er data worden opgegeven wanneer coins vrijkomen en of het mogelijks niet interessanter is om even op deze datum te wachten indien er ééntje in de nabije toekomst ligt.

Laat hier het gezond verstand zegevieren. Best kan het team nog een x percentage coins in bezit houden, dit voor marketing doeleinden etc. Echter is een te groot percentage geen goed gegeven, het team heeft dan de mogelijkheid tot het dumpen van een hoop coins op de markten met een grote crash van de prijs tot gevolg.

Ook geven we nog mee dat Utility tokens meestal een grotere supply voorzien dan de andere tokens om voldoende bewegingsruimte te voorzien. 

 Nazicht van nog niet gelist project

Een eerste startpunt is nagaan of de aankoopprijs die men vraagt of deze een logische waarde heeft. Dit kan je nagaan door uit te rekenen hoeveel de waarde is van 1 coin. Deze waarde doet u dan maal de max. supply indien gekend en anders de total supply. Vervolgens kan u die bekomen waarde aftoetsen tegen de reeds gekende projecten. Zo kan u inschatten of de gevraagde prijs een correcte inschatting betreft of niet.

Een volgend punt om na te kijken is hoe de coins verdeeld zullen worden. Belangrijk hierbij is om na te gaan hoeveel %van de tokens bij het team blijft, hoeveel % voor early investors (diegene die groot aankopen) en hoeveel % in de gewone private sale.
Uiteraard wil je als investeerder dat het % voor private sale zo groot mogelijk is. Indien dit percentage beperkt is even oppassen want dan kom je terug op het feit dat een groot deel gedumpt kan worden op de community.

Er zijn wel zaken wanneer dit minder belangrijk kan zijn, namelijk als je kan terugvinden of er een bepaalde periode is waarbinnen het team en/of de early investors niet mogen verkopen (de zogenaamde lock-up van tokens). Zolang deze lock-up ruim ligt achter de verwachte listingsdatum dien je hier minder rekening te houden. Uiteraard moet je wel deze data in het achterhoofd houden indien je de tokens voor langere tijd wil vasthouden.