Q) Hallo @phamers en bedankt dat je tijd maakt voor onze community! Zie je hier vaak dus dat is alleen maar goed! Vertel eens wie je bent en wat je doet. En natuurlijk nog belangerijker wat jou project probeerd te bereiken! Neem de tijd voor de vragen! Ik wens je veel plezier en veel succes de komende 60 minuten! 

A) Goedenavond heren (en dames?),

IK ben Patrick, alweer 39 jaar oud. Mijn achtergrond is in de IT (netwerkbeheer en software- ontwikkeling) en nog een aantal jaar in de procesautomatisering gezeten (het E&I design van plants). Sinds vorig jaar December full-time voor ProximaX aan het werk. ProximaX is officieel in April 2018 gestart (met ICO) en sinds de start loop ik al mee.

Hoe kom ik bij ProximaX? Lon Wong is de CEO en voormalig president van de NEM Foundation. Ik heb ooit wat crypto gekocht en bij NEM blijven hangen, is geen fork van andere chain en twee keer van scratch af aan gebouwd. Sinds het begin hebben ze al een krachtige API en een setje SDKs. Dus dat vond ik wel geinig, het werkte ook gewoon. NEM is in Europe een onderbelichte chain in mijn ogen. Lon contacteerde mij omdat ik redelijk positief op ProximaX reageerde in de groepen van NEM. En van het 1 kwam het ander.

Zoals je wellicht gelezen hebt is ProximaX een ontwikkelplatform/infrastructuur. We bouwen een platform rondom blockchain (NEM Catapult) met onder ander de volgende services: file storage, data streaming en supercontracts (smart contracts, maar dan smart :) ).

Ik zou zeggen, vraagt u raak...

Q) Wie zijn de concurrenten in de huidige scene?

A) SIA, Filecoin en er zijn nog wel een paar bedrijven bezig met de combinatie ipfs en blockchain. Maar de combinatie met streaming en "slimme" smart contracts is vrij uniek. Wat het complex maakt is de tokenomics, diverse services aanbieden met diverse prijzen en 1 token.

Q) Hoe afhankelijk is ProximaX van het platform NEM? 

A) Die vraag kan ik op twee manieren opvatten:

1: We zijn niet afhankelijk van de NEM Foundation (of andere entiteit) en de core devs, we hebben NEM Catapult geforkt en kunnen nieuwe releases wel of niet in onze chain meenemen.

2: We zijn afhankelijk van NEM Catapult (de software), het hele platform draait om deze blockchain. Dit is overigens niet het netwerk van NEM. We hebben onze eigen nodes.

Q) Wat gaf jou de doorslag om bij Proxi te gaan werken? Omdat je positief reageerde in de chat? Lijkt me niet dat je alleen daardoor aan het werk kon?

A) Ik werkte al mee voordat de ICO was gestart. Het team was (en is) nog steeds enorm enthousiast. De meeste zitten in PH en MY, dat maakt het ook wel leuk (inmiddels ook een stel in Venezuela). De energy van de collega's en het product waren voor mij de doorslag (veel meer dan deze twee redenen is er trouwens niet :).

Q) Kun je iets meer uitleggen over wat jullie tokenomics zo uniek maakt dan? 

A) Veel blockchain hebben een token voor de transactiefees (miner betalen e.d.) en de diensten rondom de blockchain. Wanneer je bijvoorbeeld met storage gaat werken, komt er een marktwerking. Dus bijvoorbeeld iemand biedt storage aan voor ... ct/GB/maand. Hier wordt een contract voor gemaakt door middel van onze supercontracts. Iemand kan dit contract aangaan voor een maand. De factor tijd komt er dus bij. Dit is ook het geval met streaming, dan gaat het over het verbruik en de troughput door de nodes geen (MB en Mbps). Dit maakt het vrij complex en hier zijn we afgelopen maanden aardig wat tijd mee kwijt geweest. 

Q) Zijn bestanden op jullie netwerk gecodeerd?

A: Standaard wel, maar hoeft niet

Q) Waarom zou ik als investeerder of geĆÆnteresseerde in jullie project tijd en geld stoppen? Kun je mij overhalen?

A) Ons netwerk bevat diensten zoals file storage (sorry dat ik dit elke keer in het Engels doe, maar bestandsopslag klinkt niet). Wanneer je thuis je NAS aan ons netwerk hangt (of een stabiele VPS) en een mooi contract maakt voor de interne marktplaats, kan het zijn dat jouw storage gekocht/verhuurd wordt. De bovenliggende token van dit alles is XPX. Je bent dan je eigen mini cloud provider aan het spelen (althans, je doet mee in een groter netwerk). Voor storage zal het geen x100 e.d. zijn, maar we rekenen met prijzen die concurerent zijn met Google/AWS cloud storage en een goede terugverdientijd van je hardware.

Om mee te doen in het netwerk heb je voor elke soort node een bepaalde stake nodig, dit zou een reden kunnen zijn om XPX nu al aan te schaffen en later een eigen node op te zetten. XPX is in mijn ogen vrij goedkoop, echter dit is geen investeringsadvies.

We zijn niet gefocust op de speculatieve waarde van de token. Ons doel is het gebruik van het token, zoals alle andere blockchains en projecten op de blockchains. Echter is dit bij alleen een blockchain, zonder andere diensten, vrij moeilijk. Dus door het toevoegen van alle services maken we kans vele malen groter op het gebruik van de token en softwareontwikkelaars hebben 1 platform waar ze tegenaan programmeren.

Q) Ik volg lon Wong al een aantal jaar en vind dat hij een geweldige visie heeft.. hij krijgt helaas veel kritiek over zich heen, wat ik niet terecht vind. Wat zou jij anders doen als je in zijn schoenen stond? 

A) Ik ken Lon idd ook al een tijdje en hij is een zakenman. Hij kijkt naar mogelijkheden en vaak gebruikt hij 'Blue Ocean' strategie. De kritiek komt voornamelijk door de prijs van XPX.

De 1% die negatief is, tsjah, wat moet je daaraan doen? Zelf voor een pump zorgen, eigen tokens terug kopen? šŸ¤”

We nemen deze mensen voor lief en Lon is wel wat gewend!

Q) Ik heb ooit voorbij zien komen dat er ook een Nederlands bedrijf Appelit, zich bezig houd met het ontwikkelen voor mobile en web applicaties op het ProximaX sirius platform. Zijn er al ontwikkelingen geweest bij Appelit? 

A) Ik heb regelmatig contact met Johannes (de CEO), je moet denken aan wekelijks.

Twee dingen die bijvoorbeeld actueel zijn: - We doen samen mee aan Overheid360 (IT beurs voor gemeentes, dus geen blockchain event) - Vorige week om de tafel gezeten met iemand die een weddenschapsplatform wilt bouwen (daarnaast had deze meneer ook nog interesse in de storage ivm films die ze willen opslaan en willen verkopen)

Q) Is er al meer informatie over de streaming , storage en blockchain nodes. Hoeveel Xpx moet je minimaal in je bezit hebben voor een blockchain node ? 

A) Er er is idd het e.e.a. bekend maar nog niet openbaar. Ik heb net Alvin (CTO) een berichtje gestuurd of ik al iets mag zeggen over de blockchain nodes. In september komen er iig een aantal papers naar buiten waar dit ook in staat beschreven.

Maar er zit verschil tussen minimaal en optimaal. Hier zit wel een redelijk groot verschil tussen.

Ik weet niet of ik nog iets hoor van Alvin, maar ik ben bang dat je nog een paar weken geduld moet hebben. Sorry

Q) Er worden op dit moment best een hoop mooie nieuwtjes bij ProximaX naar buiten gegooid, waarom zijn deze goede nieuwtjes in prijs nog niet terug te zien? Ik merk dat dit erg veel onzekerheid geeft bij veel investeerders. Graag een iets ander antwoord dan ''er zijn meer verkopers dan kopers'' :) 

A) Onze CEO is geen Justin Sun (en we hebben ook niet die marketcap met volumes) en momenteel ook niet de grote beurzen/conferenties van de wereld af gaat (wel gedaan voor NEM Foundation). Beurzen en zeker de hele grote kosten serieus wat geld, dit geld steken we nu in ontwikkeling. Het falen van een startup is vaak een cashflow probleem. Ook het betalen voor advertenties e.d. zijn we erg behouden in. Je kan een dollar maar 1x uitgeven. Dit komt wel wanneer we een klapper van een app hebben (voor public of private)

Wij gaan alleen voor een prijs die organisch groeit en we zijn momenteel niet bezig met de waarde van XPX. We steken de tijd en energie in partnerships in alle vormen maten zodat we straks echte utility gaan krijgen en de waarde vanzelf omhoog gaat door echter vraag (omdat hij echt nodig is om diensten af te nemen).

Q) Wat is volgens jou een "killerapp" voor ProximaX?

A) Goede vraag, het mooie is dat we er denken 1 te hebben (idee is twee weken geleden geboren toen Lon iemand in HongKong op de luchthaven ontmoette). Ik kan hier echt niets over zeggen, sorry. Dit idee bestaat nog niet. Deze app gaat XPX ook serieus gebruiken (veel gebruikers verwacht).

Q) Is jullie main net al gelanceerd? Excuses als dit al is gebeurd en ik dit niet gezien heb... 

A) Geeft niet. Q3 dit jaar, dus September. Eerst blockchain, dan storage en supercontracts (omdat dit verweven zit) (Q4) en dan streaming (Q1)

Q) Mooie samenwerking met oneoverzero! Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen, en hoe beschrijf je jullie samenwerking?

A) De partners die software ontwikkeling doen komen vaak via via, koud bellen of beurzen in de regio. Deze partners helpen we met systeem ontwerp en soms zitten we ook met hun klant om de tafel. Het is een wisselwerking, wanneer wij een verzoek krijgen zoeken we een geschikte partner in ons netwerk en andersom bouwen ze graag met onze software een oplossing.

Q) Jullie hebben ipfs geforked, de snelheid van ipfs kan tegenvallen ivm dht en bitswap. Hebben jullie hier een oplossing voor? Zo ja, welke? 

A) Idd, met het huidige ipfs netwerk zijn er wat (snelheids)problemen die verschillende oorzaken kunnen hebben.

Twee problemen zijn:
1: DHT en het bitswap protocol
2: Nodes offline of lage kwaliteit nodes

1: We hebben bovenop bitswap een extra proces gezet voor node reputatie, dit zou een goede snelheidsverbetering moeten hebben.
2: IPFS kun je aan meedoen en ook weer de stekker eruit trekken. Je kan meedoen met een RPI 1 of een Pentium3. Daarnaast krijg je geen vergoeding, dus mensen worden niet gemotiveerd goede services te leveren, vandaag onze tokenomincs (je krijgt betaald voor goede services). Hoge kwaliteit nodes die online willen blijven (althans, de eigenaren willen dat ivm penalty's)

Q) ik lees dat het verlies van de private key niet langer het verlies van de securities betekent (proximus Sirius) want hier gaan jullie dienstverlening doen. Kan je uitleggen hoe dit juist zal gebeuren? Ik heb het dan over een platform voor aan en verkoop van securities (ook off counter) Dit is trouwens niet zo bij de mobiele wallet? 

A) Sorry, maar hier moet ik verder induiken. Kom ik op terug wanneer ik antwoord heb vanuit de DLX groep.

Q) Als het mainnet er volledig uitgerolt is. zie je het dan snel voor adoptie zorgen?

A) Daar zijn we nu volop aan het inzetten met partnership en de juiste contacten leggen. Wat ik net aangaf met die killerapp, dat kan voor iets heel moois gaan zorgen.

Q) ''Uiterst schaalbaar'' is hoe je ProximaX omschrijft, maar is het bewezen of zijn er cijfers van dat een grote toename aan gebruikers of transacties geen problemen kan geven?

A) NEM Catapult is schaalbaar, je kan eventueel private en public combineren.

Een private netwerk haalt iets van 2k multisig txps (uit mijn hoofd) en 6k normale txps.

Het publieke kan 200k tx per block bevatten en de gemiddelde tijd is 15 sec.

IPFS is ook schaalbaar door de toename van nodes, de data gaat staan waar de data het meeste wordt gebruikt (caching). Dus data die in China veel wordt opgeroepen zullen in het netwerk vooral op de nodes in China staan.

Q) De partnership met proudcloud, mag ik dat lezen als dat proudcloud jullie backoffice wordt voor onderhoud en support of is de samenwerking (veel) ruimer.

A) Bijna alle Tech partners en System Integrator partners zijn: software ontwikkeling, onderhoud en ondersteuning (denk aan SLA's). We werken nauw samen, overleg met de partner hoe bepaalde zaken op te lossen met blockchain e.d.

Q) Er staat op de roadmap scrypting lang. Wat gaan jullie allemaal toevoegen? Welke programmeer talen moet ik kennen om met jullie systeem aan het werk te gaan?

A) Je mag kiezen welke programmeertaal je wilt gebruiken, zolang we er een SDK voor hebben. Of je moet native API calls gaan aanroepen, wat ook kan uiteraard.

Java, Go, C# en nog wat talen (er volgen er meer): https://github.com/proximax-storage

Kies daar de taal-xpx-chain-sdk.

Q) De partnership met Mitx zal ook workshops en hackathons omvatten. Zijn hier al concrete data voor?

A) Klopt, dit volgt later. Het voornaamste is nu ons mainnet met blockchain en storage.

Dan integratie Morpheus Labs 

Daarna gaan we bij @TommoNL op de koffie. Ik vermoed ergens eind van het jaar.

Q) Waar is de rest van jullie team? Ik zie alleen de CEO en CTO staan.. Uit hoeveel mensen bestaat jullie team eigenlijk? Mensen willen graag volledige transparantie als het komt om nieuwe projecten.. Of vrij nieuwe projecten..

A) Ja, wij zijn weggehaald (of vergeten over te zetten). Ik zal eens vragen waar we zijn gebleven. Na de update van de site is het verdwenen. We hebben foto's laten maken bij een professionele fotograaf voor de site, dat zal niet voor niets geweest zijn (het was iig niet gratis:) ).

Q) Over welke systeemoplossing die ProximaX kan bieden ben je zelf op dit moment het meest trots?

A) Er draait er nu 1 bij een ministerie in Dubai. Dit is een voting en een notarization applicatie. Wel mooi dat zoiets bij een ministerie draait.

En de DLX is wel gaaf. Dit is een DLT voor een exchange, denk aan een exhange zoals nx'change. Het is voor de backend, de klant moet zelf nog een matcher en een UI bouwen.

Oja, en de DragonFly oplossing. Dit is een digitale versie van Western Union met hele lage tx fees (dus geen 40 euro om 10 euro naar HongKong te sturen). Licentie in Cambodja voor gekregen.

Q) Waar moeten goede tokenomics voor jouw aan voldoen?

A) Voor het aanbieden en afnemen van diensten is het zinvol en kan een goede tokenomie ontstaan. Voor value-transfer hebben we bitcoin in mijn ogen. Micropayments wordt nog om gevochten toch? Met pure value-transfer houd ik mij eerlijk gezegd niet bezig.

Q) Waarin onderscheidt een supercontract zich van een smart contract en op welke manier zijn jullie van plan ontwikkelaars aan te trekken ?

A) Twee voornaamste verschillen: - Standaard taal (Go en/of Java uit mijn hoofd), dus geen solidity - Aanpasbaar door consensus. Je maakt een contract, slaat deze op op de storage. Bij het plaatsen van een nieuwe versie, kan door het ondertekenen van een multisignature tx die nieuwe versie van het contract live gaan (dus dmv consensus, kan zijn '2-van-3' of '50-van-100')

Ontwikkelaars aantrekken gaat gebeuren door onder andere Morpheus Labs.

Q) Welke typebestanden worden ondersteund op proximus suite? Uiteraard de meestvoorkomende maar ook bvb .dfx bestanden?

A) We gebruiken Collabora in het NextCloud framework, wellicht even op deze sites rondneuzen:

https://nextcloud.com/ https://www.collaboraoffice.com/

Uiteindelijk kun je alle bestanden opslaan, het is "gewone" file storage. Echter zit er misschien geen viewer voor dxf in NextCloud.

Q) Wat is je ervaring met Exchanges, listing fee's? Wat zou er moeten veranderen om de Exchange markt weer gezond en betrouwbaar te krijgen?

A Op termijn gaan (in mijn ogen) de blockchains weg die niets toevoegen, een heel mooi voorbeeld is DogeCoin. Mocht je die niet kennen, lees dat verhaal op Wiki maar eens waarom dat deze bestaat.

Exchanges zouden tokens moeten gaan 'listen' die echt iets toevoegen aan de economie/een oplossing hebben. Kwestie van geduld in mijn ogen. Voor een Exchange is het wel makkelijker geld verdienen met hype-coins, dat snap ik.

Q) Via proximax kan ik grote bestanden doorsturen naar andere personen. Zal dit hetzelfde systeem zijn (ik bedoel dan voor het zicht vd ontvanger) zoals bvb Dropbox waar de ontvanger een link te zien krijgt van het bestand of stuur ik effectief het bestand door?

A) Via een link is goed mogelijk.

Je kan FileIt! proberen, je kan dit ook al met Suite doen. Echter zijn dit show case apps (ze werken en laten zien wat we kunnen). Toevallig vorige week met APPelit erover gehad om een serieuze app te bouwen.

Uiteindelijk is dit de applicatie/business laag hoe je iets geregeld wilt hebben, wij zijn de laag eronder. Dus de daadwerkelijk opslag.

Hierin staat ook een link naar Suite met FileIt e.d. (dus zo zou het kunnen)

Q) Kan je me deze een keer uitleggen: hoe zorgt het gebruik van IaDLT ervoor dat de uptime altijd gegarandeerd is?

A) Doormiddel van de architectuur van het netwerk.

Is het bitcoin netwerk wel eens uit gegaan? Is het NEM netwerk wel eens uit gegaan? Is het ipfs wel eens uit gegaan?

Je zou dit ongeveer kunnen vergelijken met het Internet, maar dan diensten die worden aangeboden. Het Internet is er altijd, dan zet je niet even uit. Dit zelfde geldt voor die diensten, veel nodes zorgen voor een betrouwbaar netwerk.

Q) Gezien proximax data zou decentralizeren, hebben jullie gedacht aan trade compliance/export controls ?

A) Dat zou ik na moeten vragen, maar dit is nog niet voorbij gekomen. Echter hebben wel wel een systeem om verboden materiaal van het netwerk te halen/blokkeren, denk aan kinderporno.

Goede vraag trouwens!

Q) Ik zie vaak 3e generatie blockchain etc. Krijg jij deze vraag ook vaker? Weer een 3e generatie blockchain blabla wat maakt deze anders. Wat is dan jou antwoord?? Waarin onderscheid jullie van de rest?

A)
Gen 1: bitcoin
Gen 2: ethereum (smart contracts)
Gen 3: wij?

Het is maar een nummer in mijn ogen. Er zullen vast al blockchain die generatie 4 of 5 zijn. Ik weet het niet. Het gaat erom wat je toevoegd als bedrijf in de samenleving. Dit soort generaties is geen vast gelegd iets volgens mij, net als Industry 4.0.

Met aggregate transaction kun je transacties samenvoegen tot 1 transactie, ze gaan allemaal goed of allemaal niet.

Hiermee kun je bijvoorbeeld onchain escrow doen of voor een eigen token de transactie fees betalen zonder dat de gebruiker de native token van het netwerk moet hebben.

Dit is een hele mooie functionaliteit die standaard in onze blockchain zit en gewoon via de SDk kan worden gebruikt (dus geen Solidity of ander spannend spul).

Meer info: https://bcdocs.xpxsirius.io/docs/built-in-features/aggregate-transaction/