Q) Goedenavond heren van Smilo! Zouden jullie ons in simpele taal kunnen vertellen wat Smilo precies is en wat hun doelen zijn? Daarnaast graag een toelichting over jullie rol binnen Smilo

A) Elkan Roelen

Hallo allemaal, ik ben Elkan Roelen en ik ben de oprichter en CEO van Smilo. Ik woon in het rustieke Almelo en ben vader van drie kids en man van 1 vrouw. Ik heb een achtergrond in cybersecurity en Grey hat hacking. Ik zit al ruim 10 jaar in blockchain zowel als kleine belegger als gepassioneerde developer.  

Patrick Joore
Hi ik ben Patrick Joore en ik ben binnen Smilo verantwoordelijk voor marketing en content. Ik heb hiervoor altijd bij internationale bureaus gewerkt. Ik kom uit Haarlem en heb ook drie kids, maar wel bij twee vrouwen

Smilo Platform is een decentraal en hybride protocol, gebouwd zonder ICO of zware funding, maar door een groep van 12 blockchain adepts die de bestaande hiaten in de grote platforms zoals ETH, EOS, NEO voor wat betreft performance qua speed, scalability en security aanpakt. Maar met name heeft Smilo haar pijlen gericht op de permissioned ledgers zoals Corda en Hyperledger. Op 8 maart JL is haar mainnet gelanceerd en de volledige code staat inmiddels open source.

Q) Hoe gaat 2019 er voor smilo uit zien?

A) Onze korte termijn doelen zijn: Opleveren van mainnet Ontwikkelen van Private smart contracts om privacy te kunnen bieden als dat nodig is.

Vooruitkijkend: Verder uitbouwen van de functionaliteiten maar met name ook use cases aantrekken en bestaande dApps benaderen om Smilo uit te proberen. We zijn volledig self funded en al het budget is opgegaan aan development dus we zijn nog onbekend en daar moeten we nu flink aan gaan werken dus 'spread the word' als jullie aan einde van deze AMA geïnteresseerd zijn geraakt in ons project. We zoeken connectie met developers, uses case owners, investeerders en traders.

Q) Vrijwel niemand heeft nog van Smilo gehoord, wat is jullie plan omtrent marketing en om naamsbekendheid te maken? 

A) Wij hebben er destijds voor gekozen om eerst zeker te zijn dat we echt iets in handen hadden voor op de grote trom te roffelen. We hebben nu onze mainnet gelanceerd en dus wordt het tijd om uit de schaduw te stappen.

Vandaar onder andere deze AMA en verder zijn we inmiddels een stuk actiever op onze social channels. We zijn wel self funded dus geen enorme roadshows. We hebben ook bewust geen ICO gedaan.

Q) In jullie whitepaper wordt veel aandacht besteed aan privacy en anonimiteit. De publieke opinie is er toch wel van overtuigd dat dit niet de toekomst is. Hoe zien jullie dit?

A) Wij zijn van mening dat niet alles in elke situatie publiek hoeft te worden gemaakt. Daarom hebben wij de private smart contracts ontwikkeld. 

Q) Ik zie dat jullie je bezighouden/gaan houden met privacy, persoonsgegevens en dergelijke. Hoe zien jullie hier de rol in van de huidige tech giganten, denken jullie dat deze in de weg gaan staan of willen jullie hier juist mee samenwerken? 

A) Ook de tech giganten zijn inmiddels steeds meer bezig met privacy en data bescherming. Was het niet vrijwillig dan wel vanwege GDRP en andere legislation.

Q) Waarom maken jullie gebruik van een 2e token model en houden het niet gewoon op 1? Als ik naar de use case kijk voor beiden tokens kan dit makkelijk gerealiseerd worden. Wat is hierachter de gedachte geweest?

A) We doen dit omdat we hierdoor kostenloze transacties kunnen bieden. zolang je voldoende XSM in bezit houdt komen er over time XSP vrij waarmee je transacties kunt doen. 

Q) Ik lees op de website over abstracte use cases, maar zijn er ook praktisch use cases voorhanden/in ontwikkeling die bijdragen aan de acceptatie (adoption) van Smilo? En zo ja, wat zijn daarin de eerste doelen (dus geen technische ontwikkeling)? 

A) Momenteel zijn we met een aantal partijen bezig (ik mag er 1 noemen: 20face) met een digitaal platform voor identiteiten gekoppeld aan face recognition. Omdat face recognition biometrische gegevens zijn mogen deze niet zomaar opgeslagen worden, en streng beveiligd worden. D.m.v. onze private smart contract kan iedereen een eigen identiteit enrollen/deployen en hiermee bij "geselecteerde" bedrijven/sporthallen/stadions hun identiteit incl. biometrie delen. Zonder gevaar voor uitlekken van data, gezien de data niet opgeslagen wordt buiten de identiteit. Dit 100% GDPR compliant. (eigen beheer en mogelijkheid tot vergetelheid/verwijderen)

Q) ''unique selling point'' is dat jullie het enigste platform zijn dat het maken van ''hybrid'' (wat staat voor private en public) Dapps en smart contracts. Waarom heeft nog geen enkel ander project dit gedaan. is er geen vraag naar? Te moeilijk? 

A) Wij hebben voor een hybride opzet gekozen omdat we wilden streven naar een koppeling tussen privaat voor individuen en transparantie vanuit organisaties. En dat allemaal op een en dezelfde chain. 

Q) Dat was geen antwoord op mijn vraag. Waarom heeft nog geen enkel ander project dit gedaan? Is er weinig vraag naar of is het te moeilijk om te realiseren? 

A) Ik heb daar geen duidelijk antwoord op waarom anderen het niet hebben gedaan. Wij waren er vanaf begin op gericht dus dan is dat makkelijker om te realiseren dan wanneer er al een protocol is. Reacties die wij krijgen op deze combinatie zijn positief.

Q) "ruim 10 jaar in blockchain" dat is knap. Bent u dan toevallig satoshi nakamoto? 

A) lol.. :) Nee, maar wel een early adopter. Ik ben nog een van de weinige die gespeeld heeft met cpu mining op een pentium. 10 jaar terug las ik in de vroege fase de beroemde bitcoin whitepaper en ik was meteen verliefd en geinteresseerd. Mijn eerste bitcoins kocht ik dan ook via craigslist bij een Amerikaan mbv dollars in een envelop en mijn publickey. Na 3 weken billen knijpen verschenen deze wonderswaardig op mijn account. (Anders was ik wellicht slachtoffer van de allereerste crypto-scam :stuck_out_tongue: ) Sindsdien ben ik voor de hobby betrokken/actief geweest bij meerdere projecten waaronder Reddcoin (the social currency). 

Q) Hoe zorgen jullie ervoor dat mensen zonder blockchain ervaring hun transacties en stemmen etc. kunnen volgen, managen of bekijken? Key hierin is toch dat mensen het zo min mogelijk van moeten merken dat het te maken heeft met blockchain. 

A) Net als bij een centrale database oplossing zal onze backend worden gekoppeld aan een gebruiksvriendelijke app. Een wallet bijvoorbeeld waarmee je je eigen data kunt beheren en delen. Plug en play. Van het blockchain stuk merk je verder niet veel. 

Q) Ik las een Medium post over jullie BFT+ (Byzantine fault tolerance) Protocol. In de inleiding worden aan dit protocol een aantal eigenschappen toegekend. Een daarvan zou zijn dat het protocol duurzaam zou zijn. Dit word in het artikel zelf niet toegelicht, kun je toelichten wat dit protocol duurzaam (of eco-friendly, zoals op de website staat) maakt t.o.v. andere protocollen?

A) Duurzaam omdat het geen POW is, en daarnaast omdat door het network in networks principe er steeds groepjes van 20 nodes validatie doen en niet een heel netwerk. Dus veel minder energie verspilling en dus duurzamer dan meeste van onze peers. 

Q) Klopt mijn bewering dat ik via de private chain van smilo een donatie kan doen waarmee ik bepaal dat enkel ontvanger en vadertje staat (indien ik dit wens) kan zien over welk bedrag het gaat. Zo kan ik anoniem doneren doch inbrengen in mijn belastingaangifte? 

A) Dat klopt. Momenteel is deze feature nog verder in ontwikkeling en zijn we voorzichtig met naar mainnet gaan i.v.m. de double spending problemen bij private transacties (op alle andere blockchains). Zodra dit allemaal veilig bevonden is zal dit nog makkelijker mogelijk zijn. Er kunnen er al private smart contracts gedeeld worden, maar momenteel hebben we het ontvangen van funds op de private smart contracts nog uit staan en zijn we grondig aan het testen. 

Q) Een leuke ingang inderdaad. Neem aan dat dit niet de motivatie is geweest om Smilo te gaan bouwen, maar later als use case is toegevoegd. Leuke project, lekker vooruitstrevend. Hoe werkt het qua kosten in een dergelijk geval? De klant betaald voor de opslaggrootte en txs neem ik aan, maar dan aan jullie (centrale servers)? Of verloopt dat op een andere (decentrale) manier? 

A) Hi Robert, nee dat was zeker niet de motivatie. Het was eigenlijk bedacht als een manier om een decentraal goede doelen loterij te beginnen. Maar de koppeling met facial recognition en digital identies sluit wel heel goed aan met wat we hebben ontwikkeld. 

Q) Op jullie website wordt gesproken over 'hybrid' (public/private), wat word hier precies mee bedoeld? Bieden jullie zowel public als private chains aan, of is jullie chain een combinatie van beiden? 

A) Hi Martin, ons platform is een combinatie van beiden. Dus private contracts kunnen interacteren met public contracts en vice versa 

Q) Ik was jullie website aan het bekijken en ik zie dat jullie een samenwerking zijn aangegaan met Bitshares. Zijn jullie van plan om andere strategische partnerships aan te gaan met andere blockchain gerelateerde projecten? 

A) ja dat klopt. We zijn inmiddels gelist bij Bitshares en XBTS en daar komen er nog een aantal bij. Ook hebben we een partnership met AnycoinDirect en 20Face. We zijn daarnaast actief in gesprek met nog een aantal blockchain projecten. 

Q) ik bezit XSM en heb een node draaiende, ben actief op mainnet en heb gegevens in jullie 'systeem' Stel; ik wil mijn medisch gegevens delen met arts -smiloX- voor een second opinion, dit wil ik anoniem doen, hoe gaat dat dan in ze werking ? Welke stappen moet ik hiervoor maken zodat het 'anoniem' gerealiseerd wordt? En kan het ook 50/50 met bijv prive gegevens anoniem maar publieke gegevens 'openbaar'? 

A) Het delen van data, gegevens, etc heeft als basis een smart contract. En daarbij ook een Dapp die de contracten beheerd. Momenteel zijn we meerdere smart contract templates aan het maken die in Dapps en situaties toegepast kunnen worden. O.a. identiteit, medische records, voordeur sleutel. Vanuit de Dapp kan je dan je eigen "type" contract deployen en delen met een voor jou interessante partij. En zodra deze partij deze niet meer nodig heeft kan je de gegevens weer "intrekken/verwijderen".

Dit alles zal dus vanuit een gebruiksvriendelijke interface moeten gebeuren waarbij de gebruiker niet eens door heeft dat er een blockchain achter zit, maar zijn gegevens wel veilig in een kluisje zit.

Het is niet mogelijk om een private smart contract 50/50 private/public te maken. Wel kan je in een public contract linken naar een private smart contract. Waardoor je je publieke gegevens deelt, en aan een selecte groep private toegang geeft.

Q) Ik zie op jullie website een samenwerking met AnyCoinDirect maar ik kan daar geen Smilo kopen. Kun je toelichten waaruit deze samenwerking bestaat? 

A) Onze partnership is gebaseerd op ondersteuning bij onze tokenomics en daarnaast doen wij al onze fiat transacties met hen. 

Q) Aangezien jullie geen geld hebben opgehaald, wat is jullie runway en waar doen jullie het momenteel van? 

A) Wij hebben een aantal betaalde opdrachten en we hebben zelf behoorlijk geinvesteerd. Daarnaast hebben we een friends and family sale gehad helemaal in het begin - toen we nog van plan waren om een ICO te doen. Onze burnrate is ongeveer 10K per maand op het moment, en daar worden een aantal mensen van betaald plus kantoor maar voor de rest doen we het voornamelijk met lucht en liefde.

Q) Dat klinkt als de juiste instelling! Als geld niet een obstakel is, wat zien jullie als huidige/toekomstige obstakels? 

A) Natuurlijk is geld wel een obstakel. We willen veel meer bekendheid, ook internationaal. Dus meer budget zou heel prettig zijn. Obstakels zijn de volatiliteit van de markt. Een negatief sentiment staat adoptie en investeringen in de weg. Dat was wel een harde les. Maar goed, we hebben een solide product en interesse is er zeker en we zitten er voor de lange termijn in. Er is ruimte in de markt voor nieuwe initiatieven en doordat we geen ICO hebben gedaan hebben we ook zeker meer mogelijkheden qua ingangen bij overheden en financiële instellingen. 

Q) Wat voor plannen zijn er om ontwikkelaars aan te trekken op dit moment en hoe zien jullie dit in de toekomst?

A) Aankomend weekend doen we mee aan de grootste blockchain hackathon van de wereld in Groningen. Hier zullen we ons netwerk uitbreiden, nieuwe developers motiveren en gave dingen bouwen. Daarnaast zijn we sinds kort een erkend leerbedrijf. Maatschappelijk ondernemen heeft altijd hoog op mijn lijst gestaan, wat ook betekend dat we als tech bedrijf zorg en tijd moeten hebben voor opkomende jeugd. We zullen dus actief recruiteren maar ook zelf opleiden. 

Q) Ik zag dat jullie 100% Solidity compatible zijn. Betekent dit dat een smart contract geschreven voor Ethereum (geschreven in Solidity) 1 op 1 bruikbaar is op jullie chain? 

A) Dat klopt helemaal. Kunnen met een deployment script morgen over als men wil.

Q) Smilo is een ambitieus project en het kan lastig zijn om talentvolle blockchains ontwikkelaars te vinden. Kunnen jullie mij vertellen wat jullie plannen zijn om deze ontwikkelaars aan te trekken? 

A) Hi Michael, we werken momenteel met een vaste poel aan developers uit Nederland en Brazilië. We wilden bewust in onze ontwikkelfase voor mainnet niet teveel outsourcen. Doordat er ETH compatible zijn en een aardige aanvulling op hun protocol zijn hebben we inmiddels al best wat aansluiting op de ETH developers community. Daarnaast is Eyal bij ons verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een ambassadors program en het verder ontwikkelen van de developers community. Uiteindelijk zijn we natuurlijk een decentraal platform aan het bouwen wat autonoom is en dus niet door ons maar op termijn door de community en de full nodes zal worden onderhouden.

Q) Als ik xsm aanschaf krijg ik dan dadelijk xsp of zit hier handel/transactie tijd op? Als ik zonder xsp geraak en wil gewoon voort werken koop ik xsm bij en kan direct verder werken? 

A) Zodra een wallet XSM bevat, staat er ook XSP op. XSP wordt gebruikt als een Fair User Policy voor alle gebruikers en het netwerk te beschermen tegen DDos aanvallen.

Zie XSP als een ladende batterij. Zolang je XSM niet gebruikt wordt, laad deze je XSP (batterij). Zodra je transacties uitvoert, wordt dit van je batterij capaciteit afgehaald.

Zolang je niks verstuurd laad je XSP tot het maximale. Het maximale is weer afhankelijk van het aantal XSM in je wallet. Hoe meer XSM, hoe meer capaciteit. Hierdoor voorzien wij dat daadwerkelijk echte gebruikers moeten hodlen voor hun gebruik. Gebruik je een platform veel, zoals bijvoorbeeld cryptokitties, dan dien je meer te reserveren. Gebruik je het platform wekelijks, dan volstaat 1 XSM. In de wiki staat dit iets uitgebreider beschreven.

Q) gegeven het spanningsveld tussen schaal (snelheid), veiligheid (decentraliteit), en consistentie: welke weg hebben jullie gekozen om te optimaliseren op snelheid? 

A) We hebben juist gezocht naar een model waarbij snelheid, schaalbaarheid en veiligheid elkaar versterkt. Wij noemen dat onze gouden driehoek. Zie ons pitchdeck voor meer uitleg daarover. 

Wij hebben onze unieke Smilo Netwerk Protocol ontwikkeld in combinatie met Smilo BFT+. Door ons decentrale netwerk te zien als een galaxy (miljarden nodes) en onder te verdelen in sterrenstelsel, zijn we oneindig schaalbaar in nodes zonder consequenties voor de snelheid.

Ons BFT+ consensus mechanisme bevat een SPoRT challenge waar omliggende sterrenstelsels valideren en acteren op de volgende blockcreator.hierdoor worden blocks gecreeerd door kleinere netwerken, en zullen netwerken om ste beurt blocken creeeren. Zo is ons network 100% decentraal maar wel schaalbaar.

Q) Een van de usecases op de website is "medical records". Er is een hoop ophef geweest over het elektronisch patiëntendossier. In hoeverre voldoen jullie aan wet- en regelgeving omtrent het opslaan van medische gegevens, en zijn er op dat gebied al partners bekend?

A) ja, er is veel over te doen. Momenteel ben jij als patiënt niet in controle van je eigen medische gegevens. Die liggen bij een consortium. En dat moet dus anders. Jij moet zelf kunnen beschikken over je medische gegevens en bepalen met wie je dit voor welk doel wilt delen. Dat is het principe van onze Vaults. Deze zijn GDPR compliant en dus voldoen we daarmee aan de regelgeving rondom opslaan van persoonlijke gegevens.

Q) Xsm is dus niet terug te vinden op cmc onder Smilo? Wel onder spectrumcash? Vind je dit niet problematisch? 


A) Nee en ja. Wij hebben 1,5 jaar terug XSM "geclaimed" voor zover dat mogelijk is. Op coinpaprika zijn we ook zo gelist, evenals XBTS en meerdere. Dat Spectrumcash dat nu ook doet is op zich geen probleem. We zijn totaal niet te vergelijken en er zullen meerdere "duplications" zijn met alle erc-20 tokens 'out there'. 

Q) Is de publieke Github van Smilo representatief. Want daar ik de website er prima uit vind zien, vind ik op de Github overview vooral forks van andere projecten. Op het go-smilo project zie ik bijvoorbeeld (maar) 30 commits. Is de rest private? 

A) We hebben inderdaad nog een aantal private repositories. We werken met top-notch techniek en de ontwikkeling gaat snel. ZK-Snarks en bijv. CT-ringsignatures zal je nog niet terug vinden in de publieke repo.

Omdat we 100% ethereum compatible zijn hebben we inderdaad een aantal forks van Dapps. Deze gebruiken we om a) te testen, b) terug te geven aan de community, c) niet altijd het wiel zelf uit te moeten vinden.

Q) De ontwikkelingen in blockchain gaan snel en ideeën kunnen gekopieerd worden. Hoe behouden jullie je uniekheid (voorsprong) in deze niche? 

A) De vraag is of we echt in een niche zitten. De toepassingsmogelijkheden voor private smart contracts zijn legio. Wij gaan morgen naar de Odyssey Hackathon in Groningen om voor en met KLM te werken aan document free traveling, Fintech toepassingen, NGO donaties, digital identies. Natuurlijk is blockchain als categorie nog steeds een niche en de ontwikkelingen gaan snel. We zijn open source dus kopiëren kan en mag maar zal wel tijd vergen en bovendien moet men exact hetzelfde willen. Met waar wij nu staan zal het zeker nog wel een tijd duren voordat er in onze nek wordt gehijgd. En dan nog, nogmaals, het is tegen die tijd geen niche meer dus plenty of room for more. 

Q) als je met een project zou kunnen / moeten samen werken, welke zou dan bij jullie op nummer 1 staan van het lijstje?

A) We zijn momenteel wel gefascineerd door het digital identity gebeuren. Daar zijn wij perfect voor ingericht en er ontstaan veel initiatieven op dit gebied. Zowel aan de publieke als private kant. Daarnaast is fintech voor ons interessant omdat wij met een block tijd van 1 seconde realtime payments zouden kunnen doen. En dat in combi met de vaults.

Q) kan ik ergens terugvinden hoe xsm verdeling zit? Wat is totale supply, wat is in omloop, hoeveel heeft het team? 

A) Er is geen premining. Momenteel draaien er een aantal masternodes welke beloond worden voor securing the network. Deze masternodes zijn in beheer door de foundation, een aantal members, early adopters, betalende klanten en wellicht een van jullie.

In totaal zullen deze nodes komende 100+ jaar zo'n 350 miljoen XSM genereren. De block halving staat hier in de wiki.

We zijn trouwens nog steeds op zoek naar masternode operators.

Q) gaan jullie ook gebruik maken van de zogenoemde DiD's? Dit in combinatie met jullie doel voor privacy lijkt mij een logische match.


 A) dat is correct :) 


Q) Jullie maken graag de vergelijking met eth. Jullie zijn veiliger en sneller. Sneller dat geloof ik direct! Maar in wat voor zin zijn jullie veiliger? 

A) Onze chain word gevalideerd door alle wallets. Doordat de wallets geen transacties naar "bad actors"/foute nodes stuurt kan er geen foutieve chain ontstaan. Hierdoor hebben we icm ons Smilo BFT+ protocol een 1 block confirmation kunnen bereiken. Een transactie is na confirmation dus niet meer te reverten of door een langere chain in te halen (want die bestaat gewoon niet). 

Q) In jullie whitepaper staat dat Smilo smart contracts, transacties en applicaties anoniem kan maken. Zou je kunnen toelichten op welke manier jullie transacties anonimiseren? 

A) Onze PSC zijn anoniem middels black box, deze maakt de inhoud van je contract onzichtbaar voor anderen behalve degene waarmee je je state shared.

Q) Wat maakt dat ik als investeerder in jullie coin zou investeren? Waarmee ik bedoel, hoe de waarde hiervan zal stijgen? 

A) In de kern van ons verhaal gaat het over de combinatie van private en publieke tx/contracts. Momenteel zijn er meerdere private blockchains die beheerd worden door bijv. banken. Of publieke blockchains die beheerd worden door burgers. 

Q) Bedankt om dit toe te lichten... maar wat maakt het als investeerder interessant om in jullie te investeren ? Hebben jullie een tokenburn systeem, een reward om tokens te holden,... Kortom, wat zorgt ervoor dat xsm in waarde stijgt? 

A) Adoptie. Doordat Dapps "gratis" gebruikt kunnen worden, kunnen we echte Dapps maken. Dapps kunnen een cost prediction doen op wat het kost om hun Dapp te draaien. Daarnaast dienen gebruikers 1 XSM in hun wallet te hebben voor normaal gebruik, maar 1000 voor "veel" gebruik. Deel de maximale hoeveelheid (350m) door 1000 XSM en je zal zien dat er een schaarste ontstaat. Daarnaast hebben masternodes ook 20.000 Smilo in hun wallet en zullen de bedrijven die privacy en publiek hoog hebben staan ook voor 'transacties' een investering moeten doen.

De bank wil niet alles transparant maken, waardoor ze niet een publieke blockchain kunnen adopteren. Maar door onze combinatie maken we eigenlijk alle private ledgers overbodig. Met als voordeel dat corporates eindelijk gebruik kunnen maken van een blockchain zonder schending van privacy.

Q) ik zag dat jullie ook STO's op de roadmap hebben staan. Hoe denken jullie dit aan te pakken?

A) Wij kunnen STO's op termijn faciliteren op ons platform. 

In theorie kan dit ll. Dit heeft alleen juiste templating nodig en juiste regelgeving vanuit de overheid. Met de Dutch Blockchain Coalition en BlockchainLabs volgen we deze ontwikkelingen op de voet. En we hopen dat er snel meer bekend is over de regelgeving, zodat we 100% zeker zijn dat de templates en contract calls kloppen. 

Q) Kan er uitgelegd worden wat de 'Remix' functie is op jullie website en main net? 

A) Remix is een IDE (Ontwikkelomgeving) om smart contracts in te ontwikkelen en te testen op testnet. Deze is al live. 

Q) Op de website staat dat de transactie kosten 'a fragment of other transaction fees' zijn. Kun je toelichten hoe de fee's bij Smilo tot stand komen en waarom die lager liggen dan bij anderen?

A) Middels ons dual token system. Als je voldoende XSM in bezit hebt en houdt komen er XSP Smilopay vrij waarmee je transacties kunt doen. Aangezien je XSM verhandelbaar blijft zou alleen het verschil tussen aankoop en verkoop dan de werkelijke kosten zijn. Of werkelijke winst natuurlijk .

Q) Kan je zelf als Smilo houder swappen tussen het gebruik van Smilo Vault en het zk-SNARKS protocol? 

A) Nee, dit is nog niet mogelijk.. :( We zijn het wel aan het onderzoeken.