14 februari 2019

Q: Laten we de AMA beginnen!  Zou je kunnen vertellen wat tael precies is, welk probleem het oplost en een kort verhaaltje over jezelf ?

A: Ja, geen probleem. Heel erg bedankt voor het opzetten van de AMA met Nederlandse Crypto aficionados!

Goedenavond iedereen! Mijn naam is Wouter en ik werk nu al anderhalf jaar bij Tael/WABI in Shanghai. Publieke communicatie is een van mijn taken en dat betekend vooral onze Medium artikelen, announcements, social media content, en individuele project management binnen het bedrijf.

Kortgezegd, Tael wordt gebruikt als een loyalty point in het Techrock ecosystem. Techrock is het platform waarop wij door consumenten verifieerbare goederen aanbieden in China. Dit zijn vooral cruciale goederen, zoals baby melk en supplementen.

Door gebruik van NFC labels en blockchain technology kunnen wij de authenticiteit verifieerbaar maken op een digitaal niveau, maar door de custom labels kunnen wij ook fysiek garanderen dat er niet met het product is geknoeid. Dit anti-namaak systeem wordt 'gevoed' door consumenten die de label scannen met hun smartphone, en daarin is Tael belangrijk: het is incentief om te scannen en de collectieve veiligheid te garanderen.

Voel je vrij vragen te stellen en ik zal mijn best doen ze te beantwoorden terwijl ik een kop koffie erbij neem ('tis 2 uur s'ochtends hier)

Q: Hallo @WaBiWalt hoe komt een Nederlands persoon ooit bij een chinees bedrijf terecht? En werk je alleen voor Tael of ook andere projecten?

A: Ik werkte al een paar jaar in Shanghai bij tech startups en Tael (WABI toen der tijd) was een kans om in blockchain te werken. Cryptocurrency was redelijk hype toen der tijd dus was een no-brainer haha Uitsluitend voor Tael op het moment.

Q: @WaBiWalt Waarom hebben jullie gekozen voor een rebrand ?

A: De WaBi naam (en het zuster platform Techrock dat toendertijd Walimai was) en branding was niet onderbouwd door consumer research ten tijde van ICO, maar slechts een stijl door ons gekozen om het bedrijf mee op te bouwen. Omdat onze clientele de consumenten markt in China is was het nodig om onszelf heruit te vinden. Je kunt meer informatie vinden over de rebranding en de gekozen namen

in dit artikel: https://medium.com/@Taelpay/wabi-becomes-tael-walimai-becomes-techrock- 606756a9ce00

Q: @WaBiWalt Wat is het effect van deze bear market op jullie project?

A: Niet veel. We zitten qua financien goed om onze geplande business development uit te voeren. Natuurlijk is een hogere Tael waarde verkieslijk, maar daar kunnen we in de toekomst meer aan doen. Vooral met onze huidige focus op consumenten adoptie.

Belangrijk om te benoemen is dat wij onze ICO funds gehedged hebben, en dus niet 'rekt' zijn gegaan.

Q: @WaBiWalt hoe ver is tael met hun ontwikkeling? Ik zag je eerder al zeggen dat het af is, maar dat zegt walton chain ook. hoe af is écht af?

A: Het platform is al operationeel, de nieuwe scan app is ingezonden voor de laatste verificatie door Apple, en er zijn dagelijkse aankopen terwijl we nog weinig marketing hebben  gedaan (we wachten tot de nieuwe app operationeel is)

Zeg maar redelijk af. Maar altijd ruimte voor nieuwe features, natuurlijk.


Q: @WaBiWalt jullie richten je op de Chinese markt . Maar China en crypto gaan niet altijd hand in hand . Hebben jullie hier last van? Zo ja, hoe lossen jullie dit op?

A: China is zeker geen land waar crypto met open armen verwelkomd wordt. Dat gezegd hebbende, wij voldoen aan alle regulaties en wetten en voorzien geen problemen voor de toekomst. Meer informatie kan gevonden worden in dit artikel: https://medium.com/@Taelpay/our-ecosystem- detailed-2-blockchains-explained-901b4c4e3a55

Q: @WaBiWalt dank voor de aanwezigheid, ondanks het tijdsverschil. Ik zag in je introductie over Teal veel overeenkomsten met andere supply chain projecten, met name VeChain. Op welke manier onderscheid Tael zich van deze en soortgelijke projecten (die wat naamsbekendheid betreft een stuk verder lijken te zijn)?

A: Het nummer 1 verschil is dat Tael een loyalty token is, in tegenstelling to VeChain. Wij boren een groter bedrag aan in de vorm van corporate marketing budgets in plaats van IT en Tech budgets. Onze supply chain tracking is een feature van ons systeem, maar niet de focus. Hopelijk helpt deze graphic met het beantwoorden van je vraag:

Q: @WaBiWalt jullie hadden ook echt veel hype eerst met WABI maar zijn sindsdien een beetje stil gevallen. waar komt dat door of wat doe je er aan om daar uit te komen?

A: De hype van eind 2017 in crypto is in het algemeen redelijk gezakt, maar het klopt inderdaad dat wij tijdens het bouwen van de fundamenten niet veel geld spendeerden aan marketing. Het product was immers nog niet in zijn volle staat op de markt. Nu is dat wel zo en je zult ook een stuk vaker over ons horen in de komende tijd.

Q: @WaBiWalt Wat is het grootste voordeel van de Tech-Rock blockchain aangezien jullie al draaien op een andere blockchain?

A: Het grote voordeel van de Techrock blockchain is dat deze op Hyperledger gebasseerd is, en compliant is. Zoals eerder te berde werdt gebracht is crypto in China een lastig onderwerp. Blockchain technologie daarintegen niet. Wij hebben er voor gezorgd dat onze token compliant is met Chinese regulaties, waardoor wij gewoon in China kunnen opereren. Daarbij zorgt de Techrock Blockchain voor een veel hogere throughput, en zijn de specificaties voor ons doel dus eigenlijk perfect.

Q: Why blockchain? Zou een unieke NFC chip ook niet volstaan ? @WaBiWalt

A: Blockchain is belangrijk om de data te beschermen. Wanneer een mens moet invoeren dat product A, aan nummer 1001 hangt en langs plaats X en Y geweest is, kan daarmee geknoeid worden. Door blockchain te gebruiken kan dit niet en gaat alles volledig automatisch. Hierdoor voorkom je fraude en fouten en kan je producten dus op een digitale manier beveiligen.

Een unieke NFC chip zou in ons geval niet volstaan, omdat deze bijvoorbeeld kan worden overgezet. Data kan worden gekloond.

Onze labels en de chip die erin zit gebruikt een combinatie van RFID + Unique ID + Dynamic codes. Het is onmogelijk het product te openen zonder de label to breken. Zodra de label gebroken wordt kan de consument nog steeds scannen, maar zal onmiddelijk genotificeerd worden dat er met het product geknoeit is. Dat is dus de fysieke protectie die absoluut nodig is om authenticiteit te garanderen.

Q: @WaBiWalt als ik het goed begrijp dient de token dus als loyalty points, maar heeft het verder niet veel van doen met de blockchain techniek als oplossing voor het product?

A: Dit klopt niet precies. Wanneer een consument een product scanned kan hij/zij het traject van het product zien, verifieren of het authentiek is, en meer. Deze data is Het zit iets anders dan dat. Wanneer een consument een product scanned: ziet hij staan waar het heen is geweest, of het authentiek is, enzovoorts. Deze data staat geschreven in de blockchain. De enige manier om data fraude tegentegaan is door middel van blockchain technology.

Zie de Tael token als een Airmile, maar met meerdere (cruciale) verschillen en voordelen. Er is een limiet op circulatie, het is makkelijk te integreren, en meer producten verkocht betekend meer Taels die uit de circulatie worden gehaald. De incentieven zijn perfect in harmonie. De exacte krachten die samenkomen worden uitgelegd in dit artikel: https://medium.com/@Taelpay/our-ecosystem-detailed- demand-supply-99e7ba078688

Q: @WaBiWalt Op de roadmap staat in Q2 sales network uitbreiden naar 100 steden. Later naar 250.. hoe gaan jullie dit waar maken?

A: We zijn al goed op weg om deze doelen te breken. Point of Sales overeenkomsten worden vaak niet gesloten met slechts 1 winkel, maar met een franchise of keten van locaties. Daarom is dit initiele nummer redelijk omlaag geschroefd om er zeker van te zijn dat we het halen. Het uitbreiden van het network is al gaande, en je kan in de nabije toekomst verwachten er meer van te horen.

Q: @WaBiWalt Is het dan niet erg duur voor een gemiddeld cosmetica product met RFID + Unique ID + Dynamic codes? Voor zeer exclusievere goederen kan ik me het beter voorstellen.

A: Dankzij automatisering hebben wij het mogelijk gemaakt om niet alleen exclusive goederen te beschermen maar ook Fast Moving Consumer Goods. Doordat we recent 300,000 labels gekocht hebben, hebben wij uiteindelijk een prijs onderhandelt die 80% goedkoper is dan in ons business model ooit geopperd werd. We zijn dus véél goedkoper uit, en gaan daarom nu ook producten onder de 20 dollar mee nemen. Dit is zachtsgezegd uniek

Q: @WaBiWalt Wat is de roi van een masternode ? En hoe krijg ik een node?

A: Alle masternode informatie, incluis ROI, is te vinden in dit artikel: https://medium.com/@Taelpay/weekly-update-17-june-6th-57c138642505

Zoals je ziet praat dit artikel nog over 'Walimai masternodes' maar in Q1 zullen we het masternode systeem revampen om meer up-to-date te zijn.

Q: @WaBiWalt ''Consumers can exchange Tael tokens into Shijifen, but it's not possible to exchange Shijifen back into Tael for the same legal reasons stated above.'' Wat kan je vervolgens doen dan met je overgebleven Shijifen?

A: Dit staat heel goed uitgelegd in dit artikel: https://medium.com/@Taelpay/our-ecosystem-detailed- blockchains-explained-1a2145216bff

Om het heel kort samen te vatten zijn je Shijifen feitelijk Tael tokens. Ze zijn namelijk 1:1 connected. Dat betekent dat consumenten in China deze gebruikt als korting op nieuwe producten. De reden voor deze connectie is om compliant met chinese regulaties te zijn. Het is een constructie die voor een Tael holder, eigenlijk helemaal niets uitmaakt.

Q: @WaBiWalt applaus voor de gedetailleerde uitleg. Wat is jou rol precies bij Tael?

A: Publieke communicatie is een van mijn taken en dat betekent vooral onze Medium artikelen, announcements, social media content, en individuele project management binnen het bedrijf. De titel die het best past is PR & Communication Manager maar dit is vooral PR & Communication buiten China.

Q: @WaBiWalt Door techrock hebben jullie een platform waar jullie verifieerbare goederen aanbieden. Het gaat nu nog vooral over voedsel. Kunnen we in de toekomst ook andere producten verwachten?

A: Op dit moment kunnen consumenten in China verifieerbaar authentieke baby voeding, cosmetica en vitamine supplementen kopen. Daarvoor gebruiken zij de Techrock store in de WeChat app. WeChat is de nummer 1 app in China en onmisbaar in het dagelijks leven, dus de integratie van onze winkel was een no-brainer.

Als voorbeeld van hoe het werkt: Wanneer jij een product koopt voor $100, krijg je bijvoorbeeld $10 in Tael terug. Deze wordt dan dus in parallel van de exchange gekocht. Wanneer je twee weken later een volgend product gaat kopen wat precies even duur is, betaal je $90 en lever je je Tael tokens weer in. Op deze manieren zijn er constant transacties door alledaagse consumenten waarbij de circulating supply daalt.

Het wordt in detail uitgelegd in dit artikel. Ik raad hem zeker aan: https://medium.com/@Taelpay/our- ecosystem-detailed-actors-in-the-ecosystem-ac149f1f23d3

Q: @WaBiWalt Zijn jullie onboardingen goed verlopen m.b.t. Japan?

A: Ik mag daar jammer genoeg niet veel over los laten maar op onze roadmap staat onder andere een Japanse partnership gepland voor Q1.

https://medium.com/@Taelpay/tael-techrock-2019-roadmap-21f03a68b89c

En wij laten het zeker niet bij eentje, aangezien Japanse producten erg in de trek zijn in China

Q: @WaBiWalt Als jij de announcement enzo schrijft, voor wanneer staat er dan een volgend nieuws punt in de agenda?

A: Normaal gesproken doen wij hier geen uitspraken over, maar er wordt gespeculeerd dat er de 19e iets komt. Maar dit heb je niet van mij.