5 februari 2019

Q) Hallo Peter!  Zou je kunnen vertellen wat Wanchain precies is, welk probleem het oplost en wat je functie is bij wan?

A) Hoi allemaal! Ik zal eerst nog even kort iets over mijzelf vertellen. Ik ben dus Peter, een echte kaaskop uit het midden van het land. Ik werk in het dagelijks leven bij een grote bank en daarbuiten als developer voor Wanchain. Ik ben als investeerder bij de ICO bekend geraakt met Wanchain en ik was zo enthousiast over de techniek en het idee dat ik al snel begonnen met met zaken voor/met Wanchain te ontwikkelen. Zo heb ik de trezor integratie geschreven, geholpen met de Ledger integratie en daarna Wanmask en Mywanwallet ontwikkeld.

Wanchain richt zich voornamelijk op cross-chain transacties ofwel interoperability. Het is gebaseerd op de Ethereum code en heeft momenteel cross-chain live staan met BTC, ETH en 6 ERC-20 tokens. Momenteel draait Wanchain nog PPOW (Permissioned Proof Of Work), maar de pilot met POS start binnenkort. Daarnaast heeft het sinds de 2.0 release al privacy transactions.

Q)  Wat zijn de plannen voor 2019? Wat is Wanchain z'n belangrijkste doel?

A) De plannen voor 2019 zijn voor nu vooral gericht op het gereed maken van POS. Daarnaast zullen we gedurende het jaar nieuwe ERC-20 en andere blockchain integraties toevoegen

Q) Waarom stapt Wanchain over naar POS?

A) Wanchain heeft vanaf het begin af aan de bedoeling gehad om POS te gebruiken als "mining" mechanisme. POW is eigenlijk geen optie meer vandaag de dag en om straks voldoende snelheid te behalen is POS echt noodzakelijk. Met de introductie van POS zullen we dan ook volledig gedecentraliseerd draaien wat ivm cross-chain functionaliteit uniek is.

Q) Kun je toelichten wat interoperabiliteit betekent voor wanchain? is dit enkel waarde transacties of ook het uitwisselen van data, migreren van dapps op andere DLT's etc.?

A) Interoperabiliteit betekent alles voor Wanchain :) Voor nu richt het zich met de huidige integraties met name op "waarde" transacties inderdaad, maar eigenlijk is het onbegrenst aangezien de Dapps bepalen wat er verder mee gedaan wordt. bijvoorbeeld NFT's maar inderdaad ook het uitwisselen van data behoort tot de mogelijkheden.

Q) is er node info hoeveel een node ongeveer gaat kosten en wat de roi op welke manier zal zijn?

A) Wat nu bekend is, is de informatie voor de staking pilot. dus 4% reward over 3 maanden. Uit de pilot hopen we data te halen om definitieve hoeveelheden te kunnen bepalen. ik kan helaas nu dus nog geen getal noemen (voor zowel de node als roi).

Q) kunnen we in de toekomst meer blockchains verwachten die Wanchain connect? Zo ja welke?

A) Jazeker! ik heb nu alleen geen namen die ik kan noemen, maar suggesties vanuit jullie zijn welkom :) 

Q) Hoe ziet de samenwerking met Aion en Icon eruit?

A) Momenteel gebeurd er weinig aan het front van de interoperability alliance. We zijn vooral bezig met onze eigen roadmaps momenteel en houden contact om te zien wanneer en of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

Q)  Waar ga je zelf in 2019 aan werken?

A) Momenteel ben ik druk bezig met het opzetten van onze developer community samen met een aantal collega's. 2018 heeft met name in het teken van het bouwen van functionaliteit gestaan, nu is het tijd om ervoor te zorgen dat dapp developers makkelijk kunnen bouwen op wanchain (of hun bestaande apps kunnen migreren). Daarnaast hebben zowel wanmask als mywanwallet momenteel nog geen privacy en crosschain functionaliteit, dat zal er ook ingebouwd gaan worden.

Q) Wat is het unieke aan Wanchain aangezien er meer chains zijn die crosschaintransacties gaan ondersteunen?

A) Tot nu toe zijn we de eerste en enige die volledig gedecentraliseerd in staat zijn crosschain transacties te doen bij mijn weten. Daarmee zullen we ongetwijfeld niet altijd uniek blijven maar we hebben wel het first-mover-advantage. Ik heb nog geen andere chains gezien die het met secure multi-party computation doen.

Q:) Wat is op dit moment de tps van Wanchain ? En ik begrijp dat jullie POS willen gaan gebruiken. Hoe veel sneller verwacht je hierdoor te worden ?

A) momenteel zijn we net zo snel als Ethereum in theorie (max tussen de 10-30 tps). we zijn nu aan't testen hoe snel onze POS is, kan nog geen getallen noemen maar in elk geval een stuk sneller

Q) Wat is het verschil tussen 1.0 en 2.0 . Lees vooral dat 1.0 letterlijk gekopiëerd is van Ethereum. Hoe zit dat met de 2.0?

A) 1.0 is inderdaad gebaseerd op Ethereum, 2.0 onze eerste grote release voegde daar Privacy transactions aan toe. De wanchain wallet geeft je een tweede adres en met behulp van zogenaamde OTAs (One Time Address) kun je een privacy transaction sturen.

Q) Wat is het voordeel van de oplossing die wanchain in de context van interoperability ten opzichte van de andere interoperability projecten?

A) Het grootste voordeel dat ik zie is dat het nu vandaag daadwerkelijk werkt :) Maar we zijn niet voor niets samen in de interoperability alliance gestapt. De markt is groot genoeg voor meerdere chains, net als de markt groot genoeg is voor meerdere exchanges, dapps en dexxen. Ook op interoperability vlak zal er niet wanchain zijn to rule them all :)

Q)  Ik had begrepen dat de wanchain-bitcoin bridge gecentraliseerd is, of wordt deze op den duur nog gedecentraliseerd?

A) Daar start in Q1 de pilot voor. de huidige storeman nodes zijn van Wanchain, daarmee zou je kunnen zeggen dat het gecentraliseerd is. De techniek eronder is echter gedecentraliseerd want de 21 nodes die samen een groep vormen kunnen dus ook buiten wanchain gedraaid worden. De pilot is de eerste poging om de bridge te decentraliseren, zodra die geslaagd is kunnen we grootschalig decentraal draaien

Q) Waar gaat de Wan-token voor worden gebruikt? Wat geeft de token waarde?

A) Wan is geen erc-20 token op ethereum, maar een eigen chain net als ethereum en bitcoin. Wancoin zelf heb je sowieso nodig als gas voor transacties en als onderpand voor de storeman nodes (voor cross-chain) of om te staken voor POS.

Q) Wat is de prijsverwachting eind 2019?

A) Als ik het wist zou ik het niet zeggen :) Ik heb echt geen idee en ben ook geen trader oid, zijn hier vast genoeg mensen die er iets zinnigs over kunnen roepen.. Als ik toch iets moet roepen, ik hou er rekening mee dat deze bear market doorzet tot in 2020, dus ik heb mijn lambo en tesla nog even afbesteld.. :)

Q) Misschien is dit een wat brutale vraag, maar is het waar dat er een hoop personeel binnen Wanchain is ontslagen? Zoja, wat is hier dan de uiteindelijke reden van?

A) Nee hoor, niet brutaal :) het klopt dat we inderdaad wat mensen hebben laten gaan. Overigens waren dat er maar 6 (teveel natuurlijk). De reden was dat we ons meer wilde focussen op het product en minder op het doen van ICO's op wanchain. De mensen die zijn vertrokken waren werkzaam voor het Wanlabs onderdeel.

Q) Ben je bekend met overledger? Ik zie een hoop implicaties en future goals met name in interoperabiliteit voor wanchain die eigenlijk al opgelost en mogelijk zijn op overledger.

A) Ik heb er wel wat over gehoord ja, ik meen me te herinneren dat Quant nu alleen data over chains heen hashed, maar ik zou me moeten inlezen dan. Ik juich in elk geval andere interoperability projecten alleen maar toe.

Q) Hoe zit het met de funds van Wanchain ? Wat voor invloed heeft de bearmarkt hierop?

A) Over financiën kan ik niet veel meer zeggen dan dat Wanchain er goed voor staat. We hebben nog meer dan voldoende geld om onze roadmap te verwezenlijken en we kunnen nog vooruit met het geld dat we opgehaald hebben tijdens de crowdsale.

Q) Ik heb ooit gelezen over een geplande "fiat-gateway", dit is nog steeds in scope? (wanchain direct, niet via Cryptocurve)

A) Even nagevraagd; er zijn vanuit Wanchain zelf nu geen plannen hiervoor. Wel hebben we inmiddels twee stable coin integraties op wanchain (DAI en GUSD). Op persoonlijke tittel verwacht ik overigens eind dit jaar nog wel wat spannende dingen ihkv de nieuwe PSD2 wetgeving. Ik zie wel mooie mogelijkheden in dat kader namelijk.

Q) marketing is cruciaal . Hoe willen jullie dit komend jaar gaan aanpakken?

A) We willen ons met een developer portal echt meer richten op developers. Het is echt super simpel om een bestaande dApp te laten werken op Wanchain, maar het staat nog nergens echt lekker beschreven. Door dat te beschrijven en te laten zien met voorbeelden willen we developers hun apps laten porten naar Wanchain. Daarnaast willen we het voor nieuwe developers makkelijk maken om een app te ontwikkelen op Wanchain door libraries aan te bieden voor onze cross-chain en privacy functies.

Q) Waarom is er besloten om de listing prijs van Wanchain meteen op 4$ te zetten? Ik merkte echt een flinke hype om me heen. Echter, toen deze uit kwam, vonden veel mensen hem erg duur.

A) Wat bedoel je precies met listing prijs zetten? OTC? of op Binance? In beide gevallen is dat gewoon vraag en aanbod geweest, daar heeft Wanchain zelf niets mee te maken gehad. Er werd voordat Wan op Binance kwam al flink OTC gehandeld tussen de 3-5$ in denk dat daarvoor niemand op Binance zijn Wan onder de 4$ heeft verkocht in eerste instantie.

Q) Zijn er grote bedrijven die Wanchain gebruiken ? Wat zijn jullie grootste partnerships?

A) Rivetz wel ElevenPaths zijn onlangs aangekondigd en natuurlijk AION en ICON